Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.

Πλέον όμως αυτή η χώρα διαθέτει ένα ακόμη αξιοθέατο, must-see για τους λάτρεις της γευσιγνωσίας αλλά και των καταδύσεων: το Edivo Vina, σε απόσταση μίας περίπου ώρας από το Dubrovnik, στην πόλη Drace, είναι το πρώτο υποθαλάσσιο οινοποιείο της χώρας που είναι επισκέψιμο. Σου δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να γευτείς το κρασί του, αλλά και να συμμετάσχεις σε οργανωμένες καταδύσεις που σε ξεναγούν στο εσωτερικό του αλλά και σε ένα γειτονικό ναυάγιο στον Κόλπο Mali Ston. Μεταφέρει, έτσι, την εμπειρία της γευσιγνωσίας κυριολεκτικά σε άλλο επίπεδο.

Το κρασί του Edivo Vina ωριμάζει πάνω από το έδαφος για τρεις μήνες και κατόπιν αποθηκεύεται σε αμφορείς αρχαιοελληνικού τύπου και βυθίζεται στο νερό για ένα με δύο χρόνια. Η μοναδική αυτή διαδικασία ωρίμανσης, σύμφωνα με το Lonely Planet, δίνει στο κρασί ένα χαρακτηριστικό άρωμα πεύκου. Τα δοχεία σφραγίζονται όχι μόνο με φελλό αλλά και με δύο στρώσεις καουτσούκ που εμποδίζουν το θαλασσινό νερό να εισβάλει στο εσωτερικό – και το κρασί να διαρρεύσει στο βυθό. Στη συνέχεια οι αμφορείς τοποθετούνται σε κλουβιά, τα οποία κλειδώνονται για να αποθαρρύνουν τους επίδοξους… υποβρύχιους κλέφτες.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του Edivo Vina, η ιδέα της ωρίμανσης του οίνου στο νερό γεννήθηκε από την πεποίθηση ότι «η θάλασσα προσφέρει φυσική δροσιά σε ιδανικές συνθήκες ενώ η απόλυτη ησυχία του βυθού βελτιώνει την ποιότητα του κρασιού».

Αλλά ακόμα και αν δεν σε ενθουσιάζει η ιδέα να φορέσεις καταδυτικό εξοπλισμό και να επισκεφτείς το οινοποιείο, μπορείς πάντα να αγοράσεις μία από τις φιάλες του, που ανασύρονται μετά από περίπου 700 μέρες καλυμμένες με κοράλλια, όστρακα και άλλους σχηματισμούς του βυθού. Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις εδώ.

empty alt

7 tips για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να καρυκεύσεις το κρέας

Όταν καρυκεύουμε μπριζόλες, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές, διαδοχικά, με αλάτι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλουμε.
empty alt

5 εκπληκτικοί τρόποι να αξιοποιήσεις την άλμη

Αν μέχρι τώρα η άλμη από τη φέτα (το αλατόνερο όπου διατηρείται) κατέληγε στο νεροχύτη, ήρθε η στιγμή να αναβαθμίσεις το ρόλο της μετατρέποντάς τη σε υλικό μαγειρικής.
empty alt

7 γενικές συμβουλές για αρχάριους στη μαγειρική

Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.
empty alt

Ροδόνερο: ποιες είναι οι χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική;

Το ροδόνερο, το απόσταγμα του άνθους του τριανταφύλλου, χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές εξ Ανατολής, όπως στο λουκούμι και στον μπακλαβά, αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί και σε κέικ, κουλουράκια, πουτίγκες ρυζιού και στο παγωτό.
empty alt

Ταϊλανδέζικη σούπα με κοτόπουλο και καρύδα

Γνωστή ως Tom Kha Ghai, αυτή η σούπα καρύδας είναι από αυτές που πάντα μας ανοίγει την όρεξη και μας ζεσταίνει με ένα αρωματικό γευστικό ταξίδι.
empty alt

Πάστα φλώρα κεράσι

Το να αφιερώσετε χρόνο για να φτιάξετε τη δική σας γέμιση στην πάστα φλώρα κεράσι είναι κάτι που σίγουρα αξίζει τον κόπο.
empty alt

«Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας» σύμφωνα με την ψηφοφορία των Ελλήνων σεφ

Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον Έκτορα Μποτρίνι
Back To Top