Το μπάρμεκιου είναι τέχνη. Είτε γίνεται στα κάρβουνα είτε σε ηλεκτρικό barbeque. Ό,τι και να σου αρέσει να απολαμβάνεις ψητό, από κρέας έως λαχανικά, μέχρι φρούτα, η κατάλληλη συνοδευτική σάλτσα είναι αυτό το έξτρα που θα απογειώσει τη γεύση.

Το μπάρμεκιου είναι τέχνη. Είτε γίνεται στα κάρβουνα είτε σε ηλεκτρικό barbeque. Ό,τι και να σου αρέσει να απολαμβάνεις ψητό, από κρέας έως λαχανικά, μέχρι φρούτα, η κατάλληλη συνοδευτική σάλτσα είναι αυτό το έξτρα που θα απογειώσει τη γεύση. Η συγκεκριμένη ταιριάζει σε οτιδήποτε – από χάμπουργκερ έως κοτόπουλο. Η συνταγή παράγει σχεδόν 5 φλιτζάνια, οπότε θα έχετε αρκετό για πολλά πιάτα. Γλυκόξινη ελαφρώς και με εξωτική νότα ανανά, θα γίνει αφορμή για να ψήνεις πιο συχνά!

 

ΥΛΙΚΑ:

5 ΚΟΥΠΕΣ

ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ:

25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 5 ΛΕΠΤΑ

brba

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 κουταλιές της σούπας ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ

3 κουταλιές της σούπας τσίλι σε σκόνη

3 σκελίδες σκόρδο

1 κονσέρβα κομμένος ανανάς σε χυμό

1 κονσέρβα ντομάτες σε πουρέ

1 φλ. κέτσαπ

1/4 φλ. ξίδι μηλίτη

3 κουταλιές της σούπας σκούρα καστανή ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας ήπια μελάσα

2 κουτ. ξηρή μουστάρδα

1 κουτ. αλάτι

brb

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα 5- έως 6-λίτρων), ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. (Μην χρησιμοποιήσεις μικρότερο τηγάνι, καθώς η σάλτσα βράζει κάνει φυσαλίδες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος – όσο βαθύτερο το τηγάνι, τόσο το καλύτερο.) Προσθέτεις το κρεμμύδι και το τζίντζερ και μαγειρεύεις 10 λεπτά ή έως ότου το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει χρυσό. Προσθέτεις τη σκόνη τσίλι και μαγειρεύεις 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Προσθέτεις το σκόρδο και τον κομμένο ανανά με το χυμό του και μαγειρεύεις 1 λεπτό περισσότερο.

Αφαιρείς την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύεις τις ντομάτες με τον πουρέ και τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής (μαζί με τον μηλίτη, την κέτσαπ, τη μελάσα, τη σκόνη μουστάρδας και τη ζάχαρη).

Βάλε το 1/4 της σάλτσας σε μπλέντερ. Σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύεις τη σάλτσα μέχρι να μαλακώσει. Βάζεις τη σάλτσα σε μπολ. Επαναλαμβάνεις με την υπόλοιπη σάλτσα. Ρίχνεις τη σάλτσα στο σκεύος. Φέρνεις σε βρασμό σε υψηλή θερμοκρασία. Μειώνεις τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή και μαγειρεύεις, καλύπτοντας μερικώς, 25 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί σε περίπου 4 3/4 φλιτζάνια, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Μεταφέρεις σε ειδικός σκεύος και σερβίρεις. Βάζεις τη σάλτσα στο ψυγείο εάν δεν τη χρησιμοποιήσεις αμέσως. Η σάλτσα διατηρείται έως και 1 εβδομάδα στο ψυγείο ή έως και 2 μήνες στον καταψύκτη.

 

 

empty alt

5 αυθεντικές νηστίσιμες συνταγές από κρητικά μοναστήρια

Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.
empty alt

Πώς θα ψήσεις τα τέλεια λαχανικά σε τέσσερα βήματα

Το δύσκολο δεν είναι να ψήσεις λαχανικά, αλλά να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα – να γίνουν μαλακά και τρυφερά, ροδαλά και καραμελωμένα, πλούσια σε γεύση.
empty alt

Πώς θα απολαμβάνεις το τσάι σου σαν Βρετανός γαλαζοαίματος

Αν κατά βάθος νιώθεις λίγο Βρετανός και μάλιστα γαλαζοαίματος, οι συμβουλές του σομελιέ και ειδικού στο τσάι (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) Neil Phillips θα σε βοηθήσουν να γίνεις εξπέρ στην προετοιμασία αλλά και την κατανάλωσή του.
empty alt

Διεθνής Μέρα Gin and tonic! Say cheers!

Το Gin and tonic υπήρξε ουσιαστικά ένα βρετανικό ποτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πλέον θεωρείται παγκοσμίως κλασικό.
empty alt

Πουτίγκα μπανάνας – δροσερή, ανάλαφρη – θα την λατρέψεις

Η πουτίγκα μπανάνας είναι ένα από αυτά τα υπέροχα επιδόρπια που χαρίζουν ένα χαμόγελο στο πρόσωπο όλων.
empty alt

Γεμιστά μανιτάρια – θεϊκή απόλαυση

Τα γεμιστά μανιτάρια υπάρχουν από τα τέλη του 19ου αιώνα ή τις αρχές του 20ού αιώνα, ανάλογα με το ποιος διεκδικεί την πατρίδα τους.
empty alt

Λεμόνι, βότκα, βασιλικός – ο απόλυτος συνδυασμός του καλοκαιριού

Επειδή ο δυόσμος έχει φορεθεί πολύ με τις διάφορες εκδοχές του μοχίτο, η νέα τάση στα κοκτέιλ είναι ακόμα πιο μεσογειακή και ακόμα πιο δροσερή, με τη συνδρομή του υπέροχου βασιλικού.
empty alt

Δροσερή γευστική βουτιά: Κρύα σούπα με αγγούρι και αβοκάντο

Για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μια ιδέα που θα σε δροσίσει απολαυστικά
Back To Top