Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Τι να κάνεις αν μια σάλτσα σού βγει υπερβολικά αλμυρή;

0     

Τι να κάνεις αν μια σάλτσα σού βγει υπερβολικά αλμυρή;

145231cooking_sauce

Σε όλους μας έχει συμβεί ενώ ετοιμάζουμε την τέλεια σάλτσα να μας πέσει (λίγο) παραπάνω αλάτι, με αποτέλεσμα να γίνει «λύσσα». Διορθώνεται αυτό το λάθος; Αν ναι, πώς;

Διορθώνεται, αλλά το πώς εξαρτάται από το είδος της σάλτσας. Αν είναι κρεμώδης, π.χ. βασίζεται στην κρέμα γάλακτος ή το βούτυρο, προσθέτουμε λίγη ακόμα από τη βασική κρεμώδη ουσία της ή λίγη καστανή ζάχαρη για να εξισορροπήσουμε την αλμυρή γεύση. Αν η σάλτσα μας έχει ως βάση την ντομάτα, η καστανή ζάχαρη επίσης θα σώσει την κατάσταση, αντισταθμίζοντας την αλμύρα. Αν, τέλος, φτιάχνουμε μια πιο ελαφριά σάλτσα, η οποία π.χ. βασίζεται σε μπαχαρικά, προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού, ώστε η οξύτητά του να εξισορροπήσει το αλάτι.

Η λύση που θα επιλέξουμε εξαρτάται, επίσης, από την πυκνότητα της σάλτσας μας. Αν είναι πολύ πηχτή, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ανάλατο ζωμό. Εναλλακτικά προσθέτουμε λίγο κρασί, αν και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ο εξής κίνδυνος: αν δεν εξατμιστεί εντελώς το αλκοόλ, η σάλτσα μας θα γίνει ελαφρώς πικρή. Σε περίπτωση λοιπόν που καταφύγουμε στο κρασί, αφήνουμε στη συνέχεια τη σάλτσα να σιγοβράσει για λίγη ώρα.