Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως αποδείχθηκε, τα ψάρια μπορεί να μειώσουν σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εκδηλώσεως διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες 20-64 ετών.

Η πάθηση αυτή οφείλεται στις αλλοιώσεις που προκαλούν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στα αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του και φέρει τα φωτοευαίσθητα κύτταρα (ραβδία, κωνία) χάρη στα οποία βλέπουμε.

Υπολογίζεται ότι το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη επί περισσότερο από 20 χρόνια έχουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών τους.

Επιστήμονες από την Ισπανία θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσον η συστηματική κατανάλωση ψαριών μπορεί να δράσει προστατευτικά εναντίον τους.

Έτσι, εξέτασαν στοιχεία από 3.482 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας άνω των 55 ετών, που έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη.

Το 75% από αυτούς ακολουθούσαν πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής και κατανάλωναν μεταξύ άλλων επαρκείς ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων – ενός είδους λιπιδίων που προέρχεται κυρίως από τα ψάρια και παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology», στη διάρκεια έξι ετών παρακολούθησης 69 από τους εθελοντές τους εκδήλωσαν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές κατανάλωναν τουλάχιστον 500 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων την ημέρα, είχαν κατά 48% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε δύο μερίδες λιπαρά ψάρια (όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, η ρέγγα και το σκουμπρί) την εβδομάδα.

Το εύρημα αυτό δεν άλλαξε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην εμφάνιση της νόσου, όπως το φύλο, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και διάφορες κλινικές παράμετροι.

Πώς μπορεί τα ψάρια να μειώνουν τον κίνδυνο αμφιβληστροειδοπάθειας; Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι καθώς αυξάνονται τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα, μειώνεται η φλεγμονή στον οργανισμό η οποία αποτελεί γενεσιουργό αιτία και της αμφιβληστροειδοπάθειας, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αλέι Σάλα-Βίλα, ερευνητής στο Κέντρο Βιοϊατρικών Ερευνών enRed της Βαρκελώνης.

 

empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
empty alt

Γεμιστό κοτόπουλο με καρύκευμα Cajun

Αναβαθμίστε το κοτόπουλο με μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή του

Back To Top