Ένα χρόνο μετά… με την πανδημία να έχει φέρει στα όριά του ακόμα και τον δημιουργικό εαυτό σου, αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.

Ένα χρόνο μετά… με την πανδημία να έχει φέρει στα όριά του ακόμα και τον δημιουργικό εαυτό σου, αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα. Ακόμα ωστόσο κι αν μέχρι στιγμής έχεις μείνει μακριά από ζύμες και αλεύρια, η συνταγή και η παρασκευή της λαγάνας είναι τόσο εύκολη που θα σε βάλει στον πειρασμό να πειραματιστείς.

Η λαγάνα είναι ένα απλό ελληνικό flatbread που παραδοσιακά τρώγεται μόνο μία φορά το χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα, την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής στην Ελληνική Ορθόδοξη παράδοση.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής στην Ανατολική Ορθόδοξη παράδοση. Επίσης γνωστή ως η Μεγάλη Σαρακοστή ή η Μεγάλη Γιορτή, αυτή είναι μια περίοδος 40 ημερών αφιερωμένη στη νηστεία και τον «καθαρισμό του πνευματικού σπιτιού» για να προετοιμαστούν οι πιστοί για το Πάσχα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου νηστείας, είναι σύνηθες για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς να απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Μερικοί επίσης απέχουν από κρασί και λάδι.

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής αντιμετωπίζεται με χαρά και προσδοκία. Για την ακρίβεια, η Καθαρά Δευτέρα είναι μια εθνική εορτή και αργία στην Ελλάδα, και η μέρα που εκτός από τη λαγάνα έχει την τιμητική του και ο χαρταετός.

Δεδομένου ότι η λαγάνα χρησιμοποιείται για την έναρξη αυτής της περιόδου νηστείας, είναι ένα πολύ απλό ψωμί.

Το ψωμί διαμορφώνεται σε ένα μεγάλο οβάλ ή ορθογώνιο ταψί (λαμαρίνα) και πιέζεται με τις άκρες των δακτύλων, όπως θα έκανες αν έφτιαχνες focaccia.

Στην πραγματικότητα, το ίδιο το ψωμί μοιάζει πολύ με το ιταλικό ψωμί focaccia, με μια σημαντική διαφορά. Ενώ η focaccia μπορεί να συμπληρωθεί με οποιονδήποτε αριθμό διαφορετικών επικαλύψεων, η λαγάνα παραδοσιακά συμπληρώνεται μόνο με σουσάμι.

lagana c

Παραδοσιακή λαγάνα

Αν είσαι καινούργια στην παραγωγή ψωμιών με μαγιά, αυτό είναι ένα εξαιρετικά απλό ψωμί για να ξεκινήσεις. Είναι μια μαλακή και λειτουργική ζύμη που συνδυάζεται εύκολα και έχει μια εξαιρετική υφή από λίγη ελαιόλαδο.

Υπάρχει κάτι τόσο διασκεδαστικό στο να πιέζεις τα δάχτυλά σου στην ανυψωμένη ζύμη πριν φτάσει στο φούρνο, για να δημιουργήσεις όλες αυτές τις «μικρές τσέπες» που δίνουν στο ψωμί μια τόσο υπέροχη υφή κι εμφάνιση.

Και μην ξεχνάς το σουσάμι! Ενώ είναι μια απλή προσθήκη, οι ψημένοι σπόροι σουσαμιού στην πραγματικότητα δίνουν μια ωραία, επίγευση στο ψωμί.

Χρόνος προετοιμασίας

2 ώρες

Ώρα μαγειρέματος

25 λεπτά

Συνολικός χρόνος

2 ώρες 25 λεπτά

Συστατικά

3/4 φλ. νερό

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

2 -2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλάκι αλάτι

Σουσάμι (στην κορυφή)

lagana a

Εκτέλεση

Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατεύεις το νερό με τη ζάχαρη. Ρίχνεις τη μαγιά πάνω από το νερό και την αφήνεις να ξεκουραστεί για 5 λεπτά, για να ενυδατωθεί.

Ανακατεύεις το μείγμα ζύμης. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το λάδι, 2 φλιτζάνια αλεύρι και αλάτι. Ανακάτεψε καλά.

Γύρισε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να αφρατέψει, προσθέτοντας το τελευταίο μισό φλιτζάνι αλεύρι όπως απαιτείται.

Τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα καθαρό, λαδωμένο μπολ και κάλυψέ την με μια πετσέτα ή διάφανη μεμβράνη. Αφήστε τη ζύμη να ανέβει σε ένα ζεστό, χωρίς βύθισμα μέρος μέχρι να διπλασιαστεί, 1-2 ώρες.

Μόλις αυξηθεί η ζύμη, βάλε την και άπλωσέ την σε οβάλ ταψί, περίπου 35χ25.

Κάλυψε ξανά τη ζύμη με μια πετσέτα πάνω από το ταψί και άφησέ την να ανέβει για άλλα 30 λεπτά.

Κοντά στο τέλος της δεύτερης αναμονής, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180.

Ξεσκεπάζεις τη ζύμη και πιέζεις απαλά τα δάχτυλά σου από πάνω, δημιουργώντας μικρές εσοχές. Βουρτσίζεις τη ζύμη με λίγο νερό και πασπαλίζεις γενναιόδωρα με σουσάμι.

Ψήνεις τη λαγάνα για 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Άφησε το ψωμί να κρυώσει σε μια σχάρα για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το σερβίρεις.

Καλή όρεξη και Καλή Σαρακοστή!

empty alt

Νιώθετε κουρασμένοι; Φάτε μύδια!

Από το αβοκάντο έως το κέιλ και τα μούρα μέχρι το γκότζι μπέρι, η λίστα με τις υπερτροφές ολοένα και μεγαλώνει.
empty alt

Μήλα: 4 βήματα για να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους

Αν ένα χελιδόνι φέρνει την άνοιξη, το φθινόπωρο έρχεται μαζί με τα πρώτα μήλα. Και ποιος δεν αγαπάει αυτά τα φρούτα, που συμβολίζουν ακόμα και τον απαγορευμένο καρπό του παραδείσου; Ευτυχώς είναι αρκετά ανθεκτικά στη συντήρησή τους, οπότε μπορούμε να τα αγοράζουμε σε μεγάλες ποσότητες.
empty alt

Το πασατέμπο σου για να περνάει η ώρα… αλλιώς και μυρωδάτο!

Έχουμε ήδη μιλήσει για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κολοκύθα στη διατροφή σου. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά.
empty alt

Μωσαϊκό απόλαυσης ή ο πιο εύκολος σοκολατένιος κορμός

Μωσαϊκό, κορμός, ή σοκολατένιο σαλάμι, με όποιο όνομα κι αν το ξέρεις το άκουσμα του ονόματός του είναι μία από τις γλυκές σου αναμνήσεις που σε πάει απευθείας σε ανέμελα παιδικά καλοκαίρια.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]
empty alt

Πένες με κοτόπουλο σε ελαφριά κι υγιεινή εκδοχή

Οι comfort food συνταγές μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν πρoσέχετ, μετράτε θερμίδες ή θέλετε να χάσετε/διατηρήσετε βάρος, αλλά μπορούν 100% να αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής σας.
empty alt

Μια απολαυστική μέρα που τρώγεται με μανία: 19 Ιανουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Ποπ Κορν

Αχ, ποπ κορν! Νόστιμο και απολαυστικό, το ποπ κορν είναι μέρος τόσων πολλών παραδόσεων εκτός από ιδανικό σνακ στο σινεμά! Εύκολο, γρήγορο, έτοιμο ή σπιτικό, είναι η αγαπημένη αφράτη και τραγανή ταυτόχρονα απόλαυση μικρών και μεγάλων.
empty alt

Συνταγή για κλασικά ιταλικά κεφτεδάκια για να πεις mamma mia

Το τέλειο κεφτεδάκι είναι έργο τέχνης. Πρέπει να είναι τρυφερό, γεμάτο γεύση, όμορφα στρογγυλό και να μη διαλύεται κατά το μαγείρεμα. Ευτυχώς για εσάς, η κλασική μας ιταλική συνταγή για κεφτεδάκια περνάει όλα αυτά τα τεστ με μεγάλη επιτυχία. Ενώ μας αρέσουν τα ψητά κεφτεδάκια, το ψήσιμο των...
Back To Top