Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές. Και αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, κανένα πρόβλημα, θα καταλάβεις σε λιγάκι! Το μαγείρεμα του συγκεκριμένου όσπριου μπορεί να γίνει πανεύκολο αρκεί να θυμάσαι 1: 2.

Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές. Και αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, κανένα πρόβλημα, θα καταλάβεις σε λιγάκι!

Το μαγείρεμα του συγκεκριμένου όσπριου μπορεί να γίνει πανεύκολο αρκεί να θυμάσαι 1: 2. Για κάθε ένα φλιτζάνι ξηρών φακών, χρειάζεσαι δύο φλιτζάνια υγρό. Στη συνέχεια δεν χρειάζεται παρά να τις αφήσεις μέχρι να γίνουν μαλακές.

 

  1. Τις ξεπλένεις

Βάζεις ένα φλιτζάνι φακές σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος και ξεπλύνεις με κρύο τρεχούμενο νερό κάτω από τη βρύση.

  1. Τις βράζεις

Προσθέτεις τις φακές σας σε μια μεσαία κατσαρόλα και καλύπτεις με 2 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό για έξτρα γεύση!) Και στη συνέχεια προσθέτεις μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Βράζεις σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν, μειώνεις τη θερμότητα στο χαμηλό και καλύπτεις με το καπάκι.

  1. Αφήνεις να σιγοβράσουν

Τις αφήνεις να σιγοβράσουν έως ότου οι φακές είναι μαλακές αλλά δεν διαλύονται – περίπου 20 λεπτά. Εάν οι φακές σας δεν είναι μαλακές μετά από 20 λεπτά, έλεγξε τες κάθε 5 λεπτά.

  1. Στραγγίζεις

Στραγγίζεις τυχόν περίσσεια υγρού και, στη συνέχεια, καρυκεύεις τις φακές όπως προτιμάς. Μπορείς να προσθέσεις περισσότερο αλάτι, πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Επίσης μπορείς να τολμήσεις να προσθέσεις κύμινο και πάπρικα ή φρεσκοκομμένο μαϊντανό ή τριμμένη ρίγανη.

 

Ποιες φακές πρέπει να χρησιμοποιήσεις;

Αυτό εξαρτάται από το τι ψάχνεις! Εάν θέλετε μια φακή που διατηρεί το σχήμα της και να μη χυλώσει υπερβολικά τότε προτίμησε μια πράσινη ή καφέ φακή. Αυτές κρατούν καλά τα σχήματά τους και είναι η πιο κοινή ποικιλία στα ελληνικά παντοπωλεία.

Οι κόκκινες ή κίτρινες φακές δεν διατηρούν το σχήμα τους επίσης και ταιριάζουν καλύτερα σε σούπες ή στο ινδικό dal.

 

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 ΛΕΠΤΑ

lentils

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 φλ. φακές (ψιλές ή χονδρές καφέ)

2 φλ. νερό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένεις τις φακές σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος. Σε μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά, προσθέτεις τις φακές και νερό και μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Αφήνεις να βράσουν και στη συνέχεια μειώνεις τη θερμότητα, καλύπτεις και αφήνεις να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν, 20 λεπτά. Στραγγίζεις την περίσσεια υγρού από τις φακές και στη συνέχεια αλατοπιπερώνεις και σερβίρεις όπως επιθυμείς.

Tip: Αν προσθέσεις και ρύζι (με την αντίστοιχη επιπλέον ποσότητα νερού) θα έχεις εύκολα ένα πεντανόστιμο φακόρυζο!

 

 

empty alt

Η ελληνική διατροφή το «νέο» βιάγκρα

«Ξεχάστε το βιάγκρα, αρχίστε να τρώτε σαν Έλληνες», υποστηρίζει η «Daily Mail» σε πρόσφατο άρθρο της υπογραμμίζοντας τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής και στη σεξουαλική ζωή των ανδρών.
empty alt

Για να φτιάξεις το τέλειο ντρέσινγκ σαλάτας, ακολούθησε την παρακάτω εξίσωση

Δεν υπάρχει πιο απλός τρόπος να νοστιμίσεις μια σαλάτα από ένα μείγμα από ελαιόλαδο και ξίδι. Κάποιες φορές όμως αυτός ο συνδυασμός γίνεται λίγο μονότονος και τότε επιζητάς τη γευστική ανατροπή που θα δώσει ενδιαφέρον ακόμα και στο πιο συνηθισμένο πιάτο.
empty alt

3 τρόποι να στραγγίσεις τα φύλλα μαρουλιού

Θέλεις να στραγγίσεις τα φύλλα του μαρουλιού που θα χρησιμοποιήσεις στη σαλάτα σου εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο; Σου προτείνουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους να το πετύχεις: 1.
empty alt

Mojito time

Φρέσκος δυόσμος και δροσερό lime συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια ανάλαφρη βάση γεύσης για αυτό το κλασικό κοκτέιλ με ρούμι.
empty alt

Σοταρισμένα λαχανάκια Βρυξελλών – μια πράσινη λιχουδιά!

Στον ατμό ή ψητά τα λαχανάκια Βρυξελλών, αν και παραμελημένα στην ελληνική κουζίνα, είναι νόστιμα, θρεπτικά και μια γρήγορη και υγιεινή λύση στο πιάτο σου.
empty alt

Ζεστό κρασί και ζεστή σοκολάτα 2 σε 1!

Το ζεστό κρασί ή mulled wine θα το βρεις με πολλές ευρωπαϊκές ονομασίες αλλά όπως και να το πεις όπως και να το προφέρεις, σε όποια εκδοχή του και να το φτιάξεις το σίγουρο είναι ότι θα το απολαύσεις.
empty alt

Η καλύτερη και πιο καλοκαιρινή σαλάτα κοτόπουλου

Μια σαλάτα που χωράει τα πάντα και σε χορταίνει απολαυστικά!
empty alt

Σαλάτα Caprese με κοτόπουλο κι αβοκάντο

Χορταστική σαλάτα με άρωμα καλοκαιρινών διακοπών
Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή
Back To Top