Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.

Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.

Για το καλοκαίρι μια ανάλαφρη και δροσερή εκδοχή της είναι αυτή που μας οδηγεί στην πατατοσαλάτα. Μια κλασική πατατοσαλάτα είναι απαραίτητη σε κάθε πικνίκ και μπάρμπεκιου.

 

Τι είδους πατάτες είναι καλύτερες για τη σαλάτα πατάτας;

Τώρα δεν είναι η ώρα να χρησιμοποιήσετε μεγάλες πατάτες. Αυτές είναι υπέροχες για το ψήσιμο και το τηγάνισμα, αλλά δεν δίνουν το ιδανικό αποτέλεσμα όταν βράζονται. (Θα λιώσουν!) Για σαλάτα πατάτας χρειάζεστε κηρώδεις πατάτες, ή τις μικρές στρογγυλές. Κρατούν το σχήμα τους καλύτερα όταν μαγειρεύονται και έχουν συνήθως κρεμώδες εσωτερικό.

Γιατί κόβουμε τις πατάτες πριν βράσουν;

Μαγειρεύουν πιο γρήγορα! Επιπλέον, η προσπάθεια κοπής καυτών πατατών μπορεί να αποβεί επικίνδυνη εργασία.

Να δοκιμάσω να βάλω πίκλες;

Δοκίμασέ το και δεν θα το μετανιώσεις! Δεν χρειάζεται να σου αρέσουν οι πίκλες ή το τουρσί για να απολαύσεις αυτήν τη συνταγή. Αλλά αν τολμήσεις να προσθέσεις τουρσί αγγουράκι ή άνηθου σε αυτήν την κρεμώδη σαλάτα με βάση την μαγιονέζα, και ειλικρινά, θα απογειώσεις τις αισθήσεις.

 

ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

25 ΛΕΠΤΑ

potato

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κιλά (χρυσές) πατάτες, κομμένες σε κομμάτια

αλάτι

1 1/2 φλ. μαγιονέζα

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Ντιζόν

1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

1/4 φλ. ψιλοκομμένα τουρσιά

1/2 κουτ. πάπρικα

4 σκληρά βραστά αυγά, ψιλοκομμένα

1/4 φλ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο

1/4 φλ. τριμμένη ρίγανη

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Μεγάλα φύλλα μαρουλιού για βάση για το σερβίρισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καλύψτε τις πατάτες με νερό και καρυκεύστε γενναιόδωρα με αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το νερό να βράσει και μαγειρέψτε έως ότου οι πατάτες να μπορούν να τρυπηθούν εύκολα με ένα μαχαίρι, 12 έως 15 λεπτά. Στραγγίστε και αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλε τη μαγιονέζα, το κόκκινο κρεμμύδι, τη μουστάρδα Ντιζόν, τον χυμό λεμονιού, το τουρσί και την πάπρικα. Ανακατεύεις μέχρι να γίνει ένα ωραίο μείγμα. Προσθέτεις τις μαγειρεμένες πατάτες, τα αυγά και το σχοινόπρασο και στη συνέχεια κι άλλο αλατοπίπερο αν το επιθυμείς. Βάζεις τη σαλάτα στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Μπορείς να τη σερβίρεις πάνω στα φύλλα μαρουλιού.

 

Τip: Εναλλακτικά συστατικά που μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις είναι αν θες πιο κρεμώδες αποτέλεσμα, τυρί σε κρέμα.

Για πιο δροσιστικό καλοκαιρινό εφέ μπορείς να βάλεις από πάνω dressing γιαουρτιού.

Αντί για κόκκινο κρεμμύδι μπορείς να δοκιμάσεις φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο.

Ο φρέσκος άνηθος ταιριάζει ιδανικά.

Για αμετανόητους κρεατοφάγους, μπορείς  να προσθέσεις κάποιο ντόπιο αλλαντικό παστό, ανάλογα με το πού παραθερίζεις, όπως λούτζα ή λόζα, ή να προσθέσεις απλώς λίγο ψημένο μπέικον (το χειμώνα αντίστοιχα μπορείς να τη συνδυάσεις με χωριάτικο λουκάνικο)

 

 

empty alt

Περί Γαστονομίας

Η πιο παρεξηγημένη λέξη σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα της γεύσης, είναι η «γαστρονομία».
empty alt

Ο ευκολότερος τρόπος να ετοιμάσεις ένα υγιεινό πρωινό

Κάθε τόσο βάζεις στόχο να πίνεις για πρωινό ένα πλούσιο, θρεπτικό και χορταστικό σμούθι, αλλά καταλήγεις να ξυπνάς τελευταία στιγμή και να τρέχεις στο γραφείο μόνο με έναν καφέ και ένα κουλουράκι; Υπάρχει τρόπος να ετοιμάσεις από πριν τα σμούθι όχι μόνο της επόμενης μέρας, αλλά ολόκληρης […]
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

Οίνος ευφραίνει καρδίαν… ζεστός ακόμα περισσότερο!

  Ο χειμώνας πλησιάζει. Οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι συνθήκες άγχους και πίεσης λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας σε φέρνουν στα όριά σου και το μόνο που θες είναι μια στιγμή ανάπαυλας και ηρεμίας.
empty alt

Δες πώς μπορείς να φτιάξεις τις αφράτες, ιαπωνικές τηγανίτες σαν σουφλέ που πρωταγωνιστούν στα social

Εάν είστε γευσιγνώστης ή απλώς σου αρέσει να απολαμβάνεις το φαγητό και χαίρεσαι  να ανακαλύπτεις νέα food trends ίσως παρακολουθείς στα social σελίδες ειδικές αλλά ακόμα και αν απλώς χαζεύεις αυτό το διάστημα στο Instagram αποκλείεται να μην πρόσεξες τις αφράτες ιαπωνικές τηγανίτες που μοιάζουν...
empty alt

Η νέα καλοκαιρινή εκδοχή του Bloody Mary

Σε διακοπές στο νησί, για ένα πρωινό brunch έκπληξη, ή ως το ιδανικό συνοδευικό την ώρα που ο ήλιος δύει αυτή η εκδοχή του Bloddy Mary θα σε ενθουσιάσει! ΥΛΙΚΑ: 4 ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 0 ΩΡΕΣ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 6 ΩΡΕΣ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 4 μίνι αγκουράκια […]
empty alt

Καρπούζι Agua Fresca – ό,τι πιο καλοκαιρινό και δροσερό

Όλοι ξέρουμε ότι τίποτα δεν μας ξεδιψάει όσο το παγωμένο καρπούζι – απόλαυσε εδώ μια υπέροχη υγρή εκδοχή του
empty alt

Μελιτζάνες στο φούρνο με παρμεζάνα

Ένα γευστικό όνειρο καλοκαιρινής απόλαυσης
Back To Top