Ανεβάστε τη θερμοκρασία και αναδείξτε αυτό το ωφέλιμο όσπριο

Αυτή η εύκολη συνταγή με φακές φέρνει πραγματικά τη ζέστη που χρειάζεσαι τον χειμώνα. Ο όρος dal αναφέρεται τόσο σε αυτό το ινδικό πιάτο που μοιάζει με σούπα όσο και στη λέξη για τις σπασμένες φακές. Οι κόκκινες φακές που χρησιμοποιούνται εδώ είναι κοινές γιατί δεν απαιτούν προ-εμποτισμό και μαγειρεύονται γρήγορα. Σιγοβράζονται σε ζωμό ντομάτας με πολλά ζεστά, έντονα μπαχαρικά. Είναι ένα εκπληκτικά χορταστικό πιάτο που είναι εξαιρετικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και όταν δεν έχετε πολύ χρόνο να μαγειρέψετε. Το καρυκευμένο λάδι που περιχύνεται από πάνω είναι προαιρετικό, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα. Το γιαούρτι θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πικάντικης γεύσης και της οξύτητας του πιάτου. Η ξινή κρέμα λειτουργεί ως εξαιρετικό υποκατάστατο.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 λεπτά

Συστατικά

2 κ.σ. φυτικό λάδι, διαιρεμένο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. φρεσκοκομμένο τζίντζερ

2 πράσινα τσίλι, ένα σε κύβους και ένα σε φέτες, χωρισμένα

3 κουτ. σπόροι κύμινου, χωρισμένοι

1 κουτ. κολίανδρο

1 κουτ. κουρκούμη

1 κουτ. πάπρικα

1/2 κουτ. κανέλα

1 φλ. κόκκινες φακές

1 συσκευασία 400 γρ. ντομάτες σε κύβους

4 φλ. ζωμός λαχανικών με χαμηλό νάτριο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Γιαούρτι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι σε κύβους. Μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου και μπαχαρικά και ανακατέψτε για να επικαλυφθούν τα λαχανικά και να ψηθούν οι σπόροι, άλλο ένα λεπτό. Προσθέστε τις φακές και ανακατέψτε καλά, μετά προσθέστε τις ντομάτες και τον ζωμό και αλατοπιπερώστε. Φέρτε το μείγμα σε βράση, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να σπάσουν.

Βήμα 2

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνετε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέστε τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινου και μαγειρέψτε μέχρι να σκουρύνει και να μυρίσει, 2 έως 3 λεπτά. Προσθέστε το τσίλι σε φέτες και μαγειρέψτε 1 λεπτό ακόμα. Αδειάζετε σε ένα μικρό αντιθερμικό μπολ, ξύνοντας όλους τους σπόρους και το λάδι και αφήνετε να κρυώσουν όσο συνεχίζουν να ψήνονται οι φακές.

Βήμα 3

Ρίχνετε το νταλ σε ένα μπολ και ρίχνετε από πάνω το γιαούρτι και περιχύνετε με το τηγανισμένο μείγμα σπόρων κύμινου.

empty alt

Ένας πανεύκολος και υγιεινός τρόπος να μαγειρέψεις το ψάρι

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις ένα ψάρι μεσαίου μεγέθους, όπως μια τσιπούρα ή ένα μυλοκόπι; Να το ψήσεις στο φούρνο ολόκληρο, γεμισμένο με μυρωδικά και βότανα.
empty alt

3 tips ώστε ένα δείπνο να είναι –και να φαίνεται!– πιο νόστιμο

Ετοιμάζεσαι να κάνεις το τραπέζι σε μια παρέα φίλων και έχεις ετοιμάσει απλά και νόστιμα, αλλά όχι ιδιαίτερα… φωτογενή φαγητά; Δώσε βάση στα παρακάτω tips, που θα κάνουν πιο ελκυστικά τα πιάτα σου, όχι μόνο στη γεύση αλλά και στην εμφάνιση.
empty alt

Μέλι με σκόρδο, το αχτύπητο δίδυμο στη γεύση!

Γλυκιά και πικάντικη μαζί, η παρακάτω σος θα γίνει το αγαπημένο σου συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ταιριάζει εξίσου σε ψητό χοιρινό και ψάρι, φτερούγες κοτόπουλου, σε σάντουιτς αλλά και σε ζεστά ροφήματα τσαγιού.
empty alt

Γιατί τυρί και κρασί πάνε συχνά μαζί;

Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.
empty alt

5 tips για πεντανόστιμα ψητά λαχανικά

Συνήθως τα ψητά λαχανικά αναλαμβάνουν ρόλο συνοδευτικών σε ένα μπάρμπεκιου, όμως εφαρμόζοντας κάποια απλά tips μπορείς να τα χρίσεις πρωταγωνιστές.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωτό μπανάνα με ένα υλικό

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: το παγωτό μπανάνα που περιέχει μόνο μπανάνα δεν είναι, ουσιαστικά, παγωτό, είναι όμως ένα νόστιμο παγωμένο γλύκισμα.
empty alt

Πώς να διατηρήσετε τα μαχαίρια σας κοφτερά

Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση.
empty alt

Υπέροχο ratatouille στον φούρνο

Μια εύκολη συνταγή με άρωμα Γαλλίας, εδώ σε μια ψητή εκδοχή
Back To Top