Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Πώς να φτιάξεις τη δική σου ζύμη ζυμαρικών

0     

Πώς να φτιάξεις τη δική σου ζύμη ζυμαρικών

pastaa

Η βραδιά ζυμαρικών αξίζει μια ιδιαίτερη μακαρονάδα. Το να φτιάξετε τη δική σας ζύμη χρειάζεται λίγο χρόνο, αλλά η ίδια η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη. Η ζύμη είναι φτιαγμένη από 3 βασικά συστατικά και συνδυάζεται σε λίγα λεπτά. Συνιστάται ιδιαίτερα ένας παρασκευαστής ζυμαρικών καθώς το ξετύλιγμα της ζύμης με το χέρι είναι πολύ χρονοβόρο και δύσκολο να φτάσει η ζύμη στη σωστή λεπτότητα. Φροντίστε να καλύψετε οποιαδήποτε μερίδα ζύμης που δεν δουλεύετε με πλαστική μεμβράνη ή καθαρή πετσέτα κουζίνας γιατί η ζύμη στεγνώνει γρήγορα.

Το καλύτερο μέρος για να φτιάξετε τη δική σας ζύμη ζυμαρικών είναι να επιλέξετε το σχήμα. Ένα φαρδύ, μακρύ νουντλ όπως η παπαρδέλα ή το φετουτσίνι είναι το πιο συνηθισμένο και ιδανικό για μπολονέζ. Απλά κόψτε τη ζύμη πιο λεπτή για μακαρόνια όπως τα νουντλς ή κρατήστε τα πολύ πλατιά για χυλοπίτες ή λαζάνια. Η ζύμη είναι η ίδια βάση και για ραβιόλια. Τα γεμιστά ζυμαρικά πρέπει απλά να τυλιχτούν πιο λεπτά. Οποιαδήποτε επιπλέον ζύμη θα παγώσει καλά. Τυλίξτε τη ζύμη και κόψτε την πάστα στο σχήμα που θέλετε. Αφού στεγνώσει, μπορεί να αποθηκευτεί σε σακούλα για κατάψυξη έως και 3 μήνες. Μπορείτε να την βράσετε από κατεψυγμένη! Απλά προσθέστε ένα ή δύο επιπλέον λεπτά στο χρόνο μαγειρέματος.

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

2 ΩΡΕΣ 30 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερο για επιφάνεια

1/2 κουτ. αλάτι

4 μεγάλα αυγά

pastab

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι. Ρίξτε το μείγμα αλευριού σε καθαρή επιφάνεια. Με τα χέρια σας, φτιάξτε ένα πηγάδι στο κέντρο του αλευριού. Σπάστε τα αυγά καλά και χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να χτυπήσετε αργά το αλεύρι με τα αυγά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να ζυμώσετε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και να μην κολλάει πλέον, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε αλεύρι στην επιφάνεια όσο χρειάζεται για να μην κολλήσει η ζύμη. Τυλίξτε τη ζύμη σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Όταν είστε έτοιμοι να φτιάξετε τα ζυμαρικά, κόψτε τη ζύμη σε τέταρτα. Τυλίξτε όλα εκτός από 1 σε πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε ξανά στο ψυγείο.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, κυλήστε την ακάλυπτη ζύμη σε ένα μακρύ ορθογώνιο σχήμα που είναι λίγο λιγότερο σε πλάτος από το πλάτος του πλάστη σας. Ρυθμίστε το ρολό ζυμαρικών στην ευρύτερη ρύθμιση και περάστε τη τυλιγμένη ζύμη 3 φορές. Διπλώστε τα κοντά άκρα της ζύμης για να συναντηθούν στο κέντρο του ορθογωνίου και στη συνέχεια διπλώστε στη μέση, έτσι ώστε η ζύμη να είναι στα τέταρτα. Τυλίξτε τη ζύμη ζυμαρικών προς τα έξω έτσι ώστε η ζύμη να είναι για άλλη μια φορά μόνο ελαφρώς μικρότερη από το πλάτος του κυλίνδρου ζυμαρικών σας. Εάν η ζύμη σας μαζευτεί πολύ, καλύψτε την με μια πετσέτα κουζίνας και αφήστε την να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Επαναλάβετε τη διαδικασία κύλισης και διπλώματος έως ότου η ζύμη γίνει πολύ λεία, 3 έως 4 ακόμη φορές.

Μειώστε τη ρύθμιση κατά ένα βαθμό και περάστε τη ζύμη ζυμαρικών μία φορά, στη συνέχεια μειώστε τη ρύθμιση κατά ένα βαθμό μετά από κάθε διαδρομή μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό πάχος ζυμαρικών. Τρέξτε τη ζύμη ζυμαρικών δύο φορές στην τελευταία επιθυμητή ρύθμιση. Εάν το φύλλο ζυμαρικών σας είναι πολύ μεγάλο για να δουλέψετε, κόψτε το στη μέση. Επαναλάβετε με την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο. Κρατήστε τυλιγμένη τη ζύμη σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.

Αλευρώνουμε ελαφρά 2 μεγάλα ταψιά. Κόψτε τις άκρες της ζύμης για να κάνετε ένα καθαρό ορθογώνιο και κόψτε τα ζυμαρικά στο επιθυμητό σχήμα. Τοποθετήστε τα ζυμαρικά σε αλευρωμένα φύλλα ψησίματος και καλύψτε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήστε τα να στεγνώσουν για περίπου 30 λεπτά.

Μαγειρέψτε: Βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Προσθέστε ζυμαρικά και μαγειρέψτε μέχρι al dente, 7 έως 9 λεπτά. Στραγγίζουμε και περιχύνουμε με την επιθυμητή σάλτσα.