Τι καλύτερο, τώρα που χειμωνιάζει, από μια σούπα με όσπρια, λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, την οποία απολαμβάνεις ζεστή ζεστή από την κατσαρόλα; Ωστόσο και τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλεις να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα.

Τι καλύτερο, τώρα που χειμωνιάζει, από μια σούπα με όσπρια, λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, την οποία απολαμβάνεις ζεστή ζεστή από την κατσαρόλα; Ωστόσο και τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλεις να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να αποκαλύψεις… τον καλύτερο εαυτό τους.

1. Το μούλιασμα θα τα κάνει πιο βραστερά και νόστιμα. Μπορείς να τα μουλιάσεις σε κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ αλλά ακόμη και σε ζεστό νερό, αν θέλεις να απορροφήσουν περισσότερη υγρασία. Στην τελευταία περίπτωση, τα ρίχνεις σε μεγάλη κατσαρόλα, τα σκεπάζεις με νερό και τα αφήνεις να πάρουν μία βράση. Αφήνεις να βράσουν για ακόμα 3-4 λεπτά, κλείνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και τα αφήνεις να σταθούν για τουλάχιστον 5 ώρες. Στραγγίζεις, ξεπλένεις και συνεχίζεις κανονικά το μαγείρεμα.

2. Το μούλιασμα, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο για όλα τα όσπρια. Μπορείς να το αποφύγεις στα μικρόσπερμα, όπως στις φακές, τη φάβα και τα μαυρομάτικα φασόλια.

3. Με το νερό που χρησιμοποίησες στο μούλιασμα έχεις δύο επιλογές: είτε να το χρησιμοποιήσεις και στο βράσιμο (οπότε θα κρατήσεις τη γεύση που έχει απορροφήσει) είτε να το πετάξεις και να μαγειρέψεις τα όσπριά σου σε φρέσκο νερό (οπότε θα περιορίσεις το φούσκωμα κατά την πέψη).

4. Δώσε έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Διάλεξε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα όσπρια, που είναι βραστερά, κατά προτίμηση ελληνικής παραγωγής. Ιδανική επιλογή είναι η πολυβραβευμένη και πλούσια σε ποικιλία σειρά προϊόντων η ΑΒ Κοντά Στην Ελληνική Γη, που περιλαμβάνει όσπρια όπως: Ρεβίθια Μικρόσπερμα Γρεβενών, Ρεβίθια Λάρισας, Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε., Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας, Φασόλια Μέτρια Καβάλας, Φασόλια Τσαλιά Χρυσούπολης, Φασόλια Μέτρια Παπούδα Αμυνταίου και Φακές Φαρσάλων. Το κλίμα, η σύνθεση του εδάφους, οι δοκιμασμένες στο χρόνο και απόλυτα ελεγχόμενες μέθοδοι καλλιέργειας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που τα προικίζουν με έναν πλούτο θρεπτικών ουσιών και γεύσης, ενώ ταυτόχρονα τα κάνουν εύκολα στο μαγείρεμα και εύπεπτα.

ospria

5. Στη διάρκεια του μαγειρέματος πρόσθεσε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά. Όχι μόνο θα δώσει γεύση και χρώμα στο φαγητό σου, αλλά επιπλέον θα κάνει πιο εύπεπτα τα όσπρια, προστατεύοντάς σε από το ενοχλητικό φούσκωμα.

6. Άφησέ τα να σιγοβράσουν. Αφού πρώτα πάρουν μία βράση, χαμήλωσε τη φωτιά, κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας αφήνοντας μόνο μία χαραμάδα να δραπετεύει ο ατμός, και άφησέ τα έτσι μέχρι να είναι έτοιμα (ο χρόνος μαγειρέματος, ανάλογα με το είδος του οσπρίου, τη φρεσκάδα του κ.λπ., μπορεί να κυμαίνεται από μισή ώρα μέχρι και δύο ώρες).

7. Μην αλατίσεις τα όσπριά σου και μην προσθέσεις οτιδήποτε όξινο παρά μόνο όταν θα έχουν γίνει. Υλικά όπως η ντομάτα, το ξίδι ή το κρασί εμποδίζουν τη φλούδα τους να μαλακώσει κατά το μαγείρεμα.

8. Μη διστάσεις να τα μαγειρέψεις σε χύτρα ταχύτητας, αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Αρκεί βέβαια να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες ασφαλείας. Σε περίπτωση, από την άλλη, που δεν σε πιέζει ο χρόνος, προτίμησε να τα μαγειρέψεις σε κατσαρόλα, ώστε να προλάβουν να απορροφήσουν τα αρώματα και τις γεύσεις των άλλων υλικών που θα χρησιμοποιήσεις.

9. Μην πετάξεις το νερό όπου έβρασαν σκέτα τα όσπρια που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις π.χ. σε μια κρύα σαλάτα. Πλούσιο καθώς είναι όχι μόνο σε γεύση αλλά και σε άμυλο, θα δώσει πυκνότητα σε σούπες, μαγειρευτά, ακόμα και σάλτσες για ζυμαρικά.

10. Μαγείρεψε τα όσπριά σου σε ζωμό λαχανικών, για έξτρα γεύση. Αρκεί αυτός ο ζωμός να μην περιέχει όξινα συστατικά όπως χυμό λεμονιού ή ντομάτα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα όσπρια η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη θα βρεις εδώ.

Photo: Deryn Macey/Unsplash

empty alt

Σας εκνευρίζει όταν οι άλλοι μασάνε με θόρυβο; Υπάρχει λόγος!

Εκνευρίζεστε στα όρια της οργής ή αηδιάζετε όταν κάποιος που κάθεται δίπλα σας μασάει; Σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν παίζει κάποιος το στυλό του; Όχι δεν είστε παράξενος, ούτε ο μόνος που νιώθει έτσι.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

To timing είναι η λέξη-κλειδί για να φτιάξεις ένα αυγό μελάτο, με ρευστό ακόμα κρόκο, το οποίο θα συνοδεύσεις ιδανικά με μια φέτα ψωμί με βούτυρο, αναβιώνοντας μια από τις πιο νόστιμες αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων.
empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

Το σπιτικό παγωτό που μπορείς να φτιάξεις μόνο με ένα υλικό!

Έχεις ένα τσαμπί από μπανάνες που κοντεύουν να χαλάσουν; Κόψε τις σε κομμάτια και βάλε τις στην κατάψυξη.
empty alt

«Αγάπη μου τα κάναμε σαλάτα!»

  Το τέλος της άνοιξης και η αρχή του καλοκαιριού είναι η ιδανική εποχή για να ξαναβρείς τους ρυθμούς και τη φόρμα σου – ειδικά αν έχεις περάσει και μια καραντίνα! Δοκίμασε τις παρακάτω σαλάτες που και απολαυστικές και γευστικές είναι, αλλά και θα σε κρατήσουν μακριά […]
empty alt

Μωσαϊκό απόλαυσης ή ο πιο εύκολος σοκολατένιος κορμός

Μωσαϊκό, κορμός, ή σοκολατένιο σαλάμι, με όποιο όνομα κι αν το ξέρεις το άκουσμα του ονόματός του είναι μία από τις γλυκές σου αναμνήσεις που σε πάει απευθείας σε ανέμελα παιδικά καλοκαίρια.
empty alt

Όταν το φαγητό γίνεται παιχνίδι!

Δεν πρέπει να παίζετε με το φαγητό σας, αλλά όλα τα στοιχήματα κι οι κανόνες ανατρέπονται όταν το πρωινό σας είναι σε σχήμα Lego.
empty alt

Δροσερή κι ελαφριά σαλάτα Caprese

Το Caprese είναι μια απλή σαλάτα από την ιταλική περιοχή της Καμπανίας, που παραδοσιακά περιλαμβάνει φρέσκο τυρί μοτσαρέλα σε φέτες, ντομάτες και βασιλικό.
Back To Top