Δίνοντας μια αλμυρή επίγευση στις γλυκοπατάτες χρησιμοποιώντας γήινα βότανα και αρωματικά και μειώνοντας την ένταση της γλυκύτητας των μπαχαρικών, θα δημιουργήσεις ένα όμορφα ισορροπημένο πιάτο.

Δίνοντας μια αλμυρή επίγευση στις γλυκοπατάτες χρησιμοποιώντας γήινα βότανα και αρωματικά και μειώνοντας την ένταση της γλυκύτητας των μπαχαρικών, θα δημιουργήσεις ένα όμορφα ισορροπημένο πιάτο. Κρατώντας τη φλούδα βοηθάς τις γλυκοπατάτες να διατηρήσουν την ενδιαφέρουσα υφή τους αφού ψηθούν, χωρίς το αποτέλεσμα να αλλοιώνει τη γεύση. Προτίμησε γλυκοπατάτες που έχουν παρόμοια διάμετρο, οι οποίες θα εξασφαλίσουν ότι όλες θα μαγειρευτούν με τον ίδιο ρυθμό και δοκίμασε καπνιστή πάπρικα αντί για γλυκιά πάπρικα για να τους δώσεις ακόμη περισσότερο αλμυρό άρωμα.

 

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 1 ώρα 10 λεπτά

Μερίδες: 6

Διατροφικό προφίλ:

Χωρίς αυγά

Χωρίς σόγια

Κατάλληλο για χορτοφάγος

Χωρίς ίχνη ξηρών καρπών

Χωρίς γλουτένη

 

Συστατικά

2 κιλά γλυκοπατάτες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες ίδιου μεγέθους

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο

2 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι

1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή ζωμό κοτόπουλου

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

 

sweetpot2

Εκτέλεση

Βάλε τη σχάρα στην επάνω τρίτη θέση του φούρνου. Προθερμαίνεις στους 200 βαθμούς.

Βάλε τις γλυκοπατάτες, το βούτυρο, το λάδι, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μεγάλο μπολ. Φτιάξε ένα μόνο στρώμα σε ένα μεταλλικό ταψί. Ψήνεις, γυρίζοντας μία φορά, μέχρι να ροδίσουν, 25 έως 30 λεπτά.

Χτυπάς το ζωμό και το σκόρδο σε ένα κύπελλο μέτρησης. Προσθέτεις προσεκτικά το μείγμα ζωμού στο ζεστό ταψί. Συνεχίζεις το ψήσιμο μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού και οι γλυκοπατάτες να είναι πολύ μαλακές, περίπου για επιπλέον 15 λεπτά. Σερβίρεις όσο είναι ακόμα ζεστό.

 

Διατροφικά στοιχεία

Μέγεθος μερίδας: 3/4 φλ.

Ανά μερίδα:

220 θερμίδες, ολικό λίπος 8,9 g 14% ΣΗΠ, κορεσμένο λίπος 3,2 g, χοληστερόλη 10mg 3% ΣΗΠ, νάτριο 358mg 14% ΣΗΠ, κάλιο 772mg 22% ΣΗΠ, υδατάνθρακες 32,5 g 11% ΣΗΠ, ίνες 5,3 g 21% ΣΗΠ; σάκχαρα 10g, πρωτεΐνη 4g 8% ΣΗΠ, βιταμίνη C 30mg, φολικό 10mcg, ασβέστιο 65mg, σίδερο 1mg, μαγνήσιο 43mg θειαμίνη -1mg.

 

 

empty alt

Πώς θα καταλάβω ότι το κοτόπουλο έχει γίνει;

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τρώμε ποτέ μισοψημένο το κοτόπουλο: ο ένας, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η λαστιχένια υφή του και ο δεύτερος, και σημαντικότερος, επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, υπεύθυνη για σοβαρές...
empty alt

Τι είναι το μαύρο σκόρδο;

Στην εμφάνιση μοιάζει με σκόρδο που έχει χαλάσει, στην πραγματικότητα όμως το μαύρο σκόρδο έχει περάσει από μια ειδική διαδικασία παλαίωσης, η οποία του έχει δώσει εντελώς διαφορετική γεύση με ουμάμι νότες.
empty alt

Πώς θα περάσεις μια ολόκληρη εβδομάδα χωρίς να πετάξεις ούτε ψίχουλο από το φαγητό σου

Ένα από τα νέα κινήματα των Μιλέννιαλς είναι το λεγόμενο “waste-free”, στο πλαίσιο του οποίου όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να κάνουν οικονομία και να σεβαστούν το περιβάλλον, ελαττώνουν όσο μπορούν τα ανόργανα και οργανικά απόβλητα που παράγουν.
empty alt

Έτσι θα κάνεις το κουνουπίδι και το μπρόκολο πιο νόστιμα από ποτέ!

Μετά τις κραιπάλες των γιορτών, οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να προσέξουμε (περισσότερο) τη διατροφή μας και το ρίχνουμε στο μπρόκολο και το κουνουπίδι.
empty alt

6 βασικοί κανόνες για να χρησιμοποιείς με ασφάλεια τα μαχαίρια της κουζίνας

Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα.
empty alt

Πρωινό στο Παρίσι με αυθεντικό Croque Monsieur

Κάποια πρωινά του σαββατοκύριακου ή φορές που δεν χρειάζεται να φύγεις βιαστικά από το σπίτι, φτιάξε κάτι λαχταριστό και χαλάρωσε απολαμβάνοντάς το.
empty alt

Το πασατέμπο σου για να περνάει η ώρα… αλλιώς και μυρωδάτο!

Έχουμε ήδη μιλήσει για τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει η κολοκύθα στη διατροφή σου. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά.
empty alt

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα
Back To Top