Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσεις έξυπνα και προετοιμάσεις σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα.

Από όλα τα ψάρια στη σχάρα, ο σολομός είναι από τους πιο εύκολους και έχει τη δυνατότητα να δώσει μερικά από τα καλύτερα αποτελέσματα – αν ψωνίσεις έξυπνα και προετοιμάσεις σωστά τόσο το ψάρι όσο και τη σχάρα. Ενώ πολλά άλλα ψάρια τείνουν να είναι νόστιμα και λεπτά, ο σολομός με τη λιπαρότητά του βοηθά στην προστασία του από το στέγνωμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Πώς να επιλέξετε φιλέτα σολομού για τη σχάρα

Μπορείς να μαγειρέψεις άγριο σολομό ή σολομό εκτροφής στην σχάρα. Αν προσπαθήσεις να ψήσεις άγριο σολομό, θα έχεις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας αν πάρεις παχύτερα φιλέτα καθώς και λιπαρότερα. Το μέγεθος και η λιπαρότητα εξαρτώνται από το είδος του άγριου σολομού καθώς και την εποχή του χρόνου που αλιεύθηκε μαζί με άλλους παράγοντες.

Συμβουλή: όσο πιο παχύ το φιλέτο, τόσο πιο εύκολο στο ψήσιμο.

Βήμα 1: Προετοιμασία της σχάρας σας

Η ρύθμιση της σχάρας για τα φιλέτα σολομού ακολουθεί τις ίδιες βασικές πρακτικές για το ψήσιμο οποιουδήποτε άλλου ψητού. Θα πρέπει να προθερμάνεις τη σχάρα, να την καθαρίσεις καλά με μια βούρτσα σχάρας. Σε μια θερμή, καθαρή και λαδωμένη σχάρα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να κολλήσει το φιλέτο του ψαριού από ό,τι σε μια βρόμικη και κρύα σχάρα.

Stranded-on-Land_Labor-Day-Picnic-Recipes_Eat-Drink_Jenny-Farhat_DSC03335

Θα πρέπει κυρίως να προσέξεις να ψήσεις τον σολομό σε υψηλότερη θερμότητα – ο χρόνος που χρειάζεται για να ψηθεί το δέρμα και να έχεις γρήγορα ψημένη τη σαρκώδη πλευρά είναι συχνά περίπου όσο χρειάζεται για να αποκτήσεις επίσης μια καλά ψημένη εσωτερική πλευρά.

Βήμα 2: Προετοιμασία των φιλέτων σολομού

Ενώ η σχάρα προθερμαίνεται, μπορείς να προετοιμάσεις τα ψάρια. Είναι σημαντικό να στεγνώνεις καλά το σολομό και στις δύο πλευρές χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες-ελαχιστοποιώντας την επιφανειακή υγρασία, κάτι που μειώνει τις πιθανότητες να κολλήσει ο σολομός στη σχάρα.

Για τον σκοπό αυτόν, τρίψε ελαφρά τα φιλέτα με λάδι μετά το στέγνωμα τους. Είναι άλλο ένα κόλπο για να μη σου κολλήσει.

Βήμα 3: Βάλτε το φιλέτο με το δέρμα προς τα κάτω

Πασπάλισε το φιλέτο με αλάτι λίγο πριν το βάλεις στη σχάρα. Κατά την τοποθέτηση του σολομού στη σχάρα, φρόντισε να το τοποθετήσεις πρώτα από την πλευρά του δέρματος. Από αυτή την πλευρά κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος του ψησίματος, αφού το δέρμα απομονώνει τη σάρκα από τη φωτιά, δίνοντας αρκετό χρόνο πριν στεγνώσει το εσωτερικό.

salmon-sp

Βήμα 4: Ψήστε και την άλλη πλευρά

Όταν πιστεύεις ότι ο σολομός είναι έτοιμος να αναστραφεί, γύρισε τον με προσοχή. Καταπολέμησε το ένστικτο για να σύρεις μια λεπτή μεταλλική σπάτουλα κάτω από αυτό, αντ’ αυτού, σύρε τα λεπτά νύχια ενός πιρουνιού ή τις μακριές προεξοχές από τις ειδικές τσιμπίδες προς τα κάτω μεταξύ της σχάρας έτσι ώστε να είναι κάτω από το ψάρι. Στη συνέχεια, ανασήκωσε απαλά ώστε να χρησιμοποιήσεις περισσότερη κίνηση για να αφαιρέσεις το δέρμα από τη σχάρα.

Αφού το ελευθερώσεις, χρησιμοποιώντας μια μεταλλική σπάτουλα για να τα πιάσεις από την άλλη πλευρά, τοποθέτησε το απαλά στη σχάρα.

Εάν βρεθείς σε μια κατάσταση όπου τα ψάρια κινδυνεύουν να καούν στο εξωτερικό πριν φτάσουν στην τελική εσωτερική θερμοκρασία, μετακίνησε τα στην πιο δροσερή πλευρά της σχάρας για να τελειώσεις το ψήσιμο.

Το ιδανικό αποτέλεσμα είναι κρατσανιστή πέτσα και ζουμερό εσωτερικό. Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

empty alt

Ποπκόρν με σοκολάτα: πώς θα το φτιάξεις

Έχεις καλέσει απόψε το βράδυ τους φίλους σου για να δείτε ταινία στο σπίτι, αλλά δεν ξέρεις τι να ετοιμάσεις, καθώς οι μισοί προτιμούν τα γλυκά και οι άλλοι μισοί τα αλμυρά; Τα ποπκόρν με σοκολάτα θα τους ικανοποιήσουν όλους! Τα περισσότερα υλικά που θα χρειαστείς τα έχεις ήδη […]
empty alt

3 άγνωστα tips για να διατηρείς φρέσκιες τις ντομάτες σου

Ο ιδανικός τρόπος για να διατηρήσεις τις ντομάτες σου φρέσκιες είναι να τις κρατήσεις σε θερμοκρασία δωματίου, ας πούμε στον πάγκο της κουζίνας, σωστά; Όχι απαραίτητα.
empty alt

7 tips για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]
empty alt

Κανέλα Κεϋλάνης Vs κανέλα κασσία: Ποια είναι η διαφορά τους;

Όταν θέλεις να αγοράσεις κανέλα, πηγαίνεις στο σουπερμάρκετ και διαλέγεις ό,τι υπάρχει στο ράφι, σωστά; Το ήξερες όμως ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας; Πρόκειται για την κανέλα κασσία και την κανέλα Κεϋλάνης.
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

Μια από τις πιο απλές συνταγές για σπιτικά μπισκότα στον κόσμο

Περιμένεις φίλους στο σπίτι, τους οποίους θα ήθελες να κεράσεις ένα σπιτικό γλυκό αλλά έχεις ελάχιστο χρόνο για να το φτιάξεις; Η παρακάτω συνταγή για μπισκότα με φιστικοβούτυρο από το Southern Living.com είναι μια λύση χωρίς συμβιβασμούς, γιατί εκτός του ότι είναι γρήγορη δίνει και πεντανόστιμο...
empty alt

Θεϊκή λιχουδιά: φράουλες στο φούρνο

Ποιος διαφωνεί ότι οι φράουλες είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο φρούτο; Το ήξερες όμως ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το απολαύσεις (δηλαδή φρέσκιες και κομμένες σε φρουτοσαλάτα); Η εναλλακτική λύση, μάλιστα, περιλαμβάνει ψήσιμο στο φούρνο και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, γιατί έτσι τα...
empty alt

Pasta Primavera – τα ζυμαρικά της άνοιξης

Αυτά τα τρυφερά, νόστιμα ζυμαρικά είναι η επιτομή της άνοιξης, συνδυάζοντας μερικά από τα υπέροχα γλυκά και λαχταριστά τρόφιμα που διατίθενται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή
Back To Top