Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.

Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.

Αντιθέτως, εάν αναγράφεται η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση» τότε μπορούμε να τα φάμε άφοβα και μετά την παρέλευση της ημερομηνίας εάν το προϊόν δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μια μικρή παρέκκλιση π.χ. στο γάλα, στα όσπρια ή τα συσκευασμένα ζυμαρικά δεν θα έχει επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες κατανάλωσης.

Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα:

Αβγά
Οι περισσότερες δηλητηριάσεις από ληγμένα τρόφιμα οφείλονται σε προϊόντα που περιέχουν αβγό. Για το ίδιο το αβγό υπάρχει ένας απλός κανόνας. Αν επιπλέει σε ένα μπολ με νερό, σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια. Αν βουλιάζει είναι καλό.

Κοτόπουλο
Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως πραγματική «υγειονομική βόμβα» στην κουζίνα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα προστασίας των καταναλωτών Consumer Reports, το σύνολο σχεδόν των προϊόντων πουλερικών που πωλούνται σε κρεοπωλεία στις ΗΠΑ είναι μολυσμένο με βλαβερά βακτήρια και τα μισά κοτόπουλα φέρουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Για αυτό λοιπόν, δεν πιάνουμε ούτε τη συσκευασία με γυμνά χέρια, φροντίζουμε να κόβουμε το κοτόπουλο σε διαφορετικές επιφάνειες κοπής από τα υπόλοιπα τρόφιμα και το μαγειρεύουμε σε κατάλληλα υψηλές θερμοκρασίες. Εάν θέλουμε να το συντηρήσουμε πέραν της ημερομηνίας λήξης το βάζουμε στην κατάψυξη. Περίπου 48 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο αρρωσταίνουν από τροφές μολυσμένες με σαλμονέλλα, καμπυλοβακτήρια, E.coli κ.ά.

Αλλαντικά
Και τα αλλαντικά εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια ή E.coli. Η ανάπτυξη βακτηρίων είναι πολύ συχνή στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα.

Φρέσκα τυριά και μη παστεριωμένα
Τα φρέσκα και μαλακά τυριά είναι σαφώς πιο ευαίσθητα από τα σκληρά που έχουν υποστεί ζύμωση επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν παρέλθει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λιστέρια από ένα μουχλιασμένο κομμάτι.

Οστρακοειδή και μαλάκια
Οταν κάποιο οστρακοειδές (μύδια, στρείδια, χτένια, γαρίδες κλπ) ή μαλάκιο (σαλιγκάρια, αχιβάδες, καλαμάρια, χταπόδια κ.ά) έχει χαλάσει, τότε μυρίζει πολύ άσχημα, βγάζει περισσότερη «γλίτσα» και ουσιαστικά μας προειδοποιεί μόνο του ότι απαγορεύεται να το φάμε. Διαφορετικά, προκαλεί μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.

empty alt

Ο καφές σου μπορεί να είναι γεμάτος έντομα

Όταν ανοίγεις μία καινούρια συσκευασία αλεσμένου καφέ, το πιο πιθανό είναι ότι μεθάς με το άρωμά του.
empty alt

Τι είναι η vegan μαγιονέζα;

Βασικό συστατικό της συμβατικής μαγιονέζας είναι το αυγό, που δεν αποτελεί κομμάτι μιας vegan διατροφής (η οποία αποκλείει όλα τα ζωικά τρόφιμα).
empty alt

Γιατί προσφέρουμε σοκολατάκια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Πες το με μια σοκολάτα… Μια μπάρα ή μικρές μπουκίτσες σοκολάτας είναι ένας ιδιαίτερα κατάλληλος τρόπος για να δείξουμε τα ειλικρινή συναισθήματα αγάπης και οικειότητας.
empty alt

Πώς θα ψήσεις παντζάρια στο φούρνο

Ίσως θεωρείς δεδομένο, κάθε φορά που θέλεις να μαγειρέψεις παντζάρια, ότι αρκεί να τα βάλεις σε άφθονο νερό και να τα αφήσεις να βράσουν.
empty alt

Τα είδη των κρεμμυδιών και πού θα χρησιμοποιήσεις το καθένα

Μήπως κάθε φορά που ψωνίζεις κρεμμύδια, τα αγοράζεις σε όποιο χρώμα βρεις διαθέσιμο στον πάγκο; Κι όμως, τα λευκά, τα κίτρινα και τα κόκκινα κρεμμύδια δεν διαφέρουν μεταξύ τους μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στη γεύση.
empty alt

Vamos! Η μεξικάνικη κουζίνα είναι ο πιο hot καλοκαιρινός γευστικός προορισμός

Ήδη από την εποχή των Μάγια, με κάποια ισχυρή επιρροή από τους Ισπανούς κατακτητές, η κουλτούρα της μεξικανικής κουζίνας έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό μείγμα σύγχρονης και διαχρονικής γαστρονομίας.
empty alt

Σαλάτα με κοτόπουλο και αβοκάντο

Αγαπάμε αυτή τη σαλάτα που σερβίρεται πάνω από χόρτα ή λαχανικά όσο την αγαπάμε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί προζύμι.
empty alt

Υπέροχο ratatouille στον φούρνο

Μια εύκολη συνταγή με άρωμα Γαλλίας, εδώ σε μια ψητή εκδοχή
Back To Top