Αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.

Ακόμα ωστόσο κι αν μέχρι στιγμής έχεις μείνει μακριά από ζύμες και αλεύρια, η συνταγή και η παρασκευή της λαγάνας είναι τόσο εύκολη που θα σε βάλει στον πειρασμό να πειραματιστείς.

Η λαγάνα είναι ένα απλό ελληνικό flatbread που παραδοσιακά τρώγεται μόνο μία φορά το χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής στην Ελληνική Ορθόδοξη παράδοση.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής στην Ανατολική Ορθόδοξη παράδοση. Επίσης γνωστή ως η Μεγάλη Σαρακοστή ή η Μεγάλη Γιορτή, αυτή είναι μια περίοδος 40 ημερών αφιερωμένη στη νηστεία και τον «καθαρισμό του πνευματικού σπιτιού» για να προετοιμαστούν οι πιστοί για το Πάσχα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου νηστείας, είναι σύνηθες για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Μερικοί επίσης απέχουν από κρασί και λάδι.

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αντιμετωπίζεται με χαρά και προσδοκία. Για την ακρίβεια, η Καθαρά Δευτέρα είναι μια εθνική εορτή και αργία στην Ελλάδα, και η μέρα που εκτός από τη λαγάνα έχει την τιμητική του και ο χαρταετός.

Δεδομένου ότι η λαγάνα χρησιμοποιείται για την έναρξη αυτής της περιόδου νηστείας, είναι ένα πολύ απλό ψωμί.

Το ψωμί διαμορφώνεται σε ένα μεγάλο οβάλ ή ορθογώνιο ταψί (λαμαρίνα) και πιέζεται με τις άκρες των δακτύλων, όπως θα έκανες αν έφτιαχνες focaccia.

Στην πραγματικότητα, το ίδιο το ψωμί μοιάζει πολύ με το ιταλικό ψωμί focaccia, με μια σημαντική διαφορά. Ενώ η focaccia μπορεί να συμπληρωθεί με οποιονδήποτε αριθμό διαφορετικών επικαλύψεων, η λαγάνα παραδοσιακά συμπληρώνεται μόνο με σουσάμι.

lagana c

Παραδοσιακή λαγάνα

Αν είσαι καινούργια στην παραγωγή ψωμιών με μαγιά, αυτό είναι ένα εξαιρετικά απλό ψωμί για να ξεκινήσεις. Είναι μια μαλακή και λειτουργική ζύμη που συνδυάζεται εύκολα και έχει μια εξαιρετική υφή από λίγη ελαιόλαδο.

Υπάρχει κάτι τόσο διασκεδαστικό στο να πιέζεις τα δάχτυλά σου στην ανυψωμένη ζύμη πριν φτάσει στο φούρνο, για να δημιουργήσεις όλες αυτές τις «μικρές τσέπες» που δίνουν στο ψωμί μια τόσο υπέροχη υφή κι εμφάνιση.

Και μην ξεχνάς το σουσάμι! Ενώ είναι μια απλή προσθήκη, οι ψημένοι σπόροι σουσαμιού στην πραγματικότητα δίνουν μια ωραία, επίγευση στο ψωμί.

Χρόνος προετοιμασίας

2 ώρες

Ώρα μαγειρέματος

25 λεπτά

Συνολικός χρόνος

2 ώρες 25 λεπτά

Συστατικά

3/4 φλ. νερό

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 -2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλάκι αλάτι

Σουσάμι (στην κορυφή)

lagana a

Εκτέλεση

Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύεις το νερό με τη ζάχαρη. Ρίχνεις τη μαγιά πάνω από το νερό και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 5 λεπτά, για να ενυδατωθεί.

Ανακατεύεις το μείγμα ζύμης. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το λάδι, 2 φλιτζάνια αλεύρι και αλάτι. Ανακάτεψε καλά.

Γύρισε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει, προσθέτοντας το τελευταίο μισό φλιτζάνι αλεύρι όπως απαιτείται.

Τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα καθαρό, λαδωμένο μπολ και κάλυψέ την με μια πετσέτα ή διάφανη μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να ανέβει σε ένα ζεστό, χωρίς βύθισμα μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, 1-2 ώρες.

Μόλις αυξηθεί η ζύμη, βάλε την και άπλωσέ την σε οβάλ ταψί, περίπου 35χ25.

Κάλυψε ξανά τη ζύμη με μια πετσέτα πάνω από το ταψί και άφησέ την να ανέβει για άλλα 30 λεπτά.

Κοντά στο τέλος της δεύτερης αναμονής, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180.

Ξεσκεπάζεις τη ζύμη και πιέζεις απαλά τα δάχτυλά σου από πάνω, δημιουργώντας μικρές εσοχές. Βουρτσίζεις τη ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίζεις γενναιόδωρα με σουσάμι.

Ψήνεις τη λαγάνα για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Άφησε το ψωμί να κρυώσει σε μια σχάρα για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το σερβίρεις.

Καλή όρεξη και Καλή Σαρακοστή!

empty alt

Το «καθόλου» αλάτι βλάπτει

Η λίγη ποσότητα αλατιού στο φαγητό επιβαρύνει τον οργανισμό περισσότερο από την μέτρια. Αυτό υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές, αντικρούοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προκαλώντας αντιδράσεις.
empty alt

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Έφτιαξαν ντόνατ που φωσφορίζει!

Mετά τον καφέ στο αβοκάντο, ξέρεις, το avolatte, που δημιούργησε ένα καφέ στη Μελβούρνη, η Αυστραλία πρωτοτυπεί και πάλι και συστήνει στον κόσμο το glownut, το ντόνατ που φωσφορίζει! Είναι το φαγητό που υπόσχεται ότι μπορείς να το φας άφοβα σε συνθήκες απόλυτου σκότους, π.
empty alt

Πώς θα δώσουμε σε όλα τα σπιτικά cupcakes το ίδιο μέγεθος;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ με ποιον τρόπο οι επαγγελματίες καταφέρνουν να παρασκευάσουν μπισκότα, cupcakes και μάφιν στο ίδιο μέγεθος, ξανά και ξανά; Δεν είναι θέμα μαγείας, ούτε καν απαιτεί χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Pasta bolognese στον φούρνο

Κιμάς συν ζυμαρικά ίσον παντοτινή ευτυχία! Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
empty alt

Cool και Alcohol free στον καύσωνα

Όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες επικίνδυνα ο οργανισμός διψάει όλο και περισσότερο κι έχει αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης. Καλό το νεράκι δεν λέω αλλά και μια ξωτική νότα μπορεί να σε ξεδιψάσει με τον πιο απολαυστικό τρόπο και να βάλει χρώμα στα ζεστά μεσημέρια ή τις καυτές νύχτες σου… […]
empty alt

Η καλύτερη και πιο απολαυστική συνταγή για Bloody Mary

Δώσε χρώμα με ένα κοκτέιλ που σε χαλαρώνει κάθε στιγμή
empty alt

Super bowl με γαρίδες, πέστο και κινόα

Αυτός ο συνδυασμός με γαρίδες, πέστο και κινόα είναι νόστιμος, υγιεινός, θρεπτικός και χρειάζεται λιγότερο από 30 λεπτά για να προετοιμαστεί.
Back To Top