Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσεις έξυπνα και προετοιμάσεις σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα.

Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσεις έξυπνα και προετοιμάσεις σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα. Ενώ πολλά άλλα ψάρια τείνουν να είναι νόστιμα και λεπτά, ο σολομός με τη λιπαρότητά του βοηθά στην προστασία του από το στέγνωμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Πώς να επιλέξετε φιλέτα σολομού για τη σχάρα

Μπορείς να μαγειρέψεις άγριο σολομό ή σολομό εκτροφής στην σχάρα. Αν προσπαθήσεις να ψήσεις άγριο σολομό, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν πάρεις παχύτερα φιλέτα καθώς και λιπαρότερα. Το μέγεθος και η λιπαρότητα εξαρτώνται από το είδος του άγριου σολομού καθώς και την εποχή του χρόνου που αλιεύθηκε μαζί με άλλους παράγοντες.

Συμβουλή: όσο πιο παχύ το φιλέτο, τόσο πιο εύκολο στο ψήσιμο.

Βήμα 1: Προετοιμασία της σχάρας σας

Η ρύθμιση της σχάρας για τα φιλέτα σολομού ακολουθεί τις ίδιες βασικές πρακτικές για το ψήσιμο οποιουδήποτε άλλου ψητού. Θα πρέπει να προθερμάνεις τη σχάρα, να την καθαρίσεις καλά με μια βούρτσα σχάρας. Σε μια θερμή, καθαρή και λαδωμένη σχάρα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κολλήσει το φιλέτο του ψαριού από ό,τι σε μια βρόμικη και κρύα σχάρα.

Stranded-on-Land_Labor-Day-Picnic-Recipes_Eat-Drink_Jenny-Farhat_DSC03335

Θα πρέπει κυρίως να προσέξεις να ψήσεις τον σολομό σε υψηλότερη θερμότητα – ο χρόνος που χρειάζεται για να ψηθεί το δέρμα και να έχεις γρήγορα ψημένη τη σαρκώδη πλευρά είναι συχνά περίπου όσο χρειάζεται για να αποκτήσεις επίσης μια καλά ψημένη εσωτερική πλευρά.

Βήμα 2: Προετοιμασία των φιλέτων σολομού

Ενώ η σχάρα προθερμαίνεται, μπορείς να προετοιμάσεις τα ψάρια. Είναι σημαντικό να στεγνώνεις καλά το σολομό και στις δύο πλευρές χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες-ελαχιστοποιώντας την επιφανειακή υγρασία, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσει ο σολομός στη σχάρα.

Για τον σκοπό αυτόν, τρίψε ελαφρά τα φιλέτα με λάδι μετά το στέγνωμα τους. Είναι άλλο ένα κόλπο για να μη σου κολλήσει.

Βήμα 3: Βάλτε το φιλέτο με το δέρμα προς τα κάτω

Πασπάλισε το φιλέτο με αλάτι λίγο πριν το βάλεις στη σχάρα. Κατά την τοποθέτηση του σολομού στη σχάρα, φρόντισε να το τοποθετήσεις πρώτα από την πλευρά του δέρματος. Από αυτή την πλευρά κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του ψησίματος, αφού το δέρμα απομονώνει τη σάρκα από τη φωτιά, δίνοντας αρκετό χρόνο πριν στεγνώσει το εσωτερικό.

salmon-sp

Βήμα 4: Ψήστε και την άλλη πλευρά

Όταν πιστεύεις ότι ο σολομός είναι έτοιμος να αναστραφεί, γύρισε τον με προσοχή. Καταπολέμησε το ένστικτο για να σύρεις μια λεπτή μεταλλική σπάτουλα κάτω από αυτό, αντ’ αυτού, σύρε τα λεπτά νύχια ενός πιρουνιού ή τις μακριές προεξοχές από τις ειδικές τσιμπίδες προς τα κάτω μεταξύ της σχάρας έτσι ώστε να είναι κάτω από το ψάρι. Στη συνέχεια, ανασήκωσε απαλά ώστε να χρησιμοποιήσεις περισσότερη κίνηση για να αφαιρέσεις το δέρμα από τη σχάρα.

Αφού το ελευθερώσεις, χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σπάτουλα για να τα πιάσεις από την άλλη πλευρά, τοποθέτησε το απαλά στη σχάρα.

Εάν βρεθείς σε μια κατάσταση όπου τα ψάρια κινδυνεύουν να καούν στο εξωτερικό πριν φτάσουν στην τελική εσωτερική θερμοκρασία, μετακίνησε τα στην πιο δροσερή πλευρά της σχάρας για να τελειώσεις το ψήσιμο.

Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι κρατσανιστή πέτσα και ζουμερό εσωτερικό. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

empty alt

Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για το τηγάνισμα;

Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
empty alt

Το λάθος που κάνουμε όλοι όταν μαγειρεύουμε κρέας

Αν πάντα αλατοπιπερώνεις την μπριζόλα πριν από το ψήσιμο, ήρθε η στιγμή να το ξανασκεφτείς. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία Gourmet Meat Club (που κάνει delivery το κρέας στο σπίτι των καταναλωτών), το καρύκευμα πριν από το ψήσιμο είναι ένα κοινό λάθος στη μαγειρική, το οποίο σκληραίνει […]
empty alt

Όσπρια: 10 μυστικά για να τα μαγειρέψεις σωστά

Τι καλύτερο, τώρα που χειμωνιάζει, από μια σούπα με όσπρια, λαχανικά και διάφορα μπαχαρικά, πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, την οποία απολαμβάνεις ζεστή ζεστή από την κατσαρόλα; Ωστόσο και τα όσπρια έχουν τα μυστικά τους αν θέλεις να γίνουν μαλακά, νόστιμα και εύπεπτα.
empty alt

Το μυστικό για να μη μαραθεί η σαλάτα που περισσεύει

Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά καλύτερα να μη σερβίρεις στους επισκέπτες σου τη σαλάτα που περίσσεψε από χτες.
empty alt

Οργάνωσε τα μπαχαρικά σου και εξοικονόμησε χώρο και χρόνο

Ίσως σου έχει συμβεί να χρειαστείς για μια συνταγή τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλλά μόλις αγοράσεις ένα βαζάκι από το σουπερμάρκετ να διαπιστώσεις ότι ήδη υπάρχει ένα ακόμα στην κουζίνα σου, σχεδόν ανέγγιχτο, κρυμμένο σε μια ντουλάπα.
empty alt

Οι σταρ της Αμερικής κάνουν γενναίες δωρεές σε οργανισμούς τροφίμων

Εδώ είναι κάποιες από τις προσωπικότητες που έχουν δωρίσει στους οργανισμούς τροφίμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι στιγμής.
empty alt

Μωσαϊκό απόλαυσης ή ο πιο εύκολος σοκολατένιος κορμός

Μωσαϊκό, κορμός, ή σοκολατένιο σαλάμι, με όποιο όνομα κι αν το ξέρεις το άκουσμα του ονόματός του είναι μία από τις γλυκές σου αναμνήσεις που σε πάει απευθείας σε ανέμελα παιδικά καλοκαίρια.
empty alt

Η καλύτερη και πιο καλοκαιρινή σαλάτα κοτόπουλου

Μια σαλάτα που χωράει τα πάντα και σε χορταίνει απολαυστικά!
Back To Top