Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.

Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.

Για το καλοκαίρι μια ανάλαφρη και δροσερή εκδοχή της είναι αυτή που μας οδηγεί στην πατατοσαλάτα. Μια κλασική πατατοσαλάτα είναι απαραίτητη σε κάθε πικνίκ και μπάρμπεκιου.

 

Τι είδους πατάτες είναι καλύτερες για τη σαλάτα πατάτας;

Τώρα δεν είναι η ώρα να χρησιμοποιήσετε μεγάλες πατάτες. Αυτές είναι υπέροχες για το ψήσιμο και το τηγάνισμα, αλλά δεν δίνουν το ιδανικό αποτέλεσμα όταν βράζονται. (Θα λιώσουν!) Για σαλάτα πατάτας χρειάζεστε κηρώδεις πατάτες, ή τις μικρές στρογγυλές. Κρατούν το σχήμα τους καλύτερα όταν μαγειρεύονται και έχουν συνήθως κρεμώδες εσωτερικό.

Γιατί κόβουμε τις πατάτες πριν βράσουν;

Μαγειρεύουν πιο γρήγορα! Επιπλέον, η προσπάθεια κοπής καυτών πατατών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη εργασία.

Να δοκιμάσω να βάλω πίκλες;

Δοκίμασέ το και δεν θα το μετανιώσεις! Δεν χρειάζεται να σου αρέσουν οι πίκλες ή το τουρσί για να απολαύσεις αυτήν τη συνταγή. Αλλά αν τολμήσεις να προσθέσεις τουρσί αγγουράκι ή άνηθου σε αυτήν την κρεμώδη σαλάτα με βάση την μαγιονέζα, και ειλικρινά, θα απογειώσεις τις αισθήσεις.

 

ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

25 ΛΕΠΤΑ

potato

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κιλά (χρυσές) πατάτες, κομμένες σε κομμάτια

αλάτι

1 1/2 φλ. μαγιονέζα

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1/4 φλ. ψιλοκομμένα τουρσιά

1/2 κουτ. πάπρικα

4 σκληρά βραστά αυγά, ψιλοκομμένα

1/4 φλ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

1/4 φλ. τριμμένη ρίγανη

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μεγάλα φύλλα μαρουλιού για βάση για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καλύψτε τις πατάτες με νερό και καρυκεύστε γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το νερό να βράσει και μαγειρέψτε έως ότου οι πατάτες να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα μαχαίρι, 12 έως 15 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε τη μαγιονέζα, το κόκκινο κρεμμύδι, τη μουστάρδα Ντιζόν, τον χυμό λεμονιού, το τουρσί και την πάπρικα. Ανακατεύεις μέχρι να γίνει ένα ωραίο μείγμα. Προσθέτεις τις μαγειρεμένες πατάτες, τα αυγά και το σχοινόπρασο και στη συνέχεια κι άλλο αλατοπίπερο αν το επιθυμείς. Βάζεις τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Μπορείς να τη σερβίρεις πάνω στα φύλλα μαρουλιού.

 

Τip: Εναλλακτικά συστατικά που μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις είναι αν θες πιο κρεμώδες αποτέλεσμα, τυρί σε κρέμα.

Για πιο δροσιστικό καλοκαιρινό εφέ μπορείς να βάλεις από πάνω dressing γιαουρτιού.

Αντί για κόκκινο κρεμμύδι μπορείς να δοκιμάσεις φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο.

Ο φρέσκος άνηθος ταιριάζει ιδανικά.

Για αμετανόητους κρεατοφάγους, μπορείς  να προσθέσεις κάποιο ντόπιο αλλαντικό παστό, ανάλογα με το πού παραθερίζεις, όπως λούτζα ή λόζα, ή να προσθέσεις απλώς λίγο ψημένο μπέικον (το χειμώνα αντίστοιχα μπορείς να τη συνδυάσεις με χωριάτικο λουκάνικο)

 

 

empty alt

Ημικρανίες τέλος με σωστή διατροφή

Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη.
empty alt

Πώς να κόβετε το κρεμμύδι χωρίς να ρίχνετε ούτε ένα δάκρυ!

Έχετε κουραστεί να καθαρίζετε κρεμμύδια και να μη σταματάτε τα δάκρυα; Θα θέλατε φυσικά να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα δάκρυα που προκαλεί αυτό το λαχανικό: όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, «σπάνε» κάποια κύτταρα και απελευθερώνεται ένα ένζυμο που μας κάνει να δακρύζουμε.
empty alt

5 tips για να διαλέγεις πάντα το σωστό καρπούζι

Καρπούζι και καλοκαίρι είναι δύο πράγματα απόλυτα συνδεδεμένα! Θα συμφωνήσεις όμως ότι είναι δύσκολο να διαλέξεις το σωστό.
empty alt

Πώς θα τσεκάρεις αν έχει γίνει ένα κέικ;

Ίσως έχεις διαβάσει ότι για να ελέγξεις αν είναι έτοιμο το κέικ σου μπορείς να βυθίσεις μια οδοντογλυφίδα, όμως η αλήθεια είναι ότι είναι υπερβολικά κοντή για να φτάσει μέχρι τον πάτο του ταψιού ή της φόρμας.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωμένο τσάι στο σπίτι

Αν έχεις προσπαθήσει να παγώσεις ζεστό τσάι, πιθανότατα θα σου έχει βγει ένα νερουλό και άνοστο ρόφημα, που θα χρειάζεται μεγάλες κουταλιές ζάχαρης για να νοστιμίσει.
empty alt

Σοκο_λαχταριστές τηγανίτες στον φούρνο!

Ετοιμάσου να μπεις και να ενδώσεις σε απολαυστικό πειρασμό: Στρώματα αφράτων τηγανιτών, πασπαλισμένες με τσιπ σοκολάτας και πλημμυρισμένες με ζάχαρη άχνη και το αγαπημένο σου σιρόπι.
empty alt

Συνταγή για εύκολο μπαμπά-γκανούς

Η μελιτζανοσαλάτα αλλιώς…
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
Back To Top