Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… ίσως όχι το καραμελωμένο αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να ταξιδέψουμε νοερά στη Γαλλία και σε αυθεντικές κρέπες να βάλουμε μήλα που έχουμε καραμελώσει με αλμυρή καραμέλα! Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά Συνολικός […]

Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα… ίσως όχι το καραμελωμένο αλλά αυτό δεν μας αποτρέπει από το να ταξιδέψουμε νοερά στη Γαλλία και σε αυθεντικές κρέπες να βάλουμε μήλα που έχουμε καραμελώσει με αλμυρή καραμέλα!

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα

Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 15 λεπτά

Μερίδες: 12 κρέπες

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ:

2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

4 μεγάλα αυγά

1/4 φλιτζάνι (50 γρ.) λιωμένο βούτυρο

2 φλιτζάνια (500 ml) γάλα ή περισσότερο, εάν χρειάζεται

2 κουταλιές λάδι για μαγείρεμα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΣΑΛΤΣΑ:

1 φλιτζάνι (200 γρ.) ζάχαρη

Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

2/3 φλιτζάνι (160 ml) κρέμα γάλακτος

50 γρ. αλατισμένο βούτυρο, σε κύβους

2 πρέζες θαλασσινό αλάτι

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ:

4 μήλα, ξεφλουδισμένα, χωρίς κουκούτσια και πυρήνα και κομμένα σε κύβους

50 γρ. αλατισμένο βούτυρο

μισό φλιτζάνι (100 γρ.) ζάχαρη

Μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας κονιάκ ή μπράντι (προαιρετικά)

kprepes

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ:

Ρίχνεις αλεύρι και αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και φτιάχνεις ένα πηγάδι στο κέντρο. Προσθέτεις τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο (και προαιρετικά ζάχαρη εάν θέλεις). Χτυπάς δυνατά ξεκινώντας από το κέντρο και αρχίζεις αργά να ρίχνεις λίγο γάλα, ανακατεύοντας καθώς ρίχνεις, για να διατηρήσεις το κτύπημα απαλό. Ρίχνεις το υπόλοιπο γάλα μέχρι να μοιάζει λείο. Καλύπτεις το μπολ και το αφήνεις να καθίσει για 2 ώρες. *

Ζεσταίνεις ένα σκεύος ή τηγάνι για κρέπες και λιπαίνεις με λάδι χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι χαρτοπετσέτας. Ρίξε μια κουτάλα του μείγματος, γέρνοντας το τηγάνι προς όλες τις κατευθύνσεις για να διανείμετε καλά τη ζύμη. Τηγανίζεις μέχρι να μαγειρευτεί η επιφάνεια, στη συνέχεια γυρνάς και από την άλλη πλευρά για περίπου ένα λεπτό, ή έως ότου η κρέπα γίνει ελαφρώς ξανθή. Επαναλαμβάνεις με το υπόλοιπο μείγμα.

Βάλε τις κρέπες σε μια πιατέλα και κάλυψε με αλουμινόχαρτο μέχρι να είναι έτοιμες για χρήση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΗ ΣΑΛΤΣΑ:

Προσθέτεις σε ένα λεπτό στρώμα τη ζάχαρη σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πυθμένα, με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού. Θερμαίνεις σε μέτρια φωτιά χωρίς ανάδευση ή επαφή.

Όταν η ζάχαρη μαυρίζει λίγο κάτω, χρησιμοποίησε μια ξύλινη σπάτουλα για να ανακατέψεις πολύ απαλά σε αυτούς τους «σβώλους ζάχαρης» σε μικρούς κύκλους. Σιγά-σιγά, αυτοί οι σβώλοι ζάχαρης θα μετατραπούν σε σάλτσα καραμέλας και θα γίνουν μεγαλύτεροι. Συνεχίζεις μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και να έχει ελαφρώς καστανό χρώμα (η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου 300 ° F ή 150 ° C).

Αφαίρεσε από τη φωτιά και πρόσθεσε τη βαριά κρέμα (που είχε προηγουμένως θερμανθεί για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων) σε 2 ή 3 προσθήκες, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Προσθέτεις το βούτυρο, το θαλασσινό αλάτι και ανακατεύεις μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες. **

Γαρνίρεις τις κρέπες με την αλατισμένη καραμελωμένη σάλτσα και τύλιξέ τες σφιχτά. Τοποθέτησέ τες σε ένα πιάτο, κάλυψε με μεμβράνη και τοποθέτησέ τες στον καταψύκτη για να σκληρύνουν λίγο και να έχουν ένα καθαρό κόψιμο αργότερα. Εν τω μεταξύ, ετοίμασε τα καραμελωμένα μήλα.

krepesmekaramelomenomilob

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ:

Σε ένα μεγάλο σκεύος με βαρύ πυθμένα, λιώσε τα μήλα με βούτυρο σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Κάλυψε με ζάχαρη και άφησε τα μήλα να επικαλυφθούν με τη σάλτσα καραμέλας, ανακατεύοντας απαλά που και πού. Πρόσθεσε μια κουταλιά ή ένα σφηνάκι μπράντι ή κονιάκ εάν θέλεις.

Όταν είναι έτοιμα, αφαίρεσε το σκεύος από τη φωτιά και πρόσθεσε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού για να αποτρέψεις τη σκλήρυνση των καραμελωμένων μήλων.

Αφαίρεσε τις τυλιγμένες κρέπες από τον καταψύκτη, κόψε τις άκρες και πέταξε τες (ή μπορείς να τις αμέσως αμέσως!). Κόψε τα υπόλοιπα ρολά σε 3 έως 4 κομμάτια το καθένα (δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς το ίδιο μέγεθος) και τοποθέτησέ τα όρθια σε κάθε πιατέλα, σαν σούσι.

Πρόσθεσε τα καραμελωμένα μήλα γύρω από τα ρολά κρέπας και περίχυσε λίγο αλατισμένη σάλτσα καραμέλας εδώ και εκεί. Και μμμ ο λα λα!

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

* Μην παραλείψεις αυτό το μέρος, ή εάν ξεμένεις από χρόνο άφησε το μείγμα να καθίσει για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις ελαφρύτερες κρέπες στην υφή.

** Τι γίνεται αν η αλατισμένη καραμέλα σκληρύνει; Μην ανησυχείς, αυτό συμβαίνει, ειδικά όταν είναι η πρώτη φορά που προετοιμάζεις αλατισμένη σάλτσα καραμέλας. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει πάντα ένας τρόπος να το διορθώσεις. Τοποθέτησε την καραμέλα πίσω στην κατσαρόλα με μερικές κουταλιές της σούπας κρύο νερό και μερικές επιπλέον σταγόνες χυμό λεμονιού. Άφησε να λιώσει ξανά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας κατά καιρούς. Μπορείς επίσης να προσθέσεις λίγο γάλα που να εξατμιστεί και να λιώσει σε χαμηλή φωτιά έως ότου το μείγμα γίνει ξανά λείο. Σύντομα θα γίνεις εξπέρ στην παραγωγή αλατισμένης καραμελωμένης σάλτσας!

empty alt

Τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα: τι είναι και πως βλάπτουν

Στην κατανάλωση ωμών ψαρικών, όπως το σούσι, ο σολομός, η ρέγγα κ.ά. οφείλονται τα περισσότερα περιστατικά τροφογενών λοιμώξεων.
empty alt

Έτσι θα διατηρήσεις τους ξηρούς καρπούς σου φρέσκους για πολύ καιρό

Αν σου αρέσουν οι ξηροί καρποί και τους χρησιμοποιείς πολύ στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σου, υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις να τους απολαμβάνεις χωρίς να επιβαρύνεις το budget σου (γιατί κάποιοι από αυτούς είναι σχετικά ακριβοί): να τους αγοράζεις σε μεγαλύτερη ποσότητα όταν είναι σε προσφορά και να […]
empty alt

5 tips για να σταματήσεις να πετάς χαλασμένα λαχανικά και φρούτα

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να επιστρέφεις σπίτι φορτωμένος με καταπράσινα, ολόδροσα λαχανικά και τίποτα πιο απελπιστικό από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σακούλες με σάπια τρόφιμα.
empty alt

Βράσε (καστανό) ρύζι: όλη η διαδικασία βήμα βήμα

Πώς το καστανό σου ρύζι δεν θα λασπώσει ούτε θα παραμείνει σκληρό και μισοψημένο; Αρκεί να ακολουθήσεις την παρακάτω διαδικασία.
empty alt

Αυτές τις γλυκιές μπάρες λεμονιού θα τις λατρέψεις

Αυτές οι μπάρες λεμονιού είναι το τέλειο επιδόρπιο. Χρειάζονται αρκετό χρόνο ψύξης, οπότε βάλε τες στο ψυγείο και άφησέ τες όλη τη νύχτα.
empty alt

Το πιο καλοκαιρινό punch φτιάχνεται εύκολα κι είναι για όλες τις ώρες

Ανάλαφρο, φρουτώδες, εξωτικό με τις απαραίτητες φυσαλίδες, μια εκδοχή punch που θα δώσει έναν αέρα δροσιάς στις καυτές καλοκαιρινές νύχτες και μέρες σου.
empty alt

Φράουλες με σοκολάτα, εύκολες κι απολαυστικές

Υπάρχει κάτι καλύτερο από φράουλες καλυμμένες με σοκολάτα; Νομίζουμε πως όχι. Είναι απολαυστικές και αριστοκρατικές, ρομαντικές και λίγο γλυκές – αρκετά γλυκές για να κάνουν εσάς και τους αγαπημένους σας να χαμογελάτε.
empty alt

Λαχταριστό φιλέτο κοτόπουλο με κρεμώδες τυρί και πιπεριές στον φούρνο

Μια εύκολη κι απολαυστική συνταγή
Back To Top