Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσεις έξυπνα και προετοιμάσεις σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα.

Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσεις έξυπνα και προετοιμάσεις σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα. Ενώ πολλά άλλα ψάρια τείνουν να είναι νόστιμα και λεπτά, ο σολομός με τη λιπαρότητά του βοηθά στην προστασία του από το στέγνωμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Πώς να επιλέξετε φιλέτα σολομού για τη σχάρα

Μπορείς να μαγειρέψεις άγριο σολομό ή σολομό εκτροφής στην σχάρα. Αν προσπαθήσεις να ψήσεις άγριο σολομό, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν πάρεις παχύτερα φιλέτα καθώς και λιπαρότερα. Το μέγεθος και η λιπαρότητα εξαρτώνται από το είδος του άγριου σολομού καθώς και την εποχή του χρόνου που αλιεύθηκε μαζί με άλλους παράγοντες.

Συμβουλή: όσο πιο παχύ το φιλέτο, τόσο πιο εύκολο στο ψήσιμο.

Βήμα 1: Προετοιμασία της σχάρας σας

Η ρύθμιση της σχάρας για τα φιλέτα σολομού ακολουθεί τις ίδιες βασικές πρακτικές για το ψήσιμο οποιουδήποτε άλλου ψητού. Θα πρέπει να προθερμάνεις τη σχάρα, να την καθαρίσεις καλά με μια βούρτσα σχάρας. Σε μια θερμή, καθαρή και λαδωμένη σχάρα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κολλήσει το φιλέτο του ψαριού από ό,τι σε μια βρόμικη και κρύα σχάρα.

Stranded-on-Land_Labor-Day-Picnic-Recipes_Eat-Drink_Jenny-Farhat_DSC03335

Θα πρέπει κυρίως να προσέξεις να ψήσεις τον σολομό σε υψηλότερη θερμότητα – ο χρόνος που χρειάζεται για να ψηθεί το δέρμα και να έχεις γρήγορα ψημένη τη σαρκώδη πλευρά είναι συχνά περίπου όσο χρειάζεται για να αποκτήσεις επίσης μια καλά ψημένη εσωτερική πλευρά.

Βήμα 2: Προετοιμασία των φιλέτων σολομού

Ενώ η σχάρα προθερμαίνεται, μπορείς να προετοιμάσεις τα ψάρια. Είναι σημαντικό να στεγνώνεις καλά το σολομό και στις δύο πλευρές χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες-ελαχιστοποιώντας την επιφανειακή υγρασία, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσει ο σολομός στη σχάρα.

Για τον σκοπό αυτόν, τρίψε ελαφρά τα φιλέτα με λάδι μετά το στέγνωμα τους. Είναι άλλο ένα κόλπο για να μη σου κολλήσει.

Βήμα 3: Βάλτε το φιλέτο με το δέρμα προς τα κάτω

Πασπάλισε το φιλέτο με αλάτι λίγο πριν το βάλεις στη σχάρα. Κατά την τοποθέτηση του σολομού στη σχάρα, φρόντισε να το τοποθετήσεις πρώτα από την πλευρά του δέρματος. Από αυτή την πλευρά κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του ψησίματος, αφού το δέρμα απομονώνει τη σάρκα από τη φωτιά, δίνοντας αρκετό χρόνο πριν στεγνώσει το εσωτερικό.

salmon-sp

Βήμα 4: Ψήστε και την άλλη πλευρά

Όταν πιστεύεις ότι ο σολομός είναι έτοιμος να αναστραφεί, γύρισε τον με προσοχή. Καταπολέμησε το ένστικτο για να σύρεις μια λεπτή μεταλλική σπάτουλα κάτω από αυτό, αντ’ αυτού, σύρε τα λεπτά νύχια ενός πιρουνιού ή τις μακριές προεξοχές από τις ειδικές τσιμπίδες προς τα κάτω μεταξύ της σχάρας έτσι ώστε να είναι κάτω από το ψάρι. Στη συνέχεια, ανασήκωσε απαλά ώστε να χρησιμοποιήσεις περισσότερη κίνηση για να αφαιρέσεις το δέρμα από τη σχάρα.

Αφού το ελευθερώσεις, χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σπάτουλα για να τα πιάσεις από την άλλη πλευρά, τοποθέτησε το απαλά στη σχάρα.

Εάν βρεθείς σε μια κατάσταση όπου τα ψάρια κινδυνεύουν να καούν στο εξωτερικό πριν φτάσουν στην τελική εσωτερική θερμοκρασία, μετακίνησε τα στην πιο δροσερή πλευρά της σχάρας για να τελειώσεις το ψήσιμο.

Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι κρατσανιστή πέτσα και ζουμερό εσωτερικό. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

empty alt

Τι σχέση έχει το πιάτο ενός Γερμανού, ενός Έλληνα κι ενός Ιταλού με το εισόδημα ενός Φιλιππινέζου;

Το ψάρι που έχω στο πιάτο μου μπορεί να καθορίσει το μέλλον ενός ανθρώπου στις Φιλιππίνες; Μπορούμε μέσα από την καταναλωτική μας συμπεριφορά να φέρουμε την αλλαγή στην κοινωνία και τη φύση; Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του WWF με τίτλο: «Βιώσιμος τόνος από τις Φιλιππίνες για την Ευρώπη», που […]
empty alt

Οδηγός: οργάνωσε την κουζίνα σου για το φθινόπωρο

Με τις πρώτες δροσερές ημέρες του φθινοπώρου επιστρέφει συνήθως και η επιθυμία μας να ανανεώσουμε το σπίτι μας, να το κάνουμε πιο όμορφο και λειτουργικό.
empty alt

Δέκα τροφές που σας κάνουν …lifting! Δείξτε νεότεροι τρώγοντάς τες

Ποιος δε θέλει να μοιάζει (και φυσικά να είναι) νεότερος… Αν και τον κυρίαρχο ρόλο τον έχουν τα γονίδια, μια ζωτικής σημασίας θέση στο κυνήγι της αιώνιας νεότητας έχει και το κεφάλαιο «διατροφή».
empty alt

Μαγείρεψε σωστά τις φακές σε 5 απλά βήματα

Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος. Επιπλέον, μπορούν να γίνουν πεντανόστιμες, αρκεί να τις μαγειρέψεις σωστά.
empty alt

Φαγκρί «ΑΒ επιλογή» στη σχάρα με ντοματίνια και πιπεριές κέρατο

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για κάθε εποχή, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικότητα και γεύση, μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε κάθε τραπέζι.
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Γίναμε σάντουιτς

Μπορείς να το πάρεις μαζί σου στο γραφείο. Είναι ο τέλεια γευστικός συνοδός για εκδρομή ή πικνίκ.
empty alt

Pasta time με γεμιστά κοχύλια

Αυτά τα κοχύλια δεν είναι θαλασσινά, αλλά είναι σούπερ κρεμώδη και τυρένια!
Back To Top