Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν.


Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν. Πράγματι, η ζελατίνη είναι μια μορφή κολλαγόνου που προέρχεται από ζωικούς ιστούς. Είναι αυτή που, στη φυσική μορφή της στα κόκαλα, το κρέας και τους χόνδρους, δίνει σε μια κρεατόσουπα ή ένα ζωμό κρέατος τη χαρακτηριστική, πηχτή υφή τους.

Η τυποποιημένη ζελατίνη του εμπορίου δεν θυμίζει φυσικά κρέας στη γεύση ή τη μυρωδιά της, αλλά επίσης πήζει τα μείγματα στα οποία προστίθεται. Γι’ αυτό υπάρχει σε ένα τεράστιο πλήθος προϊόντων: όπως στα μαρσμάλοους, την κρέμα της πανακότα και φυσικά στα ζελεδάκια φρούτων.

Πίσω από τη χρήση της στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη. Καταρχάς, η ζελατίνη που αγοράζεις σε διάφανα φύλλα ή σε σκόνη διαλύεται σε κρύο νερό και αν χρησιμοποιήσεις τη σκόνη, καλό είναι να την πασπαλίσεις ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια του υγρού.

Στη συνέχεια, προσθέτεις το διάλυμα ζελατίνης σε ζεστό υγρό, που βοηθάει τα μόρια κολλαγόνου να χαλαρώσουν και να απλωθούν. Μόνο τότε μπορείς να μεταφέρεις το μείγμα σου στο ψυγείο και να το αφήσεις εκεί για τέσσερις ώρες και πάνω (ιδανικά, για μία ολόκληρη νύχτα!). Στην ψύξη, τα μόρια ζελατίνης ενώνονται ξανά και μετατρέπουν το υγρό σε ένα μαλακό και διάφανο στερεό μείγμα ή αλλιώς σε ζελέ.

Η ζελατίνη είναι τόσο μαγική, που αρκεί ένα φακελάκι σε σκόνη για να έχεις δύο φλιτζάνια υγρού που μετά θα στερεοποιηθεί. Μη φοβηθείς λοιπόν να τη βάλεις στην κουζίνα σου, γιατί θα ανοίξει νέες προοπτικές στη μαγειρική σου.

empty alt

Εσύ έχεις δοκιμάσει κρασί με γεύση σοκολάτα;

Αν συνηθίζεις να συνοδεύεις τη σοκολάτα σου με ένα ποτήρι κρασί (ή το κρασί σου με σοκολάτα), τώρα μπορείς να απολαύσεις και τα δύο μαζί σε ένα προϊόν.
empty alt

Marie Harel: 256 χρόνια από τη γέννηση της γυναίκας που παρασκεύασε το Καμαμπέρ

Πίσω από το τυρί με το λευκό περίβλημα και την έντονη μυρωδιά, που είτε τη μισείς είτε τη λατρεύεις, κρύβεται η ιστορία μας γυναίκας, της Marie Harel.
empty alt

Ένας οδηγός για να αναδεικνύεις κάθε γεύση στην κουζίνα σου

Η σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Sybil Kapoor εξηγεί πώς θα εκμεταλλευτούμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός πιάτου, μέσα από κοινές πρακτικές όπως το ντρέσινγκ και η μείξη υλικών.
empty alt

Ο γύρος της Ιταλίας σε 5 μακαρονάδες

Από τα αλπικά τοπία του Βορρά μέχρι τους τιρκουάζ κόλπους του Νότου οι οποίοι ευωδιάζουν αρωματικά φυτά και μεσογειακή αλμύρα, και από το υπερμοντέρνο Μιλάνο που ακολουθεί -και συχνά ορίζει- τις τελευταίες τάσεις της μόδας και του design μέχρι την απαράλλακτη μέσα στους αιώνες Ρώμη, η Ιταλία […]
empty alt

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις γρήγορα τις πατάτες

Σίγουρα θα σου έχει τύχει στη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας να μαγειρεύεις ένα φαγητό με πατάτες αλλά αυτές να μη λένε να ψηθούν, παρόλο που έχεις την εντύπωση ότι βρίσκονται μέσα στο φούρνο εδώ και μια αιωνιότητα.
empty alt

3 λόγοι για τους οποίους δεν φουσκώνουν ποτέ τα κέικ σου

Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα; Αν έχεις πολλές τέτοιες […]
empty alt

Φτιάξε πεντανόστιμα, τραγανά κρουτόν με σκόρδο και τυρί σε 4 εύκολα βήματα

Δίνουν τραγανή υφή και γεύση σε σούπες, σαλάτες, αλλά και σε αυγά τηγανιτά, μάτια ή ομελέτα. Ο λόγος για τα κρουτόν με τυρί και σκόρδο, που εκτοξεύουν την απόλαυση σε μια ευρεία γκάμα πιάτων.
empty alt

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.
Back To Top