Ανεβάστε τη θερμοκρασία και αναδείξτε αυτό το ωφέλιμο όσπριο

Αυτή η εύκολη συνταγή με φακές φέρνει πραγματικά τη ζέστη που χρειάζεσαι τον χειμώνα. Ο όρος dal αναφέρεται τόσο σε αυτό το ινδικό πιάτο που μοιάζει με σούπα όσο και στη λέξη για τις σπασμένες φακές. Οι κόκκινες φακές που χρησιμοποιούνται εδώ είναι κοινές γιατί δεν απαιτούν προ-εμποτισμό και μαγειρεύονται γρήγορα. Σιγοβράζονται σε ζωμό ντομάτας με πολλά ζεστά, έντονα μπαχαρικά. Είναι ένα εκπληκτικά χορταστικό πιάτο που είναι εξαιρετικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και όταν δεν έχετε πολύ χρόνο να μαγειρέψετε. Το καρυκευμένο λάδι που περιχύνεται από πάνω είναι προαιρετικό, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα. Το γιαούρτι θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πικάντικης γεύσης και της οξύτητας του πιάτου. Η ξινή κρέμα λειτουργεί ως εξαιρετικό υποκατάστατο.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 λεπτά

Συστατικά

2 κ.σ. φυτικό λάδι, διαιρεμένο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. φρεσκοκομμένο τζίντζερ

2 πράσινα τσίλι, ένα σε κύβους και ένα σε φέτες, χωρισμένα

3 κουτ. σπόροι κύμινου, χωρισμένοι

1 κουτ. κολίανδρο

1 κουτ. κουρκούμη

1 κουτ. πάπρικα

1/2 κουτ. κανέλα

1 φλ. κόκκινες φακές

1 συσκευασία 400 γρ. ντομάτες σε κύβους

4 φλ. ζωμός λαχανικών με χαμηλό νάτριο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Γιαούρτι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι σε κύβους. Μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου και μπαχαρικά και ανακατέψτε για να επικαλυφθούν τα λαχανικά και να ψηθούν οι σπόροι, άλλο ένα λεπτό. Προσθέστε τις φακές και ανακατέψτε καλά, μετά προσθέστε τις ντομάτες και τον ζωμό και αλατοπιπερώστε. Φέρτε το μείγμα σε βράση, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να σπάσουν.

Βήμα 2

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνετε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέστε τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινου και μαγειρέψτε μέχρι να σκουρύνει και να μυρίσει, 2 έως 3 λεπτά. Προσθέστε το τσίλι σε φέτες και μαγειρέψτε 1 λεπτό ακόμα. Αδειάζετε σε ένα μικρό αντιθερμικό μπολ, ξύνοντας όλους τους σπόρους και το λάδι και αφήνετε να κρυώσουν όσο συνεχίζουν να ψήνονται οι φακές.

Βήμα 3

Ρίχνετε το νταλ σε ένα μπολ και ρίχνετε από πάνω το γιαούρτι και περιχύνετε με το τηγανισμένο μείγμα σπόρων κύμινου.

empty alt

Οι 8 νέες δυνατές τάσεις στη διατροφή

Η διαρκής ανάγκη για πειραματισμό και αναζήτηση νέων γαστρονομικών συγκινήσεων, η παγκοσμιοποίηση, αλλά και η οικονομική λιτότητα, η επιθυμία για προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας και το sharing  στα social media είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το τοπίο της...
empty alt

Τι σημαίνει «ντεγκλασάρω»;

Όταν κάποιος «ντεγκλασάρει», όσο εντυπωσιακό ή εξειδικευμένο κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα κάνει κάτι απλό, που ίσως κάνεις κι εσύ ήδη (αλλά δεν το ξέρεις): Προσθέτει υγρό σε ένα ζεστό σκεύος, ώστε να ξεκολλήσουν από τον πυθμένα όλα τα καραμελωμένα κομμάτια της τροφής που σοτάρει.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σάντουιτς

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]
empty alt

Μπορώ να ψήσω ξηρούς καρπούς στο φούρνο μικροκυμάτων;

Αν μέχρι τώρα έψηνες τους ξηρούς καρπούς σου με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή απλώνοντάς τους σε ένα ταψάκι και βάζοντάς τους για λίγο στο φούρνο, ήρθε η στιγμή να εξετάσεις και μια εναλλακτική λύση.
empty alt

Κοκκινιστοί λαχανοντολμάδες στον φούρνο

Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από συνταγές για λαχανοντολμάδες σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.
empty alt

Κορμός σοκολάτας

Εύκολο, απλό, δροσερό, όσο σοκοκαλατένιο πρέπει  ελαφρύ και κυρίως αγαπημένο και στην πρώτη μπουκιά γίνεσαι πάλι παιδί! Μωσαϊκό, κορμός, ή σοκολατένιο σαλάμι, με όποιο όνομα κι αν το ξέρεις το άκουσμα του ονόματός του είναι μία από τις γλυκές σου αναμνήσεις που σε πάει απευθείας σε ανέμελα […]
empty alt

Λιμοντσέλο: Καλωσορίστε το καλοκαίρι με το πιο δροσερό ποτό

Πώς να φτιάξετε το δικό σας limoncello και να μεταφερθείτε νοερά στην Αμάλφι
empty alt

Τρεις μαρινάδες για να κάνεις την πιο νόστιμη Τσικνοπέμπτη στο σπίτι

Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του.
Back To Top