Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής. Έτσι πρόσφατα ο γιος της αποφάσισε, για να τιμήσει τη μνήμη της και να στηρίξει άλλους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο, να οργανώσει τη σειρά εργαστηρίων μαγειρικής Life Kitchen.

Η ιδέα των Life Kitchen είναι πολύ απλή. Δεδομένου ότι μια από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η απώλεια γεύσης, τα συγκεκριμένα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντισταθμίζουν μέρος αυτής της απώλειας, διδάσκοντας τεχνικές και συνταγές που βοηθούν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, να ξαναβρούν την ευχαρίστηση στο φαγητό – και στη ζωή.

Στο σχεδιασμό αυτών των εργαστηρίων ο Riley συνεργάζεται με τον καθηγητή Barry Smith, ιδρυτή του Κέντρου Μελέτης των Αισθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Όσοι συμμετέχουν στα Life Kitchen λαμβάνουν μέρος, παράλληλα, σε ένα πείραμα, καθώς η ανταπόκρισή τους στα εργαστήρια γίνεται υλικό μελέτης για τον Smith.

Ενδεικτικά, ένα από τα πιάτα που διδάσκονται στα Life Kitchen είναι μια καρμπονάρα με έντονη γεύση ουμάμι από παλαιωμένη παρμεζάνα και μπέικον, συνοδευόμενα από κρεμμύδι, αρακά, λίγο λεμόνι και μέντα. Η λογική είναι η ουμάμι να ενισχύσει τους υποδοχείς των άλλων τεσσάρων γεύσεων, ενώ παράλληλα η μέντα, σε συνδυασμό με τα άλλα βότανα και μπαχαρικά, ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο νεύρο που μας δίνει την αίσθηση των «ζεστών» και των «κρύων» φαγητών, καθώς και ευχαρίστηση από την υφή.

«Διαφορετικές χημειοθεραπείες προκαλούν διαφορετικά προβλήματα», είπε ο Riley σε σχετικό αφιέρωμα στην εφημερίδα Guardian. «Δεν μπορώ να τα λύσω όλα, αλλά μπορώ να κρατήσω το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το φαγητό. Πράγματι, το καλύτερο είναι ότι για όσους συμμετέχουν, ο καρκίνος παύει να είναι για λίγο το επίκεντρο και η προσοχή τους στρέφεται στο φαγητό και στην παρέα».

Αυτή την περίοδο τα Life Kitchen τρέχουν μια καμπάνια crowdfunding. Πληροφορίες στο gofundme.com/lifekitchen

empty alt

Φτιάξε πεντανόστιμο πουρέ πατάτας βήμα βήμα

Λίγα πιάτα είναι το παρεξηγημένα όσο ο πουρές – άρρηκτα συνδεδεμένος στη συνείδησή μας με νοσοκομεία, βρεφικούς σταθμούς και λοιπά ιδρύματα.
empty alt

Πώς θα κρυώσεις ένα μπουκάλι μπίρας σε χρόνο ρεκόρ

Η ζέστη καλά κρατεί αλλά ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες είναι γεγονός ότι ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα η μπίρα δεν πίνεται ευχάριστα χλιαρή.
empty alt

Πώς θα μαλακώσεις την καστανή ζάχαρη που έχει πετρώσει

Η καστανή ζάχαρη πετρώνει εύκολα όταν μένει κλεισμένη για καιρό σε ένα δοχείο στην κουζίνα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεσαι να τη χρησιμοποιήσεις όταν θελήσεις να την προσθέσεις σε ένα γλυκό ή ακόμα και στον καφέ σου.
empty alt

Το κόλπο για να μην πετάξεις το κρασί που περίσσεψε

Σου περίσσεψε κρασί στην ανοιγμένη φιάλη, αλλά δεν σκοπεύεις να το καταναλώσεις άμεσα; Αντί να το αφήσεις στο ψυγείο (οπού πιθανότατα θα χαλάσει προτού προλάβεις να το χρησιμοποιήσεις), μοίρασε σε παγοκύστες το κρασί που περίσσεψε και τοποθέτησέ τις στην κατάψυξη.
empty alt

Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ

Λατρεύεις το εφέ του λιωμένου τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό; Κανένα άλλο τυρί δεν λιώνει τόσο βελούδινα και δεν δένει τόσο απολαυστικά σε σούπες με λαχανικά προσφέροντας τόσο ζεστό και βελούδινο αποτέλεσμα.
empty alt

Κορμός σοκολάτας

Εύκολο, απλό, δροσερό, όσο σοκοκαλατένιο πρέπει  ελαφρύ και κυρίως αγαπημένο και στην πρώτη μπουκιά γίνεσαι πάλι παιδί! Μωσαϊκό, κορμός, ή σοκολατένιο σαλάμι, με όποιο όνομα κι αν το ξέρεις το άκουσμα του ονόματός του είναι μία από τις γλυκές σου αναμνήσεις που σε πάει απευθείας σε ανέμελα […]
empty alt

Σαρδέλες: Το ψάρι του καλοκαιριού έχει πολλά οφέλη

Τηγανητή, παστή, στον φούρνο, στα κάρβουνα, τυλιχτή με αμπελόφυλλο, είναι ένα ψάρι που στην Ελλάδα αγαπάμε πολύ.
empty alt

Πώς να φτιάξετε σπιτικά σοκολατένια αβγά και πασχαλινά λαγουδάκια

Τα σοκολατένια λαγουδάκια και τα σοκολατένια αβγά του Πάσχα είναι μια νέα γλυκιά παράδοση. Αλλά τα σπιτικά σοκολατένια λαγουδάκια είναι πολύ πιο ευχάριστα και είναι πραγματικά εύκολο να φτιαχτούν.

Back To Top