Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας, αυτή η κλασική ιταλική συνταγή Panettone είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη νόστιμη συνταγή για το καταφέρεις! Τι είναι το Pannetone Αυτή είναι μια κλασική ιταλική συνταγή από το Μιλάνο της Ιταλίας και προέρχεται από […]

Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας, αυτή η κλασική ιταλική συνταγή Panettone είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη νόστιμη συνταγή για το καταφέρεις!

Τι είναι το Pannetone

Αυτή είναι μια κλασική ιταλική συνταγή από το Μιλάνο της Ιταλίας και προέρχεται από τη λέξη panetto, η οποία μεταφράζεται σε ένα μικρό κέικ ψωμιού που μαγειρεύεται σε καλούπι panettone για να του δώσει το τέλειο σχήμα και ύψος. Ενώ η καταγωγή του είναι στην Ιταλία, έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, ειδικά γύρω από τις χριστουγεννιάτικες μέρες. Παραδοσιακά απολαμβάνεται με ένα ποτήρι σαμπάνια ή prosecco.

Είναι ψωμί ή κέικ

Το Panettone μπορεί να είναι ό, τι θέλεις. Μπορείς σίγουρα να το κόψεις και να το μεταχειριστείς σαν ψωμί με βούτυρο απλωμένο ή να το απολαύσεις ως επιδόρπιο μετά το γεύμα. Γίνεται επίσης ένα υπέροχο πρωινό ψωμί για σερβίρισμα στο brunch με ζεστό καφέ.

Συνταγή Panettone με σοκολάτα και πορτοκάλι

Χρόνος προετοιμασίας

30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος

1 ώρα 10 λεπτά

Συνολικός χρόνος

3 ώρες 15 λεπτά

panetton

Συστατικά

1 πακέτο μαγιάς

1 φλιτζάνι ζεστό νερό

1 φλιτζάνι ζεστό πλήρες γάλα

1 φλιτζάνι ζάχαρη + 1 κουταλιά της σούπας

1 αυγό + 1 ασπράδι αυγού

Μια πρέζα αλάτι

3 / 4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Τρίμμα από 1 πορτοκάλι

1/3 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο

5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φλιτζάνι τσιπ σοκολάτας

(εναλλακτικά μπορείς να προσθέσεις καβουρδισμένα αμύγδαλα, σταφίδες, ή άλλα κομμάτια αποξηραμένων φρούτων)

panetto

Εκτέλεση

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180.

Ρίξε τη μαγιά σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γάλα και χτυπάς ελαφρά με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Το αφήνεις να καθίσει για 5 έως 7 λεπτά ή έως ότου γίνει πολύ αφρώδες.

Στη συνέχεια, χτυπάς ελαφρά την υπόλοιπη f ζάχαρη, 1 αυγό, αλάτι, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού, και λιωμένο βούτυρο μέχρι να συνδυαστούν.

Αδειάζεις αργά το αλεύρι και ανακατεύεις σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να συνδυαστεί. Ζυμώνεις για 5 έως 10 λεπτά.

Το αφήνεις να καθίσει για 1 ώρα ή έως ότου διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Προσθέτεις τα τσιπ σοκολάτας και τα αναμειγνύεις στη ζύμη μέχρι να πάνε παντού. Βάλε τη ζύμη σε ένα έτοιμο σκεύος κέικ ύψους 4 «με 8» ή μια ειδική φόρμα για panettone και το αφήνεις να ξεκουραστεί για ακόμα μισή ώρα.

Αλείφεις την κορυφή του ψωμιού με το ασπράδι και πασπαλίζεις με την 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ψήνουμε στους 180° για 60 έως 70 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στην κορυφή και το εσωτερικό μαγειρευτεί.

Για να βεβαιωθείς ότι το είναι μαλακό, χνουδωτό και ψημένο, είναι επιτακτική ανάγκη να κρυώσει εντελώς πριν το κόψεις και το σερβίρεις.

panet

Πώς να το σερβίρεις

Σερβίρεται καλύτερα ζεστό:

Προσθέτεις μερικές φέτες σε ένα φούρνο μικροκυμάτων και τις θερμαίνεις.

Ή τοποθετείς τις φέτες σε ένα ταψί με φύλλο ψησίματος και τις ψήνεις στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να ζεσταθεί με μια ελαφριά εξωτερική τραγανή άκρη.

Μπορείς να το απολαύσεις με ζεστό καφέ ή με το Prosecco ως απόλαυση μετά το γεύμα.

Πόσο διαρκεί

Πρέπει να το αντιμετωπίσεις ακριβώς όπως οποιοδήποτε ψωμί καθώς θα χάσει την υγρασία και θα στεγνώσει με την πάροδο του χρόνου. Να το έχεις καλυμμένο σε θερμοκρασία δωματίου για έως 5 ημέρες ή στο ψυγείο για έως και 7 ημέρες.

 

 

empty alt

«Πώς αντιμετωπίζω τα σνακ ώστε τα παιδιά μου να τρώνε με όρεξη το δείπνο τους»

Έχω τρία παιδιά: Ο Henry είναι 11, η Clara 9 και ο Arthur 6 ετών. Η κατανάλωση σνακ με απασχολούσε ανέκαθεν, αν και πιστεύω ότι τα παιδιά θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα που θα φτιάξεις.
empty alt

5 καλοκαιρινά comfort foods που μας φτιάχνουν τη διάθεση

Η όσφρηση είναι η πιο αρχέγονη αίσθηση, αυτή που οδηγεί κατευθείαν σε βαθιά ριζωμένες αναμνήσεις. Έτσι εξηγείται γιατί όταν ευωδιάζουν στο σπίτι φρεσκοκομμένες πατάτες στο τηγάνι ανασύρονται αυτόματα από τη μνήμη μακρινές εικόνες από τη γιαγιά μας στο χωριό, να στρώνει το βράδυ το τραπέζι για να […]
empty alt

Πώς θα καταλάβεις αν ένας ανανάς είναι ώριμος;

Ο ανανάς δεν εμπνέει να τον κόψεις. Έχει χοντρή φλούδα, μυτερά φύλλα και καλύπτεται από αιχμηρά «λέπια».
empty alt

Ο ιδανικός τρόπος να εκμεταλλευτείς μια σχεδόν άδεια γυάλα μελιού

Στον πυθμένα της γυάλας σου έχουν μείνει λίγες κουταλιές από μέλι, ταχίνι, μουστάρδα ή κρέμα βαλσαμικού (οποιουδήποτε ρευστού υλικού χρησιμοποιείς στη μαγειρική σου).
empty alt

Αν δεν ξέρεις τι είναι οι Hasselback potatoes ήρθε η ώρα να μάθεις

Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο.
empty alt

Κρεμώδης σούπα με σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα αγαπημένο κι εύκολο υλικό που μπορεί να προσφέρει τα πολύτιμα θρεπτικά του συστατικά μέσα από ποικίλους τρόπους μαγειρέματος και άπειρες συνταγές.
empty alt

4 σάλτσες που μπορείς να αποθηκεύσεις σε παγοθήκες για γεύματα-εξπρές

Το είχες φανταστεί ότι μπορείς να αξιοποιήσεις τις παγοθήκες σου για να διατηρήσεις σε μονές δόσεις διάφορες σπιτικές σάλτσες με λαχανικά και μυρωδικά; Έτσι, θα έχεις ανά πάσα στιγμή ένα έτοιμο υλικό για να φτιάξεις μια εύκολη και γρήγορη μακαρονάδα, μια σούπα ή ένα κοκκινιστό.
empty alt

Smoothie με φράουλα και λεμόνι

Λαχταράτε ένα smoothie τώρα που ο καιρός ζεσταίνει αλλά προσπαθείτε να αποφύγετε όλη τη ζάχαρη σε ροφήματα που σας δελεάζουν στο κατάστημα; Αυτό το γρήγορο και εύκολο σπιτικό ρόφημα έξι συστατικών παίρνει τη γλύκα του κατευθείαν από τις φράουλες και περιέχει μόνο 16 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά...
Back To Top