Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τρώμε ποτέ μισοψημένο το κοτόπουλο: ο ένας, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η λαστιχένια υφή του και ο δεύτερος, και σημαντικότερος, επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, υπεύθυνη για σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τρώμε ποτέ μισοψημένο το κοτόπουλο: ο ένας, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η λαστιχένια υφή του και ο δεύτερος, και σημαντικότερος, επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, υπεύθυνη για σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις. Βασική προϋπόθεση, λοιπόν, για να καταναλώσουμε άφοβα το κρέας του κοτόπουλου –σε αντίθεση, ας πούμε, με το μοσχαρίσιο– είναι να το μαγειρέψουμε πολύ καλά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ελέγξουμε αν το κοτόπουλο έχει γίνει: μπορούμε, για παράδειγμα, να το τσιμπήσουμε με ένα πιρούνι για να δούμε αν το ζουμί του βγαίνει καθαρό από αίμα ή να το κόψουμε ελαφρώς σε ένα σημείο για να βεβαιωθούμε ότι είναι εντελώς λευκό. Όμως ακόμα και έτσι μπορεί να έχει παραμείνει λίγο κόκκινο κρέας κοντά στο κόκαλο.

Ο πιο σίγουρος, επομένως, τρόπος για να τσεκάρουμε ότι μπορούμε να το φάμε άνετα είναι να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του με ένα ψηφιακό θερμόμετρο φαγητού (πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στους 75 βαθμούς Κελσίου).

Και γιατί, απλά, να μην το κόψουμε μέχρι το κόκαλο στη διάρκεια του μαγειρέματος; Επειδή έτσι υπάρχει κίνδυνος να το παραψήσουμε και να στραγγίσουμε τους χυμούς του με αποτέλεσμα να βγει καμένο και στεγνό.

empty alt

5 τροφές που δεν πρέπει να βάζεις στο ψυγείο

Διανύουμε μια εποχή που είναι πραγματικά αμαρτία και πληγή για την τσέπη και το περιβάλλον μας να πετάμε τρόφιμα.
empty alt

Πατάτα: να την τρυπήσεις πριν την ψήσεις;

Έχει νόημα να τρυπάς μια πατάτα πριν τη βάλεις στο φούρνο; Ισχύει ότι θα εκραγεί αν δεν το κάνεις; Στην προσπάθεια να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, οι food editors του Food52.com έκαναν ένα «σπιτικό» πείραμα, τρυπώντας μία πατάτα, αφήνοντας μια άλλη ακεραία, κάνοντας ακριβώς το ίδιο και […]
empty alt

7 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διευκολύνεις τη ζωή σου, όταν τακτοποιείς τα ψώνια στο ψυγείο

Το μόνο που θέλεις την ώρα που τοποθετείς τα ψώνια στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας είναι, πιθανότατα, να τελειώνεις όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να έχεις περισσότερο χρόνο, για παράδειγμα, να ετοιμάσεις το δείπνο σου.
empty alt

Στελέχη μπρόκολου: να τα πετάξεις ή όχι;

Αν κάθε φορά που ετοιμάζεσαι να μαγειρέψεις μπρόκολο κρατάς τα ανθάκια και πετάς τα στελέχη του, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις.
empty alt

Ένα απολαυστικό νηστίσιμο μενού για την Καθαρά Δευτέρα

Διαβάζοντας τη φράση «μοναστηριακή γαστρονομία» το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει στη στέρηση και τη λιτότητα, ωστόσο στην πραγματικότητα η απάρνηση των εγκοσμίων απολαύσεων που απαιτεί η μοναστική ζωή δεν περνά απαραίτητα και σε επίπεδο διατροφής.
empty alt

Βράσε (καστανό) ρύζι: όλη η διαδικασία βήμα βήμα

Πώς το καστανό σου ρύζι δεν θα λασπώσει ούτε θα παραμείνει σκληρό και μισοψημένο; Αρκεί να ακολουθήσεις την παρακάτω διαδικασία.
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

Χρυσοί Σκούφοι 2023 - Άλλη μια φορά μεγάλος νικητής ο Έκτορας Μποτρίνι

30 Χρόνια Χρυσοί Σκούφοι: Με μεγάλο νικητή για ακόμα μία χρονιά τον Έκτορα Μποτρίνι απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι Χρυσοί Σκούφοι.

Back To Top