Χορταστική σαλάτα με άρωμα καλοκαιρινών διακοπών

Αν και είμαστε όλοι έτοιμοι για μια υγιεινή σαλάτα γεμάτη νόστιμα συστατικά, μερικές φορές ασχολούμαστε περισσότερο με την ποιότητα παρά την ποσότητα. Πιθανώς το πιο ουσιαστικό παράδειγμα αυτού είναι η σαλάτα Caprese, που αποτελείται από τρία μόνο συστατικά – φρέσκια μοτσαρέλα, υπέροχες ντομάτες και λαμπερό βασιλικό. Για να φτιάξουμε αυτήν την εκδοχή κοτόπουλου-αβοκάντο, μείναμε με αυτή την αρχή, προσθέτοντας απλώς ψητό κοτόπουλο, βαλσάμικο, κρεμώδες αβοκάντο και λίγο ρομαν για έξτρα τραγανό εφέ. Το αποτέλεσμα είναι μια απλή σαλάτα που εξακολουθεί να είναι δροσερή και ελαφριά, αλλά και αρκετά χορταστική για βραδινό.

Το χτύπημα του κοτόπουλου εδώ μπορεί να φαίνεται σαν ένα περιττό βήμα, αλλά εμπιστευτείτε μας - αξίζει τον κόπο για τα πιο τρυφερά και ζουμερά στήθη κοτόπουλου. Το πιο λεπτό κρέας σημαίνει επίσης μικρότερο χρόνο μαρινάδας, ταχύτερο χρόνο μαγειρέματος και πιο ελκυστικό τελικό πιάτο (εξάλλου ένα Caprese πρέπει να είναι όμορφο).

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 - 6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

45 λεπτά

CAL/SERV:

911

Συστατικά

3 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι

1 κ.γ. αγνό σιρόπι σφενδάμου

1 κουτ. μουστάρδα Ντιζόν

Αλάτι

1/2 γ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα (περίπου 1 κιλό συνολικά)

3/4 κουτ. ιταλικά καρυκεύματα (ή μείγμα ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, βασιλικό, δεντρολίβανο)

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 κεφάλια μαρούλι ρομά, κομμένα σε λεπτές φέτες

2 μικρά ή 1 μεγάλο αβοκάντο, κομμένο στη μέση, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 (340 gr.) δοχείο μίνι μπάλες μοτσαρέλα, στραγγισμένες, κομμένες στη μέση ή κομμένες στα τέσσερα αν είναι μεγάλες

1 φλ. ντοματίνια ή σταφύλι, κομμένα στη μέση

1/2 φλ. συσκευασμένα φύλλα φρέσκου βασιλικού, κομμένα σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση

Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε ελαφρά το ξύδι, το σιρόπι, τη μουστάρδα και 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ενώ ανακατεύετε, ρίχνετε σιγά σιγά το λάδι μέχρι να ενωθούν.

Τοποθετήστε το κοτόπουλο ανάμεσα σε 2 κομμάτια πλαστικής μεμβράνης και τρίψτε με μια σφύρα κρέατος σε κομμάτια πάχους 1/2". Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώστε παντού και καρυκεύστε με το μείγμα μπαχαρικών, 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Ρίξτε 1/4 φλιτζάνι ντρέσινγκ βαλσάμικο πάνω από το κοτόπουλο, βάλτε το υπόλοιπο ντρέσινγκ στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε, στρώστε το κοτόπουλο και αφήστε το να μαριναριστεί, ανακατεύοντας μερικές φορές, τουλάχιστον 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ή καλύψτε το μπολ και βάλτε το στο ψυγείο έως και 3 ώρες.

Ετοιμάστε μια σχάρα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Ζεσταίνετε 5 λεπτά (ή προθερμαίνετε ένα σκεύος γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά). Ψήστε το κοτόπουλο στη σχάρα, γυρίζοντας μέχρι τη μέση, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί, περίπου 5 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε σε ξύλο κοπής και αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς.

Εν τω μεταξύ, μοιράστε το μαρούλι, το αβοκάντο, τη μοτσαρέλα, τις ντομάτες και τον βασιλικό σε μπολ. Κόβετε το κοτόπουλο σε λεπτές φέτες και το τοποθετείτε σε μπολ. Περιχύστε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ.

empty alt

Τι συμβαίνει με το Καμαμπέρ;

Κάτι συμβαίνει τελευταία στη Γαλλία! Μετά τα κρουασάν που ή θα μειωθούν ή θα γίνουν πανάκριβα, λόγω της αύξησης της τιμής του βουτύρου, τώρα και το Καμαμπέρ φαίνεται ότι απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα εργοστάσια που το παράγουν όλο και λιγοστεύουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
empty alt

Τι είναι το μαύρο σκόρδο;

Στην εμφάνιση μοιάζει με σκόρδο που έχει χαλάσει, στην πραγματικότητα όμως το μαύρο σκόρδο έχει περάσει από μια ειδική διαδικασία παλαίωσης, η οποία του έχει δώσει εντελώς διαφορετική γεύση με ουμάμι νότες.
empty alt

Γιατί δεν πρέπει να πετάς το νερό όπου έχεις βράσει τα ζυμαρικά

Κρύβει ένα από τα μυστικά επιτυχίας της μακαρονάδας σου.
empty alt

Συνταγή για εύκολο μπαμπά-γκανούς

Η μελιτζανοσαλάτα αλλιώς…
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ψητό σολομό

Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς […]
empty alt

Πικάντικες γαρίδες στη σχάρα

Το καλύτερο μέρος αυτής της συνταγής: Η σάλτσα λειτουργεί ως μαρινάδα και γλάσο – μην ξεχάσετε να κρατήσετε λίγη για το ψήσιμο των γαρίδων ενώ είναι στη σχάρα! Έχετε ερωτήσεις; Έχουμε απαντήσεις.
empty alt

Λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες και φέτα στον φούρνο

Κάντε τη διαφορά, με μια ανανεωμένη εκδοχή μιας κλασικής συνταγής
empty alt

Η πιο εύκολη «μηλόπιτα» που θα φτιάξεις ποτέ

Θα μπορούσες να την πεις και γλυκιά «πίτσα» μήλου…

Back To Top