Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας! Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία σας […]

Τώρα που ιώσεις χτυπάνε κόκκινο, εκτός από τα μέτρα προφύλαξης που αφορούν την υγιεινή και σκέφτεστε να πάρετε, φροντίστε να τονώσετε την άμυνα του οργανισμού σας και το ανοσοποιητικό σας… τρώγοντας!

Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας ισχυρός σύμμαχος που μπορεί να θωρακίσει την υγεία σας από μέσα.

Τι είναι λοιπόν καλό να έχετε αυτό τον καιρό στο πιάτο σας:  

  • Πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη αποτελεί ουσιαστικό μέρος του αμυντικού συστήματος του σώματος. Για παράδειγμα, τα αμινοξέα γλουταμίνη και αργινίνη δίνονται ως θεραπεία διατροφής σε προεγχειρητικούς ασθενείς λόγω της ικανότητάς τους να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πηγές πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τα θαλασσινά, το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα φασόλια, τα μπιζέλια, τα προϊόντα σόγιας, τα αλατισμένα καρύδια και τους ξηρούς καρπούς.

0000807_750

  • Red hot chili peppers: Εκτός από αγαπημένο συγκρότημα μουσικής είναι και ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών. Αυτές οι μικρές κόκκινες καυτερές πιπεριές έχουν πολύ περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή! Στην πραγματικότητα, έχουν σχεδόν το διπλάσιο της ποσότητας αυτής της βιταμίνης από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Με τις κόκκινες πιπεριές, θα βοηθήσετε στην αύξηση της παραγωγής αντισωμάτων – κλειδί στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής δραστηριότητας. Μπορείτε να προσθέσετε ολόκληρες μικρές κόκκινες καυτερές στο φαγητό σας – ταιριάζουν ιδανικά με τα όσπρια, ή να προσθέσετε στο πιάτο σας φρεσκοτριμμένο τσίλι.
  • Σκόρδο το θαυματουργό: Δεν κρατάει μόνο τους βρικόλακες σε απόσταση, αλλά και τα μικρόβια. Το φυσικό αυτό αντιβιοτικό σε αντίθεση με τα περισσότερα αντιβιοτικά, που σκοτώνουν τόσο τα καλά όσο και τα κακά βακτηρίδια, το σκόρδο έχει μια χημική ουσία που ονομάζεται αλικίνη ή αλλισίνη (allicin), ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταστροφή μόνο των επιβλαβών βακτηρίων που τροφοδοτούν τους ιούς.

0000351_750

  • Κολοκύθα: Δεν είναι μόνο διακοσμητική για την εποχή του Χάλογουιν, αλλά όπως και τα καρότα, με τα οποία έχουν το ίδιο πορτοκαλί χρώμα, είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη που είναι μεγάλη πηγή της βιταμίνης Α. Μια επαρκή ποσότητα βιταμίνης Α βοηθάει την κυτταρική επικοινωνία με το ανοσοποιητικό σύστημα, φροντίζοντας να είναι ο οργανισμός σε ετοιμότητα για το πότε θα χτυπήσει ο ιός της γρίπης. Μια βελουτέ κολοκυθόσουπα είναι ιδανική και για να υποχωρήσουν άμεσα τα συμπτώματα.
  • Σε χυμό ή σαλάτα: Λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, κίτρο, γκρέιπφρουτ – στύψτε τα ή βάλτε τα σε σαλάτα και πάρτε όση περισσότερη βιταμίνη C μπορείτε!
  • Κόκκινη σαν ντομάτα: Οι ντομάτες περιέχουν ένα επίσης ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο, το οποίο μάλιστα όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό.

Mushroom-extract-blend-creates-immune-cell-boost-say-scientists_wrbm_large

  • Στο τσακίρ κεφίρ: Το κεφίρ, ή το γάλα που έχει υποστεί ζύμωση, συμβάλλει στη δημιουργία υγιεινών μικροβίων στο σώμα, τα οποία αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του αμυντικού συστήματος. Για την ακρίβεια, το πεπτικό σύστημα αποτελεί το 80 τοις εκατό του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η κατανάλωση κεφίρ όχι μόνο βελτιώνει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων αλλά χτίζει ένα φρούριο στον εντερικό σωλήνα ενάντια σε ιούς.
  • Για να τη στρουμφίσουν τα μικρόβια: Τα μανιτάρια είναι εξαιρετικά ισχυρά σε πολλούς ανοσοκατασταλτικούς παράγοντες όπως τα μακροφάγα κύτταρα, τα Τα βοηθητικά κύτταρα, τα φυσικά κυτταροκτόνα και την ιντερλευκίνη-1 και 2. Αυτοί οι παράγοντες καταπολέμησης του ιού διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιούν τα παραπάνω κύτταρα που καταπολεμούν τον ιό στο σώμα.
empty alt

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
empty alt

Ένας πολύ καλός λόγος για να τηγανίσεις όλες τις γαρίδες με το κέλυφος

Ίσως έχεις συνηθίσει να τηγανίζεις μόνο τις μικρότερες γαρίδες μαζί με το κέλυφός τους. Τι πρέπει να κάνεις όμως με τις μεγαλύτερες; Να τις καθαρίσεις πριν από το τηγάνισμα ή να τις ρίξεις στο λάδι με… πλήρη εξάρτυση; Τηγανίζοντας ακόμα και τις μεγαλύτερες γαρίδες με το κέλυφος, […]
empty alt

Ένα εύκολο tip για να έχεις διαρκώς φρεσκοψημένα μπισκότα στο σπίτι!

Πώς σού φαίνεται η ιδέα να έχεις, οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις, ζεστά, φρέσκα, σπιτικά μπισκότα, κατευθείαν από το φούρνο σου; Μπορείς να την κάνεις πραγματικότητα με έναν πολύ απλό τρόπο.
empty alt

Τα μήλα βοηθούν τα άλλα φρούτα να ωριμάσουν

Σύμβολο της ομορφιάς αλλά και της αμαρτίας ανά τους αιώνες, το μήλο είναι ένα από τα φρούτα που απολαμβάνουμε από αρχαιοτάτων χρόνων.
empty alt

Τι είναι η ζελατίνη (και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις);

Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Πώς να φτιάξεις Bûche de Noël

Το κέικ Bûche de Noël είναι μια γαλλική χριστουγεννιάτικη παράδοση που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Το γλυκό αντιπροσωπεύει το κούτσουρο yule που έκαναν οικογένειες από την παραμονή των Χριστουγέννων.
empty alt

Λευκά, κόκκινα ή ροζέ, τα σταφύλια είναι το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν χρησιμοποιηθεί από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για χρήση τους στην οινοποιία.
Back To Top