Τι καλύτερο, τώρα που χειμωνιάζει, από μια σούπα με όσπρια, λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, την οποία απολαμβάνεις ζεστή ζεστή από την κατσαρόλα; Ωστόσο και τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλεις να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα.

Τι καλύτερο, τώρα που χειμωνιάζει, από μια σούπα με όσπρια, λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, την οποία απολαμβάνεις ζεστή ζεστή από την κατσαρόλα; Ωστόσο και τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλεις να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα. Τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να αποκαλύψεις… τον καλύτερο εαυτό τους.

1. Το μούλιασμα θα τα κάνει πιο βραστερά και νόστιμα. Μπορείς να τα μουλιάσεις σε κρύο νερό από το προηγούμενο βράδυ αλλά ακόμη και σε ζεστό νερό, αν θέλεις να απορροφήσουν περισσότερη υγρασία. Στην τελευταία περίπτωση, τα ρίχνεις σε μεγάλη κατσαρόλα, τα σκεπάζεις με νερό και τα αφήνεις να πάρουν μία βράση. Αφήνεις να βράσουν για ακόμα 3-4 λεπτά, κλείνεις τη φωτιά, σκεπάζεις την κατσαρόλα και τα αφήνεις να σταθούν για τουλάχιστον 5 ώρες. Στραγγίζεις, ξεπλένεις και συνεχίζεις κανονικά το μαγείρεμα.

2. Το μούλιασμα, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο για όλα τα όσπρια. Μπορείς να το αποφύγεις στα μικρόσπερμα, όπως στις φακές, τη φάβα και τα μαυρομάτικα φασόλια.

3. Με το νερό που χρησιμοποίησες στο μούλιασμα έχεις δύο επιλογές: είτε να το χρησιμοποιήσεις και στο βράσιμο (οπότε θα κρατήσεις τη γεύση που έχει απορροφήσει) είτε να το πετάξεις και να μαγειρέψεις τα όσπριά σου σε φρέσκο νερό (οπότε θα περιορίσεις το φούσκωμα κατά την πέψη).

4. Δώσε έμφαση στην καλή πρώτη ύλη. Διάλεξε όσο το δυνατόν πιο φρέσκα όσπρια, που είναι βραστερά, κατά προτίμηση ελληνικής παραγωγής. Ιδανική επιλογή είναι η πολυβραβευμένη και πλούσια σε ποικιλία σειρά προϊόντων η ΑΒ Κοντά Στην Ελληνική Γη, που περιλαμβάνει όσπρια όπως: Ρεβίθια Μικρόσπερμα Γρεβενών, Ρεβίθια Λάρισας, Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας Π.Γ.Ε., Φασόλια Γίγαντες Ελέφαντες Δυτικής Μακεδονίας, Φασόλια Μέτρια Καβάλας, Φασόλια Τσαλιά Χρυσούπολης, Φασόλια Μέτρια Παπούδα Αμυνταίου και Φακές Φαρσάλων. Το κλίμα, η σύνθεση του εδάφους, οι δοκιμασμένες στο χρόνο και απόλυτα ελεγχόμενες μέθοδοι καλλιέργειας είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που τα προικίζουν με έναν πλούτο θρεπτικών ουσιών και γεύσης, ενώ ταυτόχρονα τα κάνουν εύκολα στο μαγείρεμα και εύπεπτα.

ospria

5. Στη διάρκεια του μαγειρέματος πρόσθεσε στην κατσαρόλα ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά. Όχι μόνο θα δώσει γεύση και χρώμα στο φαγητό σου, αλλά επιπλέον θα κάνει πιο εύπεπτα τα όσπρια, προστατεύοντάς σε από το ενοχλητικό φούσκωμα.

6. Άφησέ τα να σιγοβράσουν. Αφού πρώτα πάρουν μία βράση, χαμήλωσε τη φωτιά, κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας αφήνοντας μόνο μία χαραμάδα να δραπετεύει ο ατμός, και άφησέ τα έτσι μέχρι να είναι έτοιμα (ο χρόνος μαγειρέματος, ανάλογα με το είδος του οσπρίου, τη φρεσκάδα του κ.λπ., μπορεί να κυμαίνεται από μισή ώρα μέχρι και δύο ώρες).

7. Μην αλατίσεις τα όσπριά σου και μην προσθέσεις οτιδήποτε όξινο παρά μόνο όταν θα έχουν γίνει. Υλικά όπως η ντομάτα, το ξίδι ή το κρασί εμποδίζουν τη φλούδα τους να μαλακώσει κατά το μαγείρεμα.

8. Μη διστάσεις να τα μαγειρέψεις σε χύτρα ταχύτητας, αν ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Αρκεί βέβαια να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες ασφαλείας. Σε περίπτωση, από την άλλη, που δεν σε πιέζει ο χρόνος, προτίμησε να τα μαγειρέψεις σε κατσαρόλα, ώστε να προλάβουν να απορροφήσουν τα αρώματα και τις γεύσεις των άλλων υλικών που θα χρησιμοποιήσεις.

9. Μην πετάξεις το νερό όπου έβρασαν σκέτα τα όσπρια που σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις π.χ. σε μια κρύα σαλάτα. Πλούσιο καθώς είναι όχι μόνο σε γεύση αλλά και σε άμυλο, θα δώσει πυκνότητα σε σούπες, μαγειρευτά, ακόμα και σάλτσες για ζυμαρικά.

10. Μαγείρεψε τα όσπριά σου σε ζωμό λαχανικών, για έξτρα γεύση. Αρκεί αυτός ο ζωμός να μην περιέχει όξινα συστατικά όπως χυμό λεμονιού ή ντομάτα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα όσπρια η ΑΒ Κοντά στην Ελληνική Γη θα βρεις εδώ.

Photo: Deryn Macey/Unsplash

empty alt

Να γιατί πρέπει να πίνεις ένα καφέ πριν το γυμναστήριο

Αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη το πρωί πριν πιούν τουλάχιστον μία κούπα καφέ, γνωρίζεις ήδη τη διεγερτική δύναμη του ροφήματος αυτού.
empty alt

Μέλι με σκόρδο, το αχτύπητο δίδυμο στη γεύση!

Γλυκιά και πικάντικη μαζί, η παρακάτω σος θα γίνει το αγαπημένο σου συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ταιριάζει εξίσου σε ψητό χοιρινό και ψάρι, φτερούγες κοτόπουλου, σε σάντουιτς αλλά και σε ζεστά ροφήματα τσαγιού.
empty alt

Κοτόπουλο στο φούρνο: πώς θα το ψήσεις βήμα-βήμα

Ποιος έχει διάθεση, τώρα το καλοκαίρι, να περνάει όλη τη μέρα του κλεισμένος στην κουζίνα και σκυμμένος πάνω από καυτές κατσαρόλες; Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες εύκολες και χορταστικές λύσεις.
empty alt

Βράσε ρύζι: 5+1 tips για να το κάνεις πεντανόστιμο

Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις. Γιατί οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σαμποτάρει τη γεύση και την υφή του.
empty alt

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις για να μη χρυσοπληρώνεις τον καφέ που φτιάχνεις στο σπίτι

07 Αν δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς καφέ, το πιθανότερο είναι να του αφιερώνεις ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό από το budget σου.
empty alt

Τα φύκια είναι οι νέες μεταξωτές κορδέλες της διατροφής

Προστίθενται σε συμπληρώματα διατροφής, τυποποιημένες τροφές, αλλά και σε πιάτα καλών εστιατορίων, για τα υγιεινά οφέλη και την ουμάμι γεύση τους.
empty alt

Ποια είναι μερικά από τα πιο ωφέλιμα μπαχαρικά

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν εδώ και αιώνες για την θεραπευτική δύναμη των βοτάνων και των μπαχαρικών.
empty alt

Απολαυστική σούπα με κοτόπουλο και ρύζι

Υγιεινή και ζεστή, ό,τι πρέπει για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία
Back To Top