Στον ατμό ή ψητά τα λαχανάκια Βρυξελλών, αν και παραμελημένα στην ελληνική κουζίνα, είναι νόστιμα, θρεπτικά και μια γρήγορη και υγιεινή λύση στο πιάτο σου.

Στον ατμό ή ψητά τα λαχανάκια Βρυξελλών, αν και παραμελημένα στην ελληνική κουζίνα, είναι νόστιμα, θρεπτικά και μια γρήγορη και υγιεινή λύση στο πιάτο σου. Η σοτέ εκδοχή τους κερδίζει σε γεύση, ταχύτητα και ευκολία.

Αυτά τα μικρά πράσινα στρογγυλά μπαλάκια έχουν πολλές μαγειρικές δεξιότητες καθώς μπορούν να συνδυαστούν με άπειρες επιλογές, ανάλογα με την όρεξη και τις προτιμήσεις σου. Ανάδειξε τη φυσική τους γεύση ρίχνοντας νιφάδες τσίλι, σπόρους κύμινου, φρέσκια ρίγανη ή συνδύασέ τα με άλλες γεύσεις που σου αρέσουν. Τα λαχανάκια των Βρυξελλών γίνονται υπέροχα με τυρί, ή ταιριάζουν ως εξαιρετική γαρνιτούρα σε πιάτα με κρέας ή ψάρι.

 

Πώς μπορώ να προετοιμάσω τα λαχανάκια Βρυξελλών;

Ξεκίνησε όπως θα έκανες με οποιοδήποτε λαχανικό ή χορταρικό – δώσε τους ένα καλό ξέβγαλμα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι για να αφαιρέσεις το στέλεχος και, μετά, χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου για να τραβήξετε τυχόν κίτρινα ή κατεστραμμένα εξωτερικά φύλλα. Et voila, ένα τέλεια καθαρισμένο βλαστάρι!

 

ΥΛΙΚΑ:

3 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

5 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

bruss

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στη μέση

1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Χυμός 1/2 λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο, αλεσμένη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ή τηγάνι) με μέτρια-υψηλή θερμότητα, θερμάνεις το λάδι. Μόλις ζεσταθούν, προσθέτεις τα λαχανάκια Βρυξελλών και ανακινείς το σκεύος, έτσι ώστε όλες οι κομμένες πλευρές των φύτρων να τοποθετηθούν κομμένες προς τα κάτω σε ένα στρώμα. Μαγειρεύεις 5 έως 7 λεπτά, έως ότου οι κομμένες πλευρές των βλαστών γίνουν καραμελωμένες.

Ανακατεύεις έως ότου τα λαχανάκια αποκτήσουν χρώμα και γίνουν μαλακά, 6 έως 8 λεπτά ακόμη. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι, ρίχνεις το λεμόνι και προσθέτεις το σκόρδο. Ανακατεύεις και μαγειρεύεις για 1 λεπτό περισσότερο.

Εναλλακτικά, μπορείς να βράσεις ή να κάνεις στο ατμό τα λαχανάκια, να τα στραγγίξεις κι ύστερα να τα σοτάρεις στο τηγάνι με το λάδι και τα υπόλοιπα υλικά όπως αναγράφεται παραπάνω αλλά σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Tip: Αν προτιμάς τις βουτυρένιες γεύσεις μπορείς αντί για ελαιόλαδο να τα σοτάρεις σε βούτυρο. Κάνε την έκπληξη, δοκιμάζοντάς τα με ελαφριά σος γιαουρτιού ή cream cheese ή με φοντί λιωμένου τυριού… Επίσης είναι τέλεια σκέτα απλώς με μπαλσάμικο

 

 

empty alt

Τα 5 σημάδια ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη

  Έχεις μια… φυσική ροπή προς τη γλυκιά γεύση. Μήπως όμως κάνεις υπερκατανάλωση και τρως πολλή ζάχαρη; Υπερπληθώρα θερμίδων, προβλήματα στα δόντι σου, αρκετά επιπλέον κιλά, σημάδια πρόωρης γήρανσης… Αυτά είναι μερικά μόνο από τις πίκρες που φέρνει μαζί της η κατά τα άλλα γλυκιά ζάχαρη.
empty alt

Τα καλά τα τρώνε οι γνωστοί.

Μερικές φορές ντρέπομαι για τα καμώματα κάποιων «συναδέλφων» μου. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργείς το εστιατόριο ή την ταβέρνα σου υιοθετώντας διαφορετική συμπεριφορά για τον κάθε πελάτη σου, ανάλογα πως τον «κόβεις», πόσο σπουδαίο τον θεωρείς ή ανάλογα με το «κουστουμάκι» που θέλεις να του...
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρως κάθε μέρα γιαούρτι

Σκέτο ή με δημητριακά, φρούτα, μέλι και ό,τι άλλο προτιμάς, το γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που έχεις για ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, όποια ώρα της ημέρας και αν το θελήσεις.
empty alt

Σταματήστε το υπερβολικό τηγάνισμα στις πατάτες και το καρβουνιασμένο τοστ!

Σας αρέσουν οι υπερβολικές ψητές πατάτες; Το… καμένο τοστ; Σύμφωνα με έρευνα,  μάλλον πρέπει να αφήσετε πίσω αυτές τις συνήθειες… Κι αυτό γιατί οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό […]
empty alt

Κουζίνα σαν καινούρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Ήρθε το Σαββατοκύριακο: μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσεις διεξοδικά, να οργανώσεις τέλεια και να μεταμορφώσεις εντυπωσιακά την κουζίνα σου! Ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αλλά ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα για δύο εικοσιτετράωρα θα ανακαλύψεις ότι η διαδικασία...
empty alt

Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό

Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
empty alt

Μακαρόνια με κιμά… στον φούρνο

Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
empty alt

Εξωτικές μπάρες cheesecake-καρύδας

Όχι μόνο για τους λάτρεις της καρύδας, αυτό το επιδόρπιο έχει όλα όσα αγαπάτε στις μπάρες cheesecake, καθώς και την ονειρικότητα της κρεμώδους καρύδας. Σκεφτείτε piña coladas ή πίτα με κρέμα καρύδας σε ένα επιδόρπιο με στρώσεις που είναι πιο εύκολο να το φτιάξετε και να το μοιραστείτε (ιδανικό για πάρτι,...

Back To Top