Πρώορη γήρανση προκαλεί στους άντρες η έλλειψη φρούτων και λαχανικών και η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία υποστηρίζουν πωςβασική αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση των επιπέδων φωσφορικών αλάτων στο αίμα εξαιτίας του κρέατος και γενικότερα […]

Πρώορη γήρανση προκαλεί στους άντρες η έλλειψη φρούτων και λαχανικών και η μεγάλη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία υποστηρίζουν πωςβασική αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση των επιπέδων φωσφορικών αλάτων στο αίμα εξαιτίας του κρέατος και γενικότερα της κακής διατροφής.Τα φωσφορικά άλατα υπάρχουν σε βασικά τρόφιμα (π.χ. κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρια, λαχανικά) και απορροφώνται εύκολα από τον οργανισμό. Η υπερκατανάλωσή τους όμως μπορεί να προκαλέσει αύξηση των συγκεντρώσεών τους στο αίμα σε επίπεδα υψηλότερα από τα επιθυμητά.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία, αφού συνδέονται με αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα, πρόωρη αγγειακή γήρανση και νεφρική νόσο.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση “Agign” οι ερευνητές έκαναν λεπτομερείς αναλύσεις σε πάνω από 600 εθελοντές, για να εξετάσουν κατά πόσον συσχετίζονταν τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων με τη διατροφή, το φύλο, την χρονολογική ηλικία  και ορισμένους δείκτες βιολογικής γήρανσης του οργανισμού όπως το μήκος των τελομερών.

Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων και ένας καλά τεκμηριωμένος δείκτης μακροζωίας. Συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες των κορδονιών στα αθλητικά παπούτσια, διότι όπως οι άκρες αυτές προστατεύουν τα κορδόνια από τη φθορά, έτσι και τα τελομερή προστατεύουν τα χρωμοσώματα από τις βλάβες. Τα τελομερή κονταίνουν λίγο με κάθε πολλαπλασιασμό των κυττάρων και όταν φτάσουν στο κατώτατο όριο του μήκους τους, το κύτταρο πεθαίνει.Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το μήκος των τελομερών και οι άλλοι δείκτες της βιολογικής γήρανσης συσχετίζονταν ισχυρά στους άνδρες με τα επίπεδα των φωσφορικών αλάτων εξαιτίας της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος.

Στην πραγματικότητα, οι άνδρες με έστω και μετρίως αυξημένα επίπεδα φωσφορικών αλάτων εξαιτίας της κακής διατροφής, είχαν βιολογική ηλικία μεγαλύτερη από την χρονολογική τους.

Αυτό ίσχυε κυρίως για τους άνδρες που προέρχονταν από τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες – πιθανώς διότι στις ομάδες αυτές είναι ταυτοχρόνως ελλιπής η κατανάλωση φρέσκων φυτικής προέλευσης τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στις γυναίκες δεν παρατηρήθηκε ανάλογη συσχέτιση, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης – μάλλον διότι οι γυναίκες είθισται να τρώνε περισσότερα φρούτα και σαλάτες απ’ ό,τι οι άνδρες.

empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

Το μυστικό για να βράσουν πιο γρήγορα οι πατάτες

Οι πατάτες είναι εύκολες στην προετοιμασία αλλά αργές στο βράσιμο. Υπάρχουν ωστόσο δύο απλά κόλπα για να επιταχύνεις εντυπωσιακά το μαγείρεμά τους.
empty alt

7 λόγοι να έχεις πάντα ένα πακέτο αρακά στην κατάψυξή σου

Ο κατεψυγμένος αρακάς είναι εξίσου θρεπτικός με το φρέσκο και, επιπλέον, μπορεί να διατηρηθεί για πολλούς μήνες.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Chefs 2021: Τιμώντας τους καλλιτέχνες της γαστρονομίας

Η Διεθνής Ημέρα Chefs ιδρύθηκε για να υπενθυμίσει στους σεφ, ότι είναι καθήκον τους να περάσουν τις γνώσεις και τις μαγειρικές δεξιότητές τους στην επόμενη γενιά σεφ με μια αίσθηση υπερηφάνειας και δέσμευσης για το μέλλον Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα του Chefs γιορτάζεται σε όλο τον […]
empty alt

Γλυκιά κι αλμυρή, η μαρμελάδα ντομάτας είναι η απόλαυση του καλοκαιριού

Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.
empty alt

Τραγανές τηγανητές μπουκίτσες κουνουπιδιού

Οι τραγανές τηγανητές μπουκίτσες κουνουπιδιού είναι εξαιρετικά εθιστικές και είναι απολαυστικές! Είναι σαν μια χορτοφαγική εκδοχή ποπ κορν κοτόπουλου και έχουν υπέροχη γεύση με λίγη καυτερή σάλτσα ή κέτσαπ στο πλάι ή ντιπ γιαουρτιού.
empty alt

Φράουλες με σοκολάτα, εύκολες κι απολαυστικές

Υπάρχει κάτι καλύτερο από φράουλες καλυμμένες με σοκολάτα; Νομίζουμε πως όχι. Είναι απολαυστικές και αριστοκρατικές, ρομαντικές και λίγο γλυκές – αρκετά γλυκές για να κάνουν εσάς και τους αγαπημένους σας να χαμογελάτε.
empty alt

Βουτιά απόλαυσης: Ντιπ με χτυπημένη κρέμα μοτσαρέλας και ψητά ντοματίνια

Ένα ντιπ που θα απογειώσει τη γεύση σας
Back To Top