Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν.


Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν. Πράγματι, η ζελατίνη είναι μια μορφή κολλαγόνου που προέρχεται από ζωικούς ιστούς. Είναι αυτή που, στη φυσική μορφή της στα κόκαλα, το κρέας και τους χόνδρους, δίνει σε μια κρεατόσουπα ή ένα ζωμό κρέατος τη χαρακτηριστική, πηχτή υφή τους.

Η τυποποιημένη ζελατίνη του εμπορίου δεν θυμίζει φυσικά κρέας στη γεύση ή τη μυρωδιά της, αλλά επίσης πήζει τα μείγματα στα οποία προστίθεται. Γι’ αυτό υπάρχει σε ένα τεράστιο πλήθος προϊόντων: όπως στα μαρσμάλοους, την κρέμα της πανακότα και φυσικά στα ζελεδάκια φρούτων.

Πίσω από τη χρήση της στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη. Καταρχάς, η ζελατίνη που αγοράζεις σε διάφανα φύλλα ή σε σκόνη διαλύεται σε κρύο νερό και αν χρησιμοποιήσεις τη σκόνη, καλό είναι να την πασπαλίσεις ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια του υγρού.

Στη συνέχεια, προσθέτεις το διάλυμα ζελατίνης σε ζεστό υγρό, που βοηθάει τα μόρια κολλαγόνου να χαλαρώσουν και να απλωθούν. Μόνο τότε μπορείς να μεταφέρεις το μείγμα σου στο ψυγείο και να το αφήσεις εκεί για τέσσερις ώρες και πάνω (ιδανικά, για μία ολόκληρη νύχτα!). Στην ψύξη, τα μόρια ζελατίνης ενώνονται ξανά και μετατρέπουν το υγρό σε ένα μαλακό και διάφανο στερεό μείγμα ή αλλιώς σε ζελέ.

Η ζελατίνη είναι τόσο μαγική, που αρκεί ένα φακελάκι σε σκόνη για να έχεις δύο φλιτζάνια υγρού που μετά θα στερεοποιηθεί. Μη φοβηθείς λοιπόν να τη βάλεις στην κουζίνα σου, γιατί θα ανοίξει νέες προοπτικές στη μαγειρική σου.

empty alt

Έτσι δεν θα σου λείψει ποτέ το φρέσκο ψωμί

Δεν χρειάζεται να φτιάχνεις μπιφτέκια κάθε φορά που θέλεις να αξιοποιήσεις το ψωμί της ημέρας που περίσσεψε.
empty alt

6 εναλλακτικοί τρόποι να απολαύσεις τα κεφτεδάκια που περίσσεψαν

Είτε σου περίσσεψαν κεφτεδάκια που τηγάνισες είτε έπλασες περισσότερα από όσα χρειαζόσουν σε ένα γεύμα για να αφήσεις μερικά στην άκρη για μια άλλη μέρα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα απολαύσεις, πέρα από τα να τα συνοδεύσεις με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι και μια πράσινη σαλάτα.
empty alt

8 tips για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες με τον καλύτερο τρόπο

Ποιος μπαίνει στην κουραστική διαδικασία να καθαρίσει μια φρέσκια αγκινάρα; Ωστόσο αξίζει να αφιερώσουμε κόπο και χρόνο σε αυτά τα βρώσιμα άνθη (γιατί για λουλούδια μιλάμε) με τη μοναδική νοστιμιά.
empty alt

Το πασατέμπο σου για να περνάει η ώρα… αλλιώς και μυρωδάτο!

Έχουμε ήδη μιλήσει για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κολοκύθα στη διατροφή σου. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά.
empty alt

Το hot toddy είναι το ποτό του χειμώνα

Το Hot Toddy είναι ένα μοναδικό ποτό λόγω του συνδυασμού των δυνατών οινοπνευματωδών ποτών (συνήθως ρούμι, μπράντι ή ουίσκι) που σερβίρεται ζεστό.
empty alt

Νόστιμο μπανανόψωμο χωρίς γλουτένη

Και το μόνο που θα λείπει από αυτή την απολαυστική συνταγή θα είναι μόνο η γλουτένη
empty alt

Ομελέτα γευστικό ουράνιο τόξο

Λένε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα. Ψάχνετε για μια επιλογή που είναι υγιεινή και εύκολη; Γεμάτο από λαχταριστά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, ντομάτα, μπρόκολο, κρεμμύδι και πιπεριές, αυτό το πιάτο με αυγά χαμηλών υδατανθράκων είναι ένας πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά τρόπος για να...
empty alt

Ένα Ούζο… έργο τέχνης

Στην τέχνη, η τελειότητα βρίσκεται στις πολλές, μικρές λεπτομέρειες, τις οποίες συνήθως μπορεί να εντοπίσει μόνο κάποιος γνώστης. Στο φαγητό και στο ποτό, η τελειότητα μπορεί να προέλθει από μια γεύση απρόσμενη αλλά ικανή να ξαφνιάσει ευχάριστα ακόμα και τους γευσιγνώστες.
Back To Top