Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές. Και αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, κανένα πρόβλημα, θα καταλάβεις σε λιγάκι! Το μαγείρεμα του συγκεκριμένου όσπριου μπορεί να γίνει πανεύκολο αρκεί να θυμάσαι 1: 2.

Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές. Και αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, κανένα πρόβλημα, θα καταλάβεις σε λιγάκι!

Το μαγείρεμα του συγκεκριμένου όσπριου μπορεί να γίνει πανεύκολο αρκεί να θυμάσαι 1: 2. Για κάθε ένα φλιτζάνι ξηρών φακών, χρειάζεσαι δύο φλιτζάνια υγρό. Στη συνέχεια δεν χρειάζεται παρά να τις αφήσεις μέχρι να γίνουν μαλακές.

 

  1. Τις ξεπλένεις

Βάζεις ένα φλιτζάνι φακές σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος και ξεπλύνεις με κρύο τρεχούμενο νερό κάτω από τη βρύση.

  1. Τις βράζεις

Προσθέτεις τις φακές σας σε μια μεσαία κατσαρόλα και καλύπτεις με 2 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό για έξτρα γεύση!) Και στη συνέχεια προσθέτεις μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Βράζεις σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν, μειώνεις τη θερμότητα στο χαμηλό και καλύπτεις με το καπάκι.

  1. Αφήνεις να σιγοβράσουν

Τις αφήνεις να σιγοβράσουν έως ότου οι φακές είναι μαλακές αλλά δεν διαλύονται – περίπου 20 λεπτά. Εάν οι φακές σας δεν είναι μαλακές μετά από 20 λεπτά, έλεγξε τες κάθε 5 λεπτά.

  1. Στραγγίζεις

Στραγγίζεις τυχόν περίσσεια υγρού και, στη συνέχεια, καρυκεύεις τις φακές όπως προτιμάς. Μπορείς να προσθέσεις περισσότερο αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Επίσης μπορείς να τολμήσεις να προσθέσεις κύμινο και πάπρικα ή φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή τριμμένη ρίγανη.

 

Ποιες φακές πρέπει να χρησιμοποιήσεις;

Αυτό εξαρτάται από το τι ψάχνεις! Εάν θέλετε μια φακή που διατηρεί το σχήμα της και να μη χυλώσει υπερβολικά τότε προτίμησε μια πράσινη ή καφέ φακή. Αυτές κρατούν καλά τα σχήματά τους και είναι η πιο κοινή ποικιλία στα ελληνικά παντοπωλεία.

Οι κόκκινες ή κίτρινες φακές δεν διατηρούν το σχήμα τους επίσης και ταιριάζουν καλύτερα σε σούπες ή στο ινδικό dal.

 

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

lentils

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 φλ. φακές (ψιλές ή χονδρές καφέ)

2 φλ. νερό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένεις τις φακές σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος. Σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά, προσθέτεις τις φακές και νερό και μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Αφήνεις να βράσουν και στη συνέχεια μειώνεις τη θερμότητα, καλύπτεις και αφήνεις να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, 20 λεπτά. Στραγγίζεις την περίσσεια υγρού από τις φακές και στη συνέχεια αλατοπιπερώνεις και σερβίρεις όπως επιθυμείς.

Tip: Αν προσθέσεις και ρύζι (με την αντίστοιχη επιπλέον ποσότητα νερού) θα έχεις εύκολα ένα πεντανόστιμο φακόρυζο!

 

 

empty alt

Το τέλειο ποτήρι για τους λάτρεις του κρασιού!

Οι λάτρεις του κρασιού έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται καθώς κάποιος εφέυρε, επιτέλους, ένα ποτήρι κρασιού με το οποίο μπορούν να αναπνέουν ενώ πίνουν! Αν και αρκετοί θα ξαφνιαστούν και θα σκεφτούν πώς κάτι τέτοιο είναι τελείως ανούσιο, εντούτοις έχει αξία για όσους γνωρίζουν τα περί […]
empty alt

Πώς θα ξαναδώσεις ζωή στις λιαστές ντομάτες που αγοράζεις σε σακουλάκι

Οι λιαστές ντομάτες που αγοράζεις στο βαζάκι, διατηρημένες σε λάδι, είναι έτοιμες για χρήση. Τι κάνεις όμως αν βρεθείς με ένα σακουλάκι λιαστές ντομάτες οι οποίες αναζητούν επειγόντως τρόπο για να αποκτήσουν ξανά ένα μέρος της υγρασίας τους, διαφορετικά δεν τρώγονται με τίποτα; Καταρχάς, γιατί να...
empty alt

Το αναπάντεχο υλικό που θα απογειώσει τα αυγά σκραμπλ

Κάποιοι προσθέτουν γάλα στα αυγά σκραμπλ, άλλοι κρέμα γάλακτος και άλλοι φέτες μπέικον. Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα, σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς να προσθέσεις γούστερ σος (Worcestershire), τη βρετανική σάλτσα που συνδυάζει αντζούγιες, σκόρδο, ξίδι, μελάσα, αλάτι, κρεμμύδι, πιπεριές τσίλι...
empty alt

Πώς θα μαλακώσει το χταπόδι στο μαγείρεμα;

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στο σαρακοστιανό τραπέζι είναι να καταφέρεις να μαγειρέψεις το χταπόδι έτσι ώστε να είναι ζουμερό, μαλακό και ταυτόχρονα πλούσιο σε γεύση.
empty alt

Το ιταλικό μυστικό που θα απογειώσει την κουζίνα σου

Αν έχεις ταξιδέψει στην Ιταλία, θα έχεις παρατηρήσει ότι ακόμη και μια απλή μπρουσκέτα με λάδι, ντομάτα και σκόρδο μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομικό αριστούργημα.
empty alt

Ένα απολαυστικό νηστίσιμο μενού για την Καθαρά Δευτέρα

Διαβάζοντας τη φράση «μοναστηριακή γαστρονομία» το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει στη στέρηση και τη λιτότητα, ωστόσο στην πραγματικότητα η απάρνηση των εγκοσμίων απολαύσεων που απαιτεί η μοναστική ζωή δεν περνά απαραίτητα και σε επίπεδο διατροφής.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα ιαπωνική κοτόσουπα ράμεν

Το ράμεν (ιαπωνικά: 拉麺, ラーメン) είναι ιαπωνική σούπα με νουντλς. Αποτελείται από νουντλς σιταριού σερβιρισμένα σε ζωμό κρέατος ή λιγότερα συχνά ζωμό ψαριού, συχνά αρωματισμένο με σάλτσα σόγιας ή μίσο, και με διάφορα συνοδευτικά, όπως κομμένο χοιρινό κρέας, νόρι (φύκι), μένμα και πρασαλίδες.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα Dalgona;

Όσοι είναι γνώστες της κορεάτικης κουζίνας και κουλτούρας μπορεί να τα ήξεραν ήδη, πριν εισβάλει στην οθόνη τους η νέα και με απίστευτη απήχηση κι επιτυχία σειρά του Netflix.
Back To Top