Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές. Και αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, κανένα πρόβλημα, θα καταλάβεις σε λιγάκι! Το μαγείρεμα του συγκεκριμένου όσπριου μπορεί να γίνει πανεύκολο αρκεί να θυμάσαι 1: 2.

Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές. Και αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, κανένα πρόβλημα, θα καταλάβεις σε λιγάκι!

Το μαγείρεμα του συγκεκριμένου όσπριου μπορεί να γίνει πανεύκολο αρκεί να θυμάσαι 1: 2. Για κάθε ένα φλιτζάνι ξηρών φακών, χρειάζεσαι δύο φλιτζάνια υγρό. Στη συνέχεια δεν χρειάζεται παρά να τις αφήσεις μέχρι να γίνουν μαλακές.

 

  1. Τις ξεπλένεις

Βάζεις ένα φλιτζάνι φακές σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος και ξεπλύνεις με κρύο τρεχούμενο νερό κάτω από τη βρύση.

  1. Τις βράζεις

Προσθέτεις τις φακές σας σε μια μεσαία κατσαρόλα και καλύπτεις με 2 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό για έξτρα γεύση!) Και στη συνέχεια προσθέτεις μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Βράζεις σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν, μειώνεις τη θερμότητα στο χαμηλό και καλύπτεις με το καπάκι.

  1. Αφήνεις να σιγοβράσουν

Τις αφήνεις να σιγοβράσουν έως ότου οι φακές είναι μαλακές αλλά δεν διαλύονται – περίπου 20 λεπτά. Εάν οι φακές σας δεν είναι μαλακές μετά από 20 λεπτά, έλεγξε τες κάθε 5 λεπτά.

  1. Στραγγίζεις

Στραγγίζεις τυχόν περίσσεια υγρού και, στη συνέχεια, καρυκεύεις τις φακές όπως προτιμάς. Μπορείς να προσθέσεις περισσότερο αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Επίσης μπορείς να τολμήσεις να προσθέσεις κύμινο και πάπρικα ή φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή τριμμένη ρίγανη.

 

Ποιες φακές πρέπει να χρησιμοποιήσεις;

Αυτό εξαρτάται από το τι ψάχνεις! Εάν θέλετε μια φακή που διατηρεί το σχήμα της και να μη χυλώσει υπερβολικά τότε προτίμησε μια πράσινη ή καφέ φακή. Αυτές κρατούν καλά τα σχήματά τους και είναι η πιο κοινή ποικιλία στα ελληνικά παντοπωλεία.

Οι κόκκινες ή κίτρινες φακές δεν διατηρούν το σχήμα τους επίσης και ταιριάζουν καλύτερα σε σούπες ή στο ινδικό dal.

 

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

lentils

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 φλ. φακές (ψιλές ή χονδρές καφέ)

2 φλ. νερό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένεις τις φακές σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος. Σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά, προσθέτεις τις φακές και νερό και μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Αφήνεις να βράσουν και στη συνέχεια μειώνεις τη θερμότητα, καλύπτεις και αφήνεις να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, 20 λεπτά. Στραγγίζεις την περίσσεια υγρού από τις φακές και στη συνέχεια αλατοπιπερώνεις και σερβίρεις όπως επιθυμείς.

Tip: Αν προσθέσεις και ρύζι (με την αντίστοιχη επιπλέον ποσότητα νερού) θα έχεις εύκολα ένα πεντανόστιμο φακόρυζο!

 

 

empty alt

Αυτή η αλλαγή θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Είναι ένας σχεδόν παγκόσμιος κανόνας ότι λίγο πριν το καλοκαίρι ή, όπως η εποχή που διανύουμε, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, είναι η εποχή κατά την οποία οι περισσότεροι θυμούνται ότι πρέπει να κάνουν λίγο δίαιτα και λίγο γυμναστική για να ετοιμαστούν να ξεχυθούν στις παραλίες για […]
empty alt

Τα 11 οφέλη του γκρέιπφρουτ

Ξέρεις ότι σου κάνει καλό να πίνεις φρέσκους χυμούς και προσπαθείς να στύβεις πορτοκαλάκια. Το γκρέιπφρουτ όμως, ξινούτσικο σου φαίνεται και το αποφύγεις.
empty alt

Μίνι οδηγός: ποια συνοδευτικά θέλουν ψυγείο και ποια όχι;

Όχι, δεν έχουν θέση όλα τα συνοδευτικά στο ψυγείο. Μάλιστα κάποια μπορεί να αλλοιωθούν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
empty alt

Λούπινα: η νέα τάση στη διατροφή

Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

6 βασικοί κανόνες για να χρησιμοποιείς με ασφάλεια τα μαχαίρια της κουζίνας

Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα.
empty alt

Τι είναι η ζελατίνη (και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις);

Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν.
empty alt

Hot Dogs-Μούμιες – τρομακτικά νόστιμα και λαχταριστά

Για Halloween πάρτι ή σε ένα αφιέρωμα με τις αγαπημένες σας ταινίες
Back To Top