Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας. Για να τη φτιάξεις, ακολούθησε την παρακάτω βασική συνταγή, που αναφέρεται σε μπεσαμέλ μέτριας πυκνότητας, ιδανική για φαγητά κατσαρόλας και ζυμαρικά. Αυξομειώνοντας το βούτυρο και ανάλογα το αλεύρι, μπορείς να την κάνεις πιο λεπτόρρευστη (π.χ. για σούπες) ή πιο παχύρρευστη (π.χ. για σουφλέ).

Τι θα χρειαστείς:

2 κ.σ. βούτυρο (εναλλακτικά, 1, 3 ή 4 κ.σ., ανάλογα με την πυκνότητα)
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (εναλλακτικά, 1, 3 ή 4 κ.σ., ανάλογα με την πυκνότητα)
¼ κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο αλεύρι
1 φλιτζ. γάλα

Πώς θα τη φτιάξεις:

1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνεις το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
2. Προσθέτεις το αλεύρι στο βούτυρο σιγά σιγά, ανακατεύοντας.
3. Ρίχνεις το αλάτι και το πιπέρι.
4. Μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, για τουλάχιστον 2 λεπτά ή μέχρι να εξαφανιστεί η γεύση του αλευριού.
5. Προσθέτεις σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς.
6. Συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει κρεμώδης και πηχτή.

Αν θέλεις, μετά το γάλα προσθέτεις κρεμμύδι, μαϊντανό, μοσχοκάρυδο σε σκόνη και άλλα φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά.

empty alt

Ο καφές σου μπορεί να είναι γεμάτος έντομα

Όταν ανοίγεις μία καινούρια συσκευασία αλεσμένου καφέ, το πιο πιθανό είναι ότι μεθάς με το άρωμά του.
empty alt

Τι είναι η vegan μαγιονέζα;

Βασικό συστατικό της συμβατικής μαγιονέζας είναι το αυγό, που δεν αποτελεί κομμάτι μιας vegan διατροφής (η οποία αποκλείει όλα τα ζωικά τρόφιμα).
empty alt

Γιατί προσφέρουμε σοκολατάκια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Πες το με μια σοκολάτα… Μια μπάρα ή μικρές μπουκίτσες σοκολάτας είναι ένας ιδιαίτερα κατάλληλος τρόπος για να δείξουμε τα ειλικρινή συναισθήματα αγάπης και οικειότητας.
empty alt

Πώς θα ψήσεις παντζάρια στο φούρνο

Ίσως θεωρείς δεδομένο, κάθε φορά που θέλεις να μαγειρέψεις παντζάρια, ότι αρκεί να τα βάλεις σε άφθονο νερό και να τα αφήσεις να βράσουν.
empty alt

Τα είδη των κρεμμυδιών και πού θα χρησιμοποιήσεις το καθένα

Μήπως κάθε φορά που ψωνίζεις κρεμμύδια, τα αγοράζεις σε όποιο χρώμα βρεις διαθέσιμο στον πάγκο; Κι όμως, τα λευκά, τα κίτρινα και τα κόκκινα κρεμμύδια δεν διαφέρουν μεταξύ τους μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στη γεύση.
empty alt

Vamos! Η μεξικάνικη κουζίνα είναι ο πιο hot καλοκαιρινός γευστικός προορισμός

Ήδη από την εποχή των Μάγια, με κάποια ισχυρή επιρροή από τους Ισπανούς κατακτητές, η κουλτούρα της μεξικανικής κουζίνας έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό μείγμα σύγχρονης και διαχρονικής γαστρονομίας.
empty alt

Σαλάτα με κοτόπουλο και αβοκάντο

Αγαπάμε αυτή τη σαλάτα που σερβίρεται πάνω από χόρτα ή λαχανικά όσο την αγαπάμε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί προζύμι.
empty alt

Υπέροχο ratatouille στον φούρνο

Μια εύκολη συνταγή με άρωμα Γαλλίας, εδώ σε μια ψητή εκδοχή
Back To Top