Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους.

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους. Ωστόσο επειδή δεν θα έρθουν οι ίδιοι στην κουζίνα σας με τον εξοπλισμό τους κι επειδή ίσως να έχετε κάποιες απορίες, εδώ θα βρείτε μερικές βασικές πληροφορίες που καλό είναι να έχετε υπόψη σας!

 

Βασικός εξοπλισμός

Μάθετε να χρησιμοποιείτε τα παρακάτω σκεύη για να εξοικειωθείτε μαζί τους και να τονώσετε τη μαγειρική σας αυτοπεποίθηση!

 

  1. Ένα πτυσσόμενο καλάθι ατμού από ανοξείδωτο ατσάλι ή σιλικόνη, για το βράσιμο λαχανικών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο με ένα ένθετο καλαθιού ατμού.
  2. Ένα μεγάλο, βαρύ, ασφαλές για το φούρνο δοχείο με δύο λαβές και ένα σφιχτό καπάκι, που ονομάζεται μερικές φορές και «ολλανδικό φούρνος» ή στα ελληνικά γάστρα, για ψήσιμο.
  3. Μια κατσαρόλα από χυτοσίδηρο, η οποία παράγει εξαιρετικά καλά τη θερμότητα, για το βράσιμο ή το ζεμάτισμα.
  4. Ένα θερμόμετρο μαγειρικής, για τον έλεγχο του ψησίματος του κρέατος και των πουλερικών.
  5. Ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος για ψήσιμο.

cooking-750x500

Σοτάρισμα

Αυτή η μέθοδος μαγειρεύει γρήγορα τα τρόφιμα σε μια μικρή ποσότητα λίπους σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Ο όρος sauté προέρχεται από τη γαλλική ρήμα sauter που σημαίνει αναπηδώ. Αυτή η τεχνική είναι καλύτερη για τρυφερά, μικρά κομμάτια φαγητού, όπως κομμένο σε φέτες στήθος κοτόπουλου, μπριζόλα σε φέτες, γαρίδες και μανιτάρια.

Ψήσιμο με αέρα

Το ψήσιμο σε αέρα μαγειρεύει τα τρόφιμα με ζεστό, ξηρό αέρα. Αυτό γίνεται σε ακάλυπτο τηγάνι στο φούρνο. Τα λαχανικά γίνονται ωραία με αυτή τη μέθοδο επειδή το ψήσιμο αναδεικνύει τα φυσικά τους σάκχαρα και παράγει τραγανές άκρες. Ενδείκνυται για: Σχεδόν οτιδήποτε! Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και λαχανικά ή συνδυασμός

Βράσιμο και ζεμάτισμα

Και οι δύο μέθοδοι μαγειρεύουν τα τρόφιμα που είναι βυθισμένα σε υγρό που βράζει πολύ. Το ζεμάτισμα περιλαμβάνει τη βύθιση τροφής για λίγο σε βραστό νερό και στη συνέχεια ψύξη αμέσως σε παγωμένο νερό. Το ζεμάτισμα χρησιμοποιείται συχνά για την προετοιμασία τροφίμων για κονσερβοποίηση ή κατάψυξη. Χωρίς πρόσθετο λίπος, τα βραστά τρόφιμα μπορεί να είναι άνοστα, αλλά μπορείτε να τα αναδείξετε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή ξύδι μετά το μαγείρεμα. Ένας βασικός κανόνας είναι να προσθέσετε πράσινα λαχανικά σε βραστό νερό, αλλά τα αμυλούχα λαχανικά όπως οι πατάτες πρώτα σε κρύο νερό και να αφήσετε να βράσουν μαζί με το νερό. Ενδείκνυνται για: Το ζεμάτισμα είναι ιδανικό για ό,τι έχει φλούδα, φρούτα, ντομάτες, αμύγδαλα και για το μαγείρεμα λαχανικών όπως τα πράσινα φασόλια που θα αναθερμανθούν αργότερα ή θα χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες ή θα μπουν στην κατάψυξη. Το βράσιμο είναι καλύτερο για τα λαχανικά (όπως τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο και τις πατάτες) και τα ζυμαρικά.

empty alt

Πώς πρέπει να ψωνίζεις όταν έχει καύσωνα

Η άνοδος της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων και βλαβερών μικροοργανισμών στα τρόφιμα, ενώ κάτι τέτοιο γίνεται ακόμα πιο πιθανό όταν επικρατούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες ή καύσωνας.
empty alt

Το φαγητό σου βγήκε πολύ γλυκό; Να πώς θα σώσεις την κατάσταση

Πώς μπορεί ένα φαγητό να σου βγει υπερβολικά γλυκό; Όταν η συνταγή ζητάει μέλι ή ζάχαρη (π.
empty alt

Η νέα τρέλα μετά τα αβοκάντο είναι τα ψητά αβοκάντο

Αν πιστεύεις ότι το αβοκάντο είναι από τα νοστιμότερα πράγματα που έχεις δοκιμάσει, ίσως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα το ψητό αβοκάντο.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φιλετάρεις φρέσκιες σαρδέλες

Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες.
empty alt

Ποια φρέσκα τρόφιμα κρατάνε περισσότερο

Μήλα Αυτό το βολικό και προσιτό φρούτο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες στο ψυγείο. Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής, τοποθετήστε τα μήλα σε μια πλαστική τσάντα στο συρτάρι.
empty alt

Σοκο_λαχταριστές τηγανίτες στον φούρνο!

Ετοιμάσου να μπεις και να ενδώσεις σε απολαυστικό πειρασμό: Στρώματα αφράτων τηγανιτών, πασπαλισμένες με τσιπ σοκολάτας και πλημμυρισμένες με ζάχαρη άχνη και το αγαπημένο σου σιρόπι.
empty alt

Οι πιο νόστιμες μαρινάδες που θα απογειώσουν την Τσικνοπέμπτη σου

Μια που εκ των πραγμάτων θα τσικνήσεις στο σπίτι σου έχουμε τρεις εύκολες συνταγές για να μαρινάρεις το κρέας σου και να αναβαθμίσεις γευστικά τα πιάτα σου στο μάξιμουμ.
empty alt

Τραγανές φλούδες γλυκοπατάτας με γουακαμόλε

Ψήνοντας τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους θα έχεις ένα τραγανό αποτέλεσμα που θα συνδυαστεί εξαιρετικά με τη βελούδινη υφή του γουακαμόλε για μια λαχταριστή απόλαυση που θα εκτιμήσει δεόντως η γλώσσα και ο ουρανίσκος σου.
Back To Top