Εξουδετερώνει την υγιεινή διατροφή το στρες. Αυτό υποστηρίζουν τα αποτελέσμα ερευνών που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Εξουδετερώνει την υγιεινή διατροφή το στρες. Αυτό υποστηρίζουν τα αποτελέσμα ερευνών που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Οι ερευνητές έκαναν μελέτη με 58 εθελόντριες, οι οποίες κατανάλωσαν στο εργαστήριο ένα γεύμα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή το είδος των λιπών που υπάρχουν κυρίως σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το κρέας και το βούτυρο.

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και μία εβδομάδα αργότερα οι μισές έφαγαν ένα γεύμα με λίγα κορεσμένα λιπαρά, ενώ δύο εβδομάδες αργότερα οι άλλες μισές κατανάλωσαν ένα άλλο γεύμα φτωχό σε κορεσμένα λιπαρά. Τα δύο γεύματα διέφεραν ως προς την αναλογία κορεσμένων προς μονοακόρεστα/πολυακόρεστα λιπαρά όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο και στα ψάρια, αλλά ο αριθμός των θερμίδων, τα είδη των τροφίμων και οι ποσότητες των λιπών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών ήταν τα ίδια. Πριν από την κατανάλωση κάθε γεύματος, οι εθελόντριες συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια ψυχικής υγείας που ακτινοφραφούσε το επίπεδο του στρες και της κατάθλιψης κατά την τελευταία εβδομάδα και τον αριθμό των στρεσογόνων παραγόντων στους οποίους είχαν εκτεθεί κατά το τελευταίο 24ωρο.

Επισης πριν και μετά από κάθε γεύμα οι γυναίκες έδωσαν δείγματα αίματος για να εξεταστούν διάφοροι δείκτες φλεγμονής. Η φλεγμονή θεωρείται γενεσιουργός αιτία πίσω από πλήθος νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας και του καρκίνου.

Οι ερευνητές στην μελέτη που δημοσίευσαν στην ιατρική επιθεώρηση «Molecular Psychiatry», μεταξύ των εθελοντριών με χαμηλά επίπεδα στρες οι δείκτες της φλεγμονής αυξάνονταν περισσότερο μετά την κατανάλωση του γεύματος με τα πολλά κορεσμένα λιπαρά, παρά ύστερα από την κατανάλωση των γευμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικά λιπαρά.

Παρόλαυτα στις γυναίκες με έντονο στρες, η διαφορά αυτή δεν υπήρχε: είχαν υψηλά επίπεδα φλεγμονής είτε το γεύμα τους περιείχε πολλά κορεσμένα λιπαρά είτε όχι. Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζάνις Κίκολτ-Γκλέιζερ, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Οχάιο όπως δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» « το αποτέλεσμα αυτό προκαλεί έκπληξη γιατί είναι σαν να μετατράπηκαν τα υγιεινά γεύματα σε ανθυγιεινά εξαιτίας του στρες. Αυτό υποδηλώνει ότι το στρες ασκεί επιδράσεις στον μεταβολισμό τις οποίες έως τώρα αγνοούσαμε παντελώς και τις οποίες ασφαλώς πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω».

 

 

empty alt

5 επαγγελματικά tips για να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες φαγητού

Στη φωτογράφιση ενός πιάτου, πέντε είναι οι παράγοντες που παίζουν σημαντικότερο ρόλο. Ο φωτογράφος Αντώνης Δρακάκης (adphotography.gr), που στον ελεύθερο χρόνο του λατρεύει να μαγειρεύει, σού αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους θα ελέγξεις αυτούς τους πέντε παράγοντες ώστε να τραβήξεις...
empty alt

Ο καφές σου μπορεί να είναι γεμάτος έντομα

Όταν ανοίγεις μία καινούρια συσκευασία αλεσμένου καφέ, το πιο πιθανό είναι ότι μεθάς με το άρωμά του.
empty alt

Γιατί αλάτι και πιπέρι πάνε πακέτο στο τραπέζι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Ψητές μπουκιές αβοκάντο τυλιγμένες σε φέτες μπέικον

Ναι είναι αλήθεια! Δεν μπορείς να αντισταθείς σε τίποτα που είναι τυλιγμένο σε μπέικον. Κι ακόμα περισσότερο δεν μπορείς να πεις όχι στην πράσινη απόλαυση που ακούει στο όνομα «αβοκάντο».
empty alt

Τηγανίτες με μπανάνα

Λίγες προτάσεις για πρωινό είναι τόσο ξεσηκωτικές όσο οι τηγανίτες. Κι αυτό αφορά όλες τις ηλικίες. Αυτές είναι μακράν οι πιο δελεαστικές τηγανίτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ.
empty alt

Η γεύση των καλοκαιρινών διακοπών σε ένα πιάτο

Δύο μεγάλες μας αγάπες του comfort αλλά και του γρήγορου φαγητού συναντώνται σε αυτό το πιάτο: τα ζυμαρικά και τα υλικά της σαλάτας – και μάλιστα της πιο ελληνικής και της πιο αγαπημένης, δηλαδή της χωριάτικης! Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά […]
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για το μπορς και πώς να το φτιάξεις

Το Μπορς (Borscht, borsch ή borshch) όπως διαβάζουμε στη Wikipedia.org είναι σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα. Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν...
empty alt

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις
Back To Top