Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του.

 

Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του. Ακολουθούν τρία μείγματα που μπορείς να χρησιμοποιήσεις την Τσικνοπέμπτη, αν σκοπεύεις να τη γιορτάσεις στο σπίτι με φίλους.

Όποιο κι αν επιλέξεις, να έχεις κατά νου ότι για να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο τη δράση μιας μαρινάδας πρέπει να την τοποθετήσεις μαζί με το κρέας σε σακουλάκια ασφαλείας, έτσι ώστε αυτό να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα στη διάρκεια του μαριναρίσματος. Επιπλέον, καλό είναι να αφήνεις τις λεπτές φέτες κρέατος να μαριναριστούν για τουλάχιστον τριάντα λεπτά και τα μεγαλύτερα κομμάτια για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες.

Η μαρινάδα της μοσχαρίσιας μπριζόλας
Ταιριάζει ιδιαίτερα σε μοσχαρίσιο κρέας, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα είδη του (χοιρινό, αρνίσιο, πουλερικά), μαλακώνοντάς το και αναδεικνύοντας τη γεύση του.

Τι θα χρειαστείς:
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
¼ φλιτζ. ξίδι
2 κ.σ. Γούστερ σος
½ αλάτι
2 κ.γ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
¼ κ.γ. ξερό κρεμμύδι σε σκόνη
1-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

Πώς θα τη φτιάξεις:
1. Ανακατεύεις τη Γούστερ σος και το ξίδι σε ένα μπολ, προσθέτεις αργά το ελαιόλαδο μέχρι να ενωθούν τα υλικά και, τέλος, ρίχνεις όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνεις το μείγμα να σταθεί για περίπου 5 λεπτά.
2. Τοποθετείς την μπριζόλα σε σακουλάκι ασφαλείας μαζί με το μείγμα, κλείνεις καλά το σακουλάκι και αφήνεις το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο για 2-12 ώρες.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα έως και 5 μέρες πριν από το μπάρμπεκιου και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι.

marinade
Η μαρινάδα του αρνίσιου κρέατος

Χρησιμοποιείται σε κάθε είδος κρέατος, αλλά ταιριάζει ιδιαίτερα στο αρνάκι. Άφησέ το να μαριναριστεί για πολλές ώρες πριν από το ψήσιμο, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ένα μεγάλο κομμάτι κρέατος.

Τι θα χρειαστείς:
το χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, χοντροκομμένο
1 δαφνόφυλλο
1 κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξεις:
1. Στύβεις τα λεμόνια σε ένα μπολ, προσθέτεις σιγά σιγά το ελαιόλαδο και ανακατεύεις να ενωθούν καλά τα υλικά. Ρίχνεις και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύεις καλά και αφήνεις το μείγμα να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά.
2. Μαρινάρεις στο μείγμα μικρά κομματάκια αρνιού για 4-5 ώρες ή μεγαλύτερα κομμάτια κρέατος (όπως αρνίσια ποδαράκια) για 8-24 ώρες.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα έως και μία εβδομάδα πριν από το μπάρμπεκιου και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι.

Η μαρινάδα του κοτόπουλου

Χάρη σε αυτήν, το κοτόπουλό σου θα αποκτήσει εκπληκτικό άρωμα και γεύση! Μπορείς, ωστόσο, να τη χρησιμοποιήσεις άνετα και στο χοιρινό.

Τι θα χρειαστείς:
το χυμό από 3 μεγάλα λεμόνια
¼ φλιτζ. φρέσκο δεντρολίβανο (ή 2 κ.σ. αποξηραμένο)
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
1-2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. λευκό πιπέρι

Πώς θα τη φτιάξεις:
Στύβεις το χυμό των λεμονιών σε ένα δοχείο, όπου στη συνέχεια προσθέτεις όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά. Μαρινάρεις το κοτόπουλο ή το χοιρινό για 1-2 ώρες.

Tip: Μπορείς να ετοιμάσεις τη μαρινάδα έως και μία εβδομάδα πριν από το μπάρμπεκιου και να τη διατηρήσεις στο ψυγείο, σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς με καπάκι. Επίσης, το ίδιο μείγμα διατηρείται στην κατάψυξη για μέχρι 3 μήνες.

empty alt

Ο πιο νοικοκυρεμένος τρόπος να κόψεις τη ζύμη με κουπ πατ

Πλησιάζει η εποχή που θα κόβουμε αστεράκια και αγγελάκια με κουπ πατ. Κάποιες φορές, ωστόσο, τα σχήματα δεν βγαίνουν τόσο τέλεια όσο είναι τα καλούπια μας, προκαλώντας την απογοήτευση σε μικρούς και μεγάλους.
empty alt

Το τέλειο ποτήρι για τους λάτρεις του κρασιού!

Οι λάτρεις του κρασιού έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται καθώς κάποιος εφέυρε, επιτέλους, ένα ποτήρι κρασιού με το οποίο μπορούν να αναπνέουν ενώ πίνουν! Αν και αρκετοί θα ξαφνιαστούν και θα σκεφτούν πώς κάτι τέτοιο είναι τελείως ανούσιο, εντούτοις έχει αξία για όσους γνωρίζουν τα περί […]
empty alt

Μην αφήσεις το καλοκαίρι να περάσει χωρίς αυτή τη σαγκρία με καρπούζι

Το καρπούζι και το ροζέ κρασί συνδυάζονται σε ένα δροσερό, χρωματιστό, φρουτώδες ποτό που συμπυκνώνει όλη τη μεθυστική διάθεση του καλοκαιριού.
empty alt

Οδηγός: Οι τροφές που εκτοξεύουν τη λίμπιντο

Το γεύμα είναι και στην εποχή μας ένα συνηθισμένο, αν και όχι πάντα πετυχημένο, πρελούδιο του έρωτα.
empty alt

Τα αγγουράκια δεν είναι μόνο γεμάτα νερό, αλλά και νοστιμιά!

Κάθε άνοιξη, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αγγουράκια εποχής. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες για να απολαύσεις τη γεύση, τη δροσιά και την τραγανή υφή τους.
empty alt

Πώς να φτιάξεις το καλύτερο και πιο νόστιμο μπανανόψωμο

Παρά το όνομά του – το banana bread-μπανανόψωμο δεν είναι είδος ψωμιού αλλά κέικ. Και μπορεί στην ελληνική κουζίνα να μην ήταν κάποτε τόσο δημοφιλές, τα τελευταία χρόνια ωστόσο είναι άπειρες οι συνταγές που έχεις στη διάθεσή σου στο διαδίκτυο.
empty alt

Deep Dish Pizza – η σπιτική πίτσα… στο τηγάνι

Πιο εύκολη από ποτέ, αυτή η εκδοχή της θα σε ενθουσιάσει
empty alt

Τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε! Εδώ διαλέξαμε […]
Back To Top