Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους.

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους. Ωστόσο επειδή δεν θα έρθουν οι ίδιοι στην κουζίνα σας με τον εξοπλισμό τους κι επειδή ίσως να έχετε κάποιες απορίες, εδώ θα βρείτε μερικές βασικές πληροφορίες που καλό είναι να έχετε υπόψη σας!

 

Βασικός εξοπλισμός

Μάθετε να χρησιμοποιείτε τα παρακάτω σκεύη για να εξοικειωθείτε μαζί τους και να τονώσετε τη μαγειρική σας αυτοπεποίθηση!

 

  1. Ένα πτυσσόμενο καλάθι ατμού από ανοξείδωτο ατσάλι ή σιλικόνη, για το βράσιμο λαχανικών. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο με ένα ένθετο καλαθιού ατμού.
  2. Ένα μεγάλο, βαρύ, ασφαλές για το φούρνο δοχείο με δύο λαβές και ένα σφιχτό καπάκι, που ονομάζεται μερικές φορές και «ολλανδικό φούρνος» ή στα ελληνικά γάστρα, για ψήσιμο.
  3. Μια κατσαρόλα από χυτοσίδηρο, η οποία παράγει εξαιρετικά καλά τη θερμότητα, για το βράσιμο ή το ζεμάτισμα.
  4. Ένα θερμόμετρο μαγειρικής, για τον έλεγχο του ψησίματος του κρέατος και των πουλερικών.
  5. Ένα μεγάλο φύλλο ψησίματος για ψήσιμο.

cooking-750x500

Σοτάρισμα

Αυτή η μέθοδος μαγειρεύει γρήγορα τα τρόφιμα σε μια μικρή ποσότητα λίπους σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Ο όρος sauté προέρχεται από τη γαλλική ρήμα sauter που σημαίνει αναπηδώ. Αυτή η τεχνική είναι καλύτερη για τρυφερά, μικρά κομμάτια φαγητού, όπως κομμένο σε φέτες στήθος κοτόπουλου, μπριζόλα σε φέτες, γαρίδες και μανιτάρια.

Ψήσιμο με αέρα

Το ψήσιμο σε αέρα μαγειρεύει τα τρόφιμα με ζεστό, ξηρό αέρα. Αυτό γίνεται σε ακάλυπτο τηγάνι στο φούρνο. Τα λαχανικά γίνονται ωραία με αυτή τη μέθοδο επειδή το ψήσιμο αναδεικνύει τα φυσικά τους σάκχαρα και παράγει τραγανές άκρες. Ενδείκνυται για: Σχεδόν οτιδήποτε! Κρέας, κοτόπουλο, ψάρι και λαχανικά ή συνδυασμός

Βράσιμο και ζεμάτισμα

Και οι δύο μέθοδοι μαγειρεύουν τα τρόφιμα που είναι βυθισμένα σε υγρό που βράζει πολύ. Το ζεμάτισμα περιλαμβάνει τη βύθιση τροφής για λίγο σε βραστό νερό και στη συνέχεια ψύξη αμέσως σε παγωμένο νερό. Το ζεμάτισμα χρησιμοποιείται συχνά για την προετοιμασία τροφίμων για κονσερβοποίηση ή κατάψυξη. Χωρίς πρόσθετο λίπος, τα βραστά τρόφιμα μπορεί να είναι άνοστα, αλλά μπορείτε να τα αναδείξετε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού ή ξύδι μετά το μαγείρεμα. Ένας βασικός κανόνας είναι να προσθέσετε πράσινα λαχανικά σε βραστό νερό, αλλά τα αμυλούχα λαχανικά όπως οι πατάτες πρώτα σε κρύο νερό και να αφήσετε να βράσουν μαζί με το νερό. Ενδείκνυνται για: Το ζεμάτισμα είναι ιδανικό για ό,τι έχει φλούδα, φρούτα, ντομάτες, αμύγδαλα και για το μαγείρεμα λαχανικών όπως τα πράσινα φασόλια που θα αναθερμανθούν αργότερα ή θα χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες ή θα μπουν στην κατάψυξη. Το βράσιμο είναι καλύτερο για τα λαχανικά (όπως τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο και τις πατάτες) και τα ζυμαρικά.

empty alt

Πατάτα: να την τρυπήσεις πριν την ψήσεις;

Έχει νόημα να τρυπάς μια πατάτα πριν τη βάλεις στο φούρνο; Ισχύει ότι θα εκραγεί αν δεν το κάνεις; Στην προσπάθεια να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα, οι food editors του Food52.com έκαναν ένα «σπιτικό» πείραμα, τρυπώντας μία πατάτα, αφήνοντας μια άλλη ακεραία, κάνοντας ακριβώς το ίδιο και […]
empty alt

Θα σου κάνω μάγια με… Taameya

  Η αραβική λέξη taameya μεταφράζεται σε «νόστιμα μικρά κομμάτια». Αυτή η εκδοχή, φτιαγμένη με ρεβίθια-φάβα, που είναι άφθονα στο δέλτα του Νείλου, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι το αρχικό φαλάφελ.
empty alt

Κεφτεδάκια ή μπουκιές κοτόπουλου με πικάντικο άρωμα

Αν θέλετε να δώσετε έξτρα άρωμα και σούπερ γεύση στα συνηθισμένα δείπνα με κοτόπουλο, μην ψάχνετε άλλο.
empty alt

Καλοκαιρινές μπάρες λεμονιού

Αν ψάχνεις κάτι γλυκό, απολαυστικό, υγιεινό, δροσερό, καλοκαιρινό και με λίγες θερμίδες – έχουμε αυτό που ζητάς! Αυτές οι μπάρες λεμονιού είναι το τέλειο επιδόρπιο.
empty alt

My blueberry nights margaritas

Λεμονάδα συν blueberries συν τεκίλα ίσον η πιο απολαυστική και πιο καλοκαιρινή εκδοχή των margaritas! Είναι ακριβώς αυτό που σου λείπει.
empty alt

Cupcake με «κρυμμένο» παγωτό

Έχουμε μάθει να συνοδεύουμε διάφορες γλυκές απολαύσεις με μπάλες παγωτού, όμως αυτή η συνταγή πάει την απόλαυση ένα βήμα παραπέρα «κρύβοντας» το παγωτό μέσα σε έναν αγαπημένο γλυκό πειρασμό – το cupcake.
empty alt

Πένες Αλφρέντο στον φούρνο με κοτόπουλο

Πένες με κρεμώδη σάλτσα αλφρέντο, κοτόπουλο και (πολύ) μοτσαρέλα — χρειάζεται να πούμε περισσότερα; ΥΛΙΚΑ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 1 κιλό πένες 4 κ.
empty alt

Το Mostaccioli θα γίνει το νέο αγαπημένο σας πιάτο ζυμαρικών

Το Mostaccioli είναι ένα χορταστικό πιάτο ψημένων ζυμαρικών που είναι τέλειο για δείπνο το βράδυ της εβδομάδας.
Back To Top