Αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.

Ακόμα ωστόσο κι αν μέχρι στιγμής έχεις μείνει μακριά από ζύμες και αλεύρια, η συνταγή και η παρασκευή της λαγάνας είναι τόσο εύκολη που θα σε βάλει στον πειρασμό να πειραματιστείς.

Η λαγάνα είναι ένα απλό ελληνικό flatbread που παραδοσιακά τρώγεται μόνο μία φορά το χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής στην Ελληνική Ορθόδοξη παράδοση.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής στην Ανατολική Ορθόδοξη παράδοση. Επίσης γνωστή ως η Μεγάλη Σαρακοστή ή η Μεγάλη Γιορτή, αυτή είναι μια περίοδος 40 ημερών αφιερωμένη στη νηστεία και τον «καθαρισμό του πνευματικού σπιτιού» για να προετοιμαστούν οι πιστοί για το Πάσχα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου νηστείας, είναι σύνηθες για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Μερικοί επίσης απέχουν από κρασί και λάδι.

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αντιμετωπίζεται με χαρά και προσδοκία. Για την ακρίβεια, η Καθαρά Δευτέρα είναι μια εθνική εορτή και αργία στην Ελλάδα, και η μέρα που εκτός από τη λαγάνα έχει την τιμητική του και ο χαρταετός.

Δεδομένου ότι η λαγάνα χρησιμοποιείται για την έναρξη αυτής της περιόδου νηστείας, είναι ένα πολύ απλό ψωμί.

Το ψωμί διαμορφώνεται σε ένα μεγάλο οβάλ ή ορθογώνιο ταψί (λαμαρίνα) και πιέζεται με τις άκρες των δακτύλων, όπως θα έκανες αν έφτιαχνες focaccia.

Στην πραγματικότητα, το ίδιο το ψωμί μοιάζει πολύ με το ιταλικό ψωμί focaccia, με μια σημαντική διαφορά. Ενώ η focaccia μπορεί να συμπληρωθεί με οποιονδήποτε αριθμό διαφορετικών επικαλύψεων, η λαγάνα παραδοσιακά συμπληρώνεται μόνο με σουσάμι.

lagana c

Παραδοσιακή λαγάνα

Αν είσαι καινούργια στην παραγωγή ψωμιών με μαγιά, αυτό είναι ένα εξαιρετικά απλό ψωμί για να ξεκινήσεις. Είναι μια μαλακή και λειτουργική ζύμη που συνδυάζεται εύκολα και έχει μια εξαιρετική υφή από λίγη ελαιόλαδο.

Υπάρχει κάτι τόσο διασκεδαστικό στο να πιέζεις τα δάχτυλά σου στην ανυψωμένη ζύμη πριν φτάσει στο φούρνο, για να δημιουργήσεις όλες αυτές τις «μικρές τσέπες» που δίνουν στο ψωμί μια τόσο υπέροχη υφή κι εμφάνιση.

Και μην ξεχνάς το σουσάμι! Ενώ είναι μια απλή προσθήκη, οι ψημένοι σπόροι σουσαμιού στην πραγματικότητα δίνουν μια ωραία, επίγευση στο ψωμί.

Χρόνος προετοιμασίας

2 ώρες

Ώρα μαγειρέματος

25 λεπτά

Συνολικός χρόνος

2 ώρες 25 λεπτά

Συστατικά

3/4 φλ. νερό

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 -2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλάκι αλάτι

Σουσάμι (στην κορυφή)

lagana a

Εκτέλεση

Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύεις το νερό με τη ζάχαρη. Ρίχνεις τη μαγιά πάνω από το νερό και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 5 λεπτά, για να ενυδατωθεί.

Ανακατεύεις το μείγμα ζύμης. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το λάδι, 2 φλιτζάνια αλεύρι και αλάτι. Ανακάτεψε καλά.

Γύρισε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει, προσθέτοντας το τελευταίο μισό φλιτζάνι αλεύρι όπως απαιτείται.

Τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα καθαρό, λαδωμένο μπολ και κάλυψέ την με μια πετσέτα ή διάφανη μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να ανέβει σε ένα ζεστό, χωρίς βύθισμα μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, 1-2 ώρες.

Μόλις αυξηθεί η ζύμη, βάλε την και άπλωσέ την σε οβάλ ταψί, περίπου 35χ25.

Κάλυψε ξανά τη ζύμη με μια πετσέτα πάνω από το ταψί και άφησέ την να ανέβει για άλλα 30 λεπτά.

Κοντά στο τέλος της δεύτερης αναμονής, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180.

Ξεσκεπάζεις τη ζύμη και πιέζεις απαλά τα δάχτυλά σου από πάνω, δημιουργώντας μικρές εσοχές. Βουρτσίζεις τη ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίζεις γενναιόδωρα με σουσάμι.

Ψήνεις τη λαγάνα για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Άφησε το ψωμί να κρυώσει σε μια σχάρα για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το σερβίρεις.

Καλή όρεξη και Καλή Σαρακοστή!

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Τι διαφορά έχει το παγωτό sorbet από το sherbet;

Παρόλο που το sorbet ακούγεται σχεδόν σαν το sherbet ή sherbert, στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικά παγωμένα γλυκίσματα.
empty alt

6 εναλλακτικοί τρόποι να απολαύσεις τα κεφτεδάκια που περίσσεψαν

Είτε σου περίσσεψαν κεφτεδάκια που τηγάνισες είτε έπλασες περισσότερα από όσα χρειαζόσουν σε ένα γεύμα για να αφήσεις μερικά στην άκρη για μια άλλη μέρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα απολαύσεις, πέρα από τα να τα συνοδεύσεις με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι και μια πράσινη σαλάτα.
empty alt

Celery time – ή τι λες για έναν χυμό σέλερι;

Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σου
empty alt

Κινηματογραφικοί ήρωες κινουμένων σχεδίων στο πιάτο σας!

  Πριν δύο χρόνια λατρέψαμε το Bao γιατί εκτός από το Όσκαρ καλύτερης παιδικής ταινίας μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων πήρα δικαίως και το «όσκαρ» μητρότητας της καρδιάς μας.
empty alt

Βάλ’ το στη… συντήρηση!

  Εδώ θα βρεις μερικά χρήσιμα «μυστικά» που θα σε βοηθήσουν να συντηρείς σωστά και στο μάξιμουμ τα τρόφιμά σου.
empty alt

Κέικ μήλου με επικάλυψη streusel

Τα μήλα είναι χαρακτηριστική φθινοπωρινή γεύση και κάνουν θαύματα σε αυτό το εύκολο κέικ καφέ. Προσθέτουν επιπλέον γλυκύτητα καθώς κάνουν το κέικ πολύ υγρό και τρυφερό.
empty alt

Ενεργειακές μπάλες με αποξηραμένο βερίκοκο

Γνωρίστε το νέο αγαπημένο σας σνακ
Back To Top