Το μπάρμεκιου είναι τέχνη. Είτε γίνεται στα κάρβουνα είτε σε ηλεκτρικό barbeque. Ό,τι και να σου αρέσει να απολαμβάνεις ψητό, από κρέας έως λαχανικά, μέχρι φρούτα, η κατάλληλη συνοδευτική σάλτσα είναι αυτό το έξτρα που θα απογειώσει τη γεύση.

Το μπάρμεκιου είναι τέχνη. Είτε γίνεται στα κάρβουνα είτε σε ηλεκτρικό barbeque. Ό,τι και να σου αρέσει να απολαμβάνεις ψητό, από κρέας έως λαχανικά, μέχρι φρούτα, η κατάλληλη συνοδευτική σάλτσα είναι αυτό το έξτρα που θα απογειώσει τη γεύση. Η συγκεκριμένη ταιριάζει σε οτιδήποτε – από χάμπουργκερ έως κοτόπουλο. Η συνταγή παράγει σχεδόν 5 φλιτζάνια, οπότε θα έχετε αρκετό για πολλά πιάτα. Γλυκόξινη ελαφρώς και με εξωτική νότα ανανά, θα γίνει αφορμή για να ψήνεις πιο συχνά!

 

ΥΛΙΚΑ:

5 ΚΟΥΠΕΣ

ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ:

25 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 5 ΛΕΠΤΑ

brba

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι

2 κουταλιές της σούπας ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ

3 κουταλιές της σούπας τσίλι σε σκόνη

3 σκελίδες σκόρδο

1 κονσέρβα κομμένος ανανάς σε χυμό

1 κονσέρβα ντομάτες σε πουρέ

1 φλ. κέτσαπ

1/4 φλ. ξίδι μηλίτη

3 κουταλιές της σούπας σκούρα καστανή ζάχαρη

3 κουταλιές της σούπας ήπια μελάσα

2 κουτ. ξηρή μουστάρδα

1 κουτ. αλάτι

brb

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα 5- έως 6-λίτρων), ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. (Μην χρησιμοποιήσεις μικρότερο τηγάνι, καθώς η σάλτσα βράζει κάνει φυσαλίδες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος – όσο βαθύτερο το τηγάνι, τόσο το καλύτερο.) Προσθέτεις το κρεμμύδι και το τζίντζερ και μαγειρεύεις 10 λεπτά ή έως ότου το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει χρυσό. Προσθέτεις τη σκόνη τσίλι και μαγειρεύεις 1 λεπτό, ανακατεύοντας. Προσθέτεις το σκόρδο και τον κομμένο ανανά με το χυμό του και μαγειρεύεις 1 λεπτό περισσότερο.

Αφαιρείς την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ανακατεύεις τις ντομάτες με τον πουρέ και τα υπόλοιπα συστατικά της συνταγής (μαζί με τον μηλίτη, την κέτσαπ, τη μελάσα, τη σκόνη μουστάρδας και τη ζάχαρη).

Βάλε το 1/4 της σάλτσας σε μπλέντερ. Σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύεις τη σάλτσα μέχρι να μαλακώσει. Βάζεις τη σάλτσα σε μπολ. Επαναλαμβάνεις με την υπόλοιπη σάλτσα. Ρίχνεις τη σάλτσα στο σκεύος. Φέρνεις σε βρασμό σε υψηλή θερμοκρασία. Μειώνεις τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή και μαγειρεύεις, καλύπτοντας μερικώς, 25 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί σε περίπου 4 3/4 φλιτζάνια, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Μεταφέρεις σε ειδικός σκεύος και σερβίρεις. Βάζεις τη σάλτσα στο ψυγείο εάν δεν τη χρησιμοποιήσεις αμέσως. Η σάλτσα διατηρείται έως και 1 εβδομάδα στο ψυγείο ή έως και 2 μήνες στον καταψύκτη.

 

 

empty alt

Έτσι θα κάνεις το χούμους να δείχνει ακαταμάχητο

Μπορεί το χούμους να είναι ένα νόστιμο συνοδευτικό στο τραπέζι και ιδανικό ντιπ για τα λαχανικά σου, όμως ας το παραδεχτούμε, η εμφάνισή του δεν σε δελεάζει να βουτήξεις το κουτάλι σου.
empty alt

10 εύκολοι τρόποι να τρως καθημερινά περισσότερα φρούτα και λαχανικά

1. Ξεκίνησε τη μέρα σου με ένα σμούθι. 2. Βάλε μια φρουτοσαλάτα στο πρωινό σου. 3. Πρόσθεσε (περισσότερα) λαχανικά σε ένα σάντουιτς.
empty alt

O σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνεις το ρύζι

Μπορείς να ξαναζεστάνεις άνετα ένα γεύμα με ρύζι που έχει περισσέψει; Εξαρτάται από το πόσος χρόνος έχει μεσολαβήσει από τότε που μαγειρεύτηκε.
empty alt

Τι είναι η ζελατίνη (και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις);

Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν.
empty alt

Summer wine… ή πώς να φτιάξεις την πιο απολαυστική παγωμένη σανγκρία

  Η σανγκρία είναι από μόνη της ένα είδος κρασιού με χαρακτηριστική γλυκιά επίγευση. Δεν υπάρχει ωστόσο τίποτα χειρότερο από μια υπερβολικά γλυκιά σανγκρία.
empty alt

Πικάντικες μπουκίτσες-κουνουπίδι που θα σε ενθουσιάσουν

Η πρώτη αντίδραση ίσως στο άκουσμα της λέξης κουνουπίδι είναι να κλείσεις την μύτη σου. Η συνταγή ωστόσο που θα σου αποκαλύψουμε θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τη μέχρι τώρα σχέση σου με αυτό το παρεξηγημένο λαχανικό.
empty alt

Μια γευστική κι υγιεινή οπτασία στο πιάτο σου

Τα λαχανικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας: πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδανικά για μια διατροφή γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα λαχανικά αποδεικνύουν καθημερινά πως εκτός από υγιεινά, μπορούν να κάνουν τα πιάτα μας ευφάνταστα και πεντανόστιμα! Ακόμη κι όταν θέλεις...
empty alt

Χειμωνιάτικη σαλάτα με γλυκοπατάτα

Οι σαλάτες όλο τον χρόνο είναι από τις πιο ωφέλιμες και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Λατρεύουμε αυτή τη σαλάτα ζεστή, είτε όταν βγαίνει κατευθείαν από τον φούρνο, αλλά όμως μας αρέσει εξίσου κι είναι πολύ καλή επιλογή και σε θερμοκρασία δωματίου μία (δύο ή τρεις) μέρες μετά.
Back To Top