Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Τι είναι η απομίμηση καβουριού;

0     

Τι είναι η απομίμηση καβουριού;

surimi

Ίσως σού έχει τύχει να διαβάσεις στο μενού ενός εστιατορίου ότι το τάδε πιάτο περιέχει «απομίμηση καβουριού». Ή να παρατηρήσεις στο σουπερμάρκετ, στα ψυγεία με τα ψάρια και τα θαλασσινά, μικρές κόκκινες μπάρες που μοιάζουν με καβουρόψιχα αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα η απομίμηση καβουριού, που ονομάζεται και σουρίμι, δεν περιέχει σάρκα από καβούρι παρόλο που στην εμφάνιση και στη γεύση θυμίζει το αγαπημένο θαλασσινό.

Συγκεκριμένα, το σουρίμι φτιάχνεται από λευκά ψάρια, όπως μπακαλιάρο ή τιλάπια. Το κρέας τους πλένεται πολλές φορές, μέχρι να απομακρυνθεί η χαρακτηριστική μυρωδιά του, και στη συνέχεια αναμειγνύεται με άμυλα, σάκχαρα και κάποιες φορές με ασπράδι αυγού, χρωστικές ουσίες και πρόσθετα γεύσης. Στη συνέχεια στερεοποιείται σε νιφάδες ή σε μπάρες.

Η κατανάλωσή του θεωρείται ασφαλής. Σε περίπτωση όμως που υποφέρεις από κάποια αλλεργία, π.χ. στο αυγό ή στο ψάρι, πρέπει να ξεκαθαρίζεις πάντα στο εστιατόριο αν το «καβούρι» που περιέχει ένα πιάτο από τον κατάλογο είναι αυθεντικό ή απομίμηση.