Ανεβάστε τη θερμοκρασία και αναδείξτε αυτό το ωφέλιμο όσπριο

Αυτή η εύκολη συνταγή με φακές φέρνει πραγματικά τη ζέστη που χρειάζεσαι τον χειμώνα. Ο όρος dal αναφέρεται τόσο σε αυτό το ινδικό πιάτο που μοιάζει με σούπα όσο και στη λέξη για τις σπασμένες φακές. Οι κόκκινες φακές που χρησιμοποιούνται εδώ είναι κοινές γιατί δεν απαιτούν προ-εμποτισμό και μαγειρεύονται γρήγορα. Σιγοβράζονται σε ζωμό ντομάτας με πολλά ζεστά, έντονα μπαχαρικά. Είναι ένα εκπληκτικά χορταστικό πιάτο που είναι εξαιρετικό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και όταν δεν έχετε πολύ χρόνο να μαγειρέψετε. Το καρυκευμένο λάδι που περιχύνεται από πάνω είναι προαιρετικό, αλλά συνιστάται ιδιαίτερα. Το γιαούρτι θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πικάντικης γεύσης και της οξύτητας του πιάτου. Η ξινή κρέμα λειτουργεί ως εξαιρετικό υποκατάστατο.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

40 λεπτά

Συστατικά

2 κ.σ. φυτικό λάδι, διαιρεμένο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. φρεσκοκομμένο τζίντζερ

2 πράσινα τσίλι, ένα σε κύβους και ένα σε φέτες, χωρισμένα

3 κουτ. σπόροι κύμινου, χωρισμένοι

1 κουτ. κολίανδρο

1 κουτ. κουρκούμη

1 κουτ. πάπρικα

1/2 κουτ. κανέλα

1 φλ. κόκκινες φακές

1 συσκευασία 400 γρ. ντομάτες σε κύβους

4 φλ. ζωμός λαχανικών με χαμηλό νάτριο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Γιαούρτι, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Βήμα 1

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ και το τσίλι σε κύβους. Μαγειρέψτε μέχρι να μυρίσει, 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού σπόρους κύμινου και μπαχαρικά και ανακατέψτε για να επικαλυφθούν τα λαχανικά και να ψηθούν οι σπόροι, άλλο ένα λεπτό. Προσθέστε τις φακές και ανακατέψτε καλά, μετά προσθέστε τις ντομάτες και τον ζωμό και αλατοπιπερώστε. Φέρτε το μείγμα σε βράση, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και να σπάσουν.

Βήμα 2

Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνετε την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέστε τα υπόλοιπα 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινου και μαγειρέψτε μέχρι να σκουρύνει και να μυρίσει, 2 έως 3 λεπτά. Προσθέστε το τσίλι σε φέτες και μαγειρέψτε 1 λεπτό ακόμα. Αδειάζετε σε ένα μικρό αντιθερμικό μπολ, ξύνοντας όλους τους σπόρους και το λάδι και αφήνετε να κρυώσουν όσο συνεχίζουν να ψήνονται οι φακές.

Βήμα 3

Ρίχνετε το νταλ σε ένα μπολ και ρίχνετε από πάνω το γιαούρτι και περιχύνετε με το τηγανισμένο μείγμα σπόρων κύμινου.

empty alt

Το αναπάντεχο υλικό που θα απογειώσει τα αυγά σκραμπλ

Κάποιοι προσθέτουν γάλα στα αυγά σκραμπλ, άλλοι κρέμα γάλακτος και άλλοι φέτες μπέικον. Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα, σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς να προσθέσεις γούστερ σος (Worcestershire), τη βρετανική σάλτσα που συνδυάζει αντζούγιες, σκόρδο, ξίδι, μελάσα, αλάτι, κρεμμύδι, πιπεριές τσίλι...
empty alt

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη;

Είναι αλήθεια ότι η Κόκα-Κόλα κάποτε περιείχε κοκαΐνη; Γιατί οι τηγανιτές πατάτες όταν κρυώνουν γίνονται τόσο αηδιαστικές; Για ποιο λόγο ο καφές βοηθάει στις κενώσεις; Διαχώρισε τους μύθους από τα γεγονότα και βρες τις απαντήσεις στις απορίες σου παρακολουθώντας το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον βίντεο...
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Μπορείς να κάνεις κι εσύ μια πανεύκολη σπιτική λεμονάδα

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε μια λεμονάδα, όπως λέει μια αγγλόφωνη παροιμία. Και εσύ δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις αυτή την προτροπή.
empty alt

Comfort food time με κρεμώδη πατατόσουπα

Ζεστή κι απολαυστική σαν αγκαλιά και με υπέροχη γεύση. Η γεύση της πατάτας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό σου ευτυχισμένες αναμνήσεις και σου δημιουργεί εσωτερικά ένα έντονο αίσθημα θαλπωρής.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα cupcakes

Αυτά τα cupcakes φαίνονται τόσο εντυπωσιακά, και στην πραγματικότητα είναι τόσο εύκολο να γίνουν. Θα μπορούσατε να τα κάνετε όσο η μαμά σας μελώνει τα μελομακάρονα ή βάζει άχνη τους κουραμπιέδες.
empty alt

Παγωμένο Μοχίτο καρπούζι – το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό

Ξέχνα το καρπούζι με φέτα… το Καρπούζι Μοχίτο ήρθε να μεθύσει το καλοκαίρι σου
empty alt

Λαχταριστό και μυρωδάτο κέικ μήλου

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για συνταγές με μήλα
Back To Top