Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής. Έτσι πρόσφατα ο γιος της αποφάσισε, για να τιμήσει τη μνήμη της και να στηρίξει άλλους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο, να οργανώσει τη σειρά εργαστηρίων μαγειρικής Life Kitchen.

Η ιδέα των Life Kitchen είναι πολύ απλή. Δεδομένου ότι μια από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η απώλεια γεύσης, τα συγκεκριμένα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντισταθμίζουν μέρος αυτής της απώλειας, διδάσκοντας τεχνικές και συνταγές που βοηθούν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, να ξαναβρούν την ευχαρίστηση στο φαγητό – και στη ζωή.

Στο σχεδιασμό αυτών των εργαστηρίων ο Riley συνεργάζεται με τον καθηγητή Barry Smith, ιδρυτή του Κέντρου Μελέτης των Αισθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Όσοι συμμετέχουν στα Life Kitchen λαμβάνουν μέρος, παράλληλα, σε ένα πείραμα, καθώς η ανταπόκρισή τους στα εργαστήρια γίνεται υλικό μελέτης για τον Smith.

Ενδεικτικά, ένα από τα πιάτα που διδάσκονται στα Life Kitchen είναι μια καρμπονάρα με έντονη γεύση ουμάμι από παλαιωμένη παρμεζάνα και μπέικον, συνοδευόμενα από κρεμμύδι, αρακά, λίγο λεμόνι και μέντα. Η λογική είναι η ουμάμι να ενισχύσει τους υποδοχείς των άλλων τεσσάρων γεύσεων, ενώ παράλληλα η μέντα, σε συνδυασμό με τα άλλα βότανα και μπαχαρικά, ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο νεύρο που μας δίνει την αίσθηση των «ζεστών» και των «κρύων» φαγητών, καθώς και ευχαρίστηση από την υφή.

«Διαφορετικές χημειοθεραπείες προκαλούν διαφορετικά προβλήματα», είπε ο Riley σε σχετικό αφιέρωμα στην εφημερίδα Guardian. «Δεν μπορώ να τα λύσω όλα, αλλά μπορώ να κρατήσω το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το φαγητό. Πράγματι, το καλύτερο είναι ότι για όσους συμμετέχουν, ο καρκίνος παύει να είναι για λίγο το επίκεντρο και η προσοχή τους στρέφεται στο φαγητό και στην παρέα».

Αυτή την περίοδο τα Life Kitchen τρέχουν μια καμπάνια crowdfunding. Πληροφορίες στο gofundme.com/lifekitchen

empty alt

Το επικίνδυνο πάτωμα

Μην αγγίζετε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Μπορεί η προειδοποίηση να είναι οικεία όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, πιστεύοντας ότι η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει […]
empty alt

Επικίνδυνος ο συνδυασμός αλκοολούχων και ενεργειακών ποτών

Εξίσου επικίνδυνη για τους εφήβους με τη λήψη κοκαΐνης, είναι και η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα.
empty alt

Το «καθόλου» αλάτι βλάπτει

Η λίγη ποσότητα αλατιού στο φαγητό επιβαρύνει τον οργανισμό περισσότερο από την μέτρια. Αυτό υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές, αντικρούοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προκαλώντας αντιδράσεις.
empty alt

Πόση καφεΐνη έχει ο ντεκαφεϊνέ σου;

Ακούγεται παράδοξο, αντιφατικό και πιθανόν νομίζεις ότι κάνουμε κάποιου είδους πλάκα. Παραδέξου το, ο τίτλος σε κάνει να κοιτάς με άλλο μάτι τον decaf που παρήγγειλες μόλις πριν και κρατάς τώρα στα χέρια σου.
empty alt

Γιατί χρησιμοποιούμε μαζί το αλάτι και το πιπέρι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Τι σημαίνει «ντεγκλασάρω»;

Όταν κάποιος «ντεγκλασάρει», όσο εντυπωσιακό ή εξειδικευμένο κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα κάνει κάτι απλό, που ίσως κάνεις κι εσύ ήδη (αλλά δεν το ξέρεις): Προσθέτει υγρό σε ένα ζεστό σκεύος, ώστε να ξεκολλήσουν από τον πυθμένα όλα τα καραμελωμένα κομμάτια της τροφής που σοτάρει.
empty alt

Βράσε ρύζι: 5+1 tips για να το κάνεις πεντανόστιμο

Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις. Γιατί οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σαμποτάρει τη γεύση και την υφή του.
empty alt

Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό

Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
Back To Top