Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.

Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.

Αντιθέτως, εάν αναγράφεται η ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση» τότε μπορούμε να τα φάμε άφοβα και μετά την παρέλευση της ημερομηνίας εάν το προϊόν δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μια μικρή παρέκκλιση π.χ. στο γάλα, στα όσπρια ή τα συσκευασμένα ζυμαρικά δεν θα έχει επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες κατανάλωσης.

Ποια είναι αυτά τα τρόφιμα:

Αβγά
Οι περισσότερες δηλητηριάσεις από ληγμένα τρόφιμα οφείλονται σε προϊόντα που περιέχουν αβγό. Για το ίδιο το αβγό υπάρχει ένας απλός κανόνας. Αν επιπλέει σε ένα μπολ με νερό, σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουν αναπτυχθεί βακτήρια. Αν βουλιάζει είναι καλό.

Κοτόπουλο
Πολλοί το χαρακτηρίζουν ως πραγματική «υγειονομική βόμβα» στην κουζίνα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό φορέα προστασίας των καταναλωτών Consumer Reports, το σύνολο σχεδόν των προϊόντων πουλερικών που πωλούνται σε κρεοπωλεία στις ΗΠΑ είναι μολυσμένο με βλαβερά βακτήρια και τα μισά κοτόπουλα φέρουν βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Για αυτό λοιπόν, δεν πιάνουμε ούτε τη συσκευασία με γυμνά χέρια, φροντίζουμε να κόβουμε το κοτόπουλο σε διαφορετικές επιφάνειες κοπής από τα υπόλοιπα τρόφιμα και το μαγειρεύουμε σε κατάλληλα υψηλές θερμοκρασίες. Εάν θέλουμε να το συντηρήσουμε πέραν της ημερομηνίας λήξης το βάζουμε στην κατάψυξη. Περίπου 48 εκατ. άνθρωποι κάθε χρόνο αρρωσταίνουν από τροφές μολυσμένες με σαλμονέλλα, καμπυλοβακτήρια, E.coli κ.ά.

Αλλαντικά
Και τα αλλαντικά εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια ή E.coli. Η ανάπτυξη βακτηρίων είναι πολύ συχνή στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα.

Φρέσκα τυριά και μη παστεριωμένα
Τα φρέσκα και μαλακά τυριά είναι σαφώς πιο ευαίσθητα από τα σκληρά που έχουν υποστεί ζύμωση επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν παρέλθει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λιστέρια από ένα μουχλιασμένο κομμάτι.

Οστρακοειδή και μαλάκια
Οταν κάποιο οστρακοειδές (μύδια, στρείδια, χτένια, γαρίδες κλπ) ή μαλάκιο (σαλιγκάρια, αχιβάδες, καλαμάρια, χταπόδια κ.ά) έχει χαλάσει, τότε μυρίζει πολύ άσχημα, βγάζει περισσότερη «γλίτσα» και ουσιαστικά μας προειδοποιεί μόνο του ότι απαγορεύεται να το φάμε. Διαφορετικά, προκαλεί μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.

empty alt

Τι είναι το αστέρι Michelin και πώς απονέμεται

Πρόκειται για τη «βίβλο» της γαστρονομίας. Ο οδηγός Michelin είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία, για πάνω από έναν αιώνα.
empty alt

Αλήθεια, τι τρώνε οι απόλυτα πετυχημένοι άνθρωποι;

Ποιος δε θέλει να μαθαίνει τα μυστικά της επιτυχίας-πώς μια σειρά από επιτυχημένοι άνθρωποι έφτασαν στο στόχο τους; Τι είναι αυτό που κάνουν που οι υπόλοιποι αγνοούμε; Φυσικά, η τροφή που τρώμε δεν έχει τη δύναμη να μας μεταμορφώσει σε Ολυμπιονίκες ή σε εκατομμυριούχους, αλλά χωρίς αμφιβολία […]
empty alt

Τι είναι το μαύρο σκόρδο;

Στην εμφάνιση μοιάζει με σκόρδο που έχει χαλάσει, στην πραγματικότητα όμως το μαύρο σκόρδο έχει περάσει από μια ειδική διαδικασία παλαίωσης, η οποία του έχει δώσει εντελώς διαφορετική γεύση με ουμάμι νότες.
empty alt

Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό

Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

Φτιάξε πεντανόστιμα, τραγανά κρουτόν με σκόρδο και τυρί σε 4 εύκολα βήματα

Δίνουν τραγανή υφή και γεύση σε σούπες, σαλάτες, αλλά και σε αυγά τηγανιτά, μάτια ή ομελέτα. Ο λόγος για τα κρουτόν με τυρί και σκόρδο, που εκτοξεύουν την απόλαυση σε μια ευρεία γκάμα πιάτων.
empty alt

Βαμμένα αυγά με τα υλικά της φύσης

Βάψε τα αυγά σου με τη δύναμη της φύσης. Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά […]
empty alt

Απολαυστικό smoothie με ροδάκινο

Ψάχνετε τρόπο να δροσιστείτε αυτές τις αποπνικτικές μέρες του καλοκαιριού; Τότε θα θελήσετε να ετοιμάσετε ένα από τα smoothies με χαμηλούς υδατάνθρακες! Με μόνο πέντε υλικά και πέντε λεπτά προετοιμασίας που απαιτούνται, μπορείτε να χαλαρώσετε με αυτή τη δροσιστική καλοκαιρινή γουλιά σε χρόνο...
Back To Top