Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο.

Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο. Αλήθεια όμως, έχετε αναρωτηθεί γιατί οι γαμήλιες τούρτες είναι τριώροφες; Όχι, δεν είναι γιατί έτσι δείχνουν καλύτερα στο γαμήλιο τραπέζι! Μάθετε ότι κάθε… όροφος έχει τη δική του σημασία και το… ρετιρέ της τούρτας, η κορυφαία βαθμίδα, επίσης εξυπηρετεί κάποιο ξεχωριστό σκοπό.

Η παράδοση λέει, ότι η πρώτη στρώση, είναι για να καταναλωθεί κατά την τελετή, η μεσαία για να διανεμηθεί μετά την τελετή ως δώρο ευχαριστίας προς τους καλεσμένους και η κορυφή φυλάσσεται για τη βάφτιση του πρώτου παιδιού- τελετή που κατά το 19ο αιώνα, ακολουθούσε αρκετά γρήγορα μετά το γάμο. Κι αν αναρωτηθείτε πώς διατηρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η απάντηση είναι ότι οι τούρτες φτιάχνονταν με φρούτα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα χρόνια πέρασαν και τον 20ο και 21ο αιώνα, τα ζευγάρια ολοένα και καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας, οπότε η σημασία της κορυφής της τούρτας άλλαξε και σήμερα φυλάσσεται για την πρώτη επέτειο. Οι γαμήλιες τούρτες χρονολογούνται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, αλλά τότε φτιάχνονταν συνήθως με σιτάρι δεν ήταν οι ζαχαρένιοι πειρασμοί που είναι σήμερα. Οι ιστορικοί αναφέρουν πως η τούρτα δεν καταναλώνονταν αλλά την πετούσαν στη νύφη ως σύμβολο της γονιμότητας. Οι τούρτες που απολαμβάνουμε στη σύγχρονη εποχή, σε μεγάλο βαθμό τις οφείλουμε  στη βασίλισσα Βικτώρια και τον Πρίγκιπα Αλβέρτο που ενώθηκαν εις σάρκα μιαν το 1840. Τότε, ήταν που τρόπον τινα, καθιερώθηκε η γαμήλια τούρτα με τις τρεις στρώσεις.

empty alt

Freekeh: γνώρισε το σιτηρό που είναι τάση στη διατροφή!

Το freekeh, αυτό το σιτηρό με το παράξενο όνομα που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, μαζεύεται όσο ακόμα το σιτάρι είναι πράσινο και αρκετά μαλακό.
empty alt

Ξέρεις πόσων χρονών είναι τα μήλα σου;

Διάβασα κάτι που μου έκανε πολύ εντύπωση σήμερα και θέλω να το μοιραστώ μαζί σου! Ήξερες εσύ ότι τα φρέσκα μήλα που βρίσκεις σε μανάβικα και σούπερ μάρκετ μπορεί να είναι μέχρι και 12 μηνών; Ότι μπορούν να αποθηκευτούν χωρίς να χαλάσουν σε ελεγχόμενη ατμόσφαιρα; Τουλάχιστον, όπως […]
empty alt

Κουζίνα σαν καινούρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Ήρθε το Σαββατοκύριακο: μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσεις διεξοδικά, να οργανώσεις τέλεια και να μεταμορφώσεις εντυπωσιακά την κουζίνα σου! Ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αλλά ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα για δύο εικοσιτετράωρα θα ανακαλύψεις ότι η διαδικασία...
empty alt

Χαλούν τα μπαχαρικά;

Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων.
empty alt

Αντίο ροζέ (κρασί), καλώς ήρθες gose (μπίρα)

Αν δεν τρελαίνεσαι για μπίρα, ίσως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα τις gose: έναν τύπο μπίρας που έχει αρχίσει να κατακτάει τη γενιά των Millennials, σύμφωνα με ένα νέο αφιέρωμα του Refinery29.com.
empty alt

Ένας ανορθόδοξος τρόπος να κόψεις το ψωμί σε φέτες (έχει αποτέλεσμα!)

Μάλλον θα έχεις συνηθίσει να κόβεις μια φραντζόλα ψωμί σε φέτες ακουμπισμένη οριζόντια στον πάγκο. Ωστόσο, ένας πιο αποτελεσματικός αν και ανορθόδοξος τρόπος είναι να τη γυρίσεις στο πλάι (όπως στη φωτό).
empty alt

Υγιεινό, γρήγορο, θρεπτικό πρωινό για να ξεκινήσετε νόστιμα τη μέρα σας

Το μόνο που χρειάζεται είναι 5 λεπτά για να ετοιμάσετε αυτή την εύκολη και νόστιμη συνταγή πρωινού.
empty alt

Γεμιστές πατάτες με πίτα βοσκού – ένας συνδυασμός που τα σπάει

Κάντε την έκπληξη με μια γευστική εκδοχή που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top