Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Βγήκε η λίστα με τα «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά του 2017

0     

Βγήκε η λίστα με τα «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά του 2017

Εκεί που πας να κάνεις την ανατροπή και να βάλεις στη ζωή σου τα φρούτα και τα λαχανικά, στα οποία βασίζεται εξάλλου η μεσογειακή διατροφή αλλά και το μυστικό της υγείας, βγαίνει μια λίστα και το μετανιώνεις στη στιγμή.

 

Σύμφωνα με τον κατάλογο Dirty Dozen (Δώδεκα Βρώμικα) του οργανισμού Environmental Working Group (EWG), οι λαχταριστές φραουλίτσες και το θρεπτικό σπανάκι μάλλον δεν πρέπει να μπαίνουν το σπίτι μας. Ούτε καν να περνάνε έξω από την πόρτα μας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, σχεδόν στο 70% των τυπικών δειγμάτων καλλιεργειών φρούτων και λαχανικών που εξετάστηκαν, βρέθηκαν υπολείμματα ενός ή περισσοτέρων φυτοφαρμάκων.

Οι ερευνητές βρήκαν υπολείμματα συνολικά 178 διαφορετικών φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων στα χιλιάδες δείγματα που ανέλυσαν.

Τα υπολείμματα των παρασιτοκτόνων παρέμειναν στα φρούτα και τα λαχανικά ακόμη και αφότου πλύθηκαν – και σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και μετά το ξεφλούδισμά τους.

Σύμφωνα με την επικεφαλής αναλύτρια του EWG Sonya Lunder, “η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών είναι σημαντική ανεξάρτητα από το πώς έχουν καλλιεργηθεί. Για τα είδη όμως με το βαρύτερο φορτίο φυτοφαρμάκων, συστήνουμε στους καταναλωτές να αγοράζουν βιολογικά. Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε βιολογικά, η σύσταση του EWG είναι να προτιμάτε συμβατικά φρούτα και λαχανικά με το μικρότερο φορτίο υπολειμμάτων”.

Η Lunder επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μειώσουμε την έκθεση των μικρότερων παιδιών στα φυτοφάρμακα, παρά τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων πως τα υπολείμματα στα αγροτικά είδη δεν προκαλούν ανησυχία. “Ακόμη και χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε φυτοφάρμακα σε μικρά παιδιά και μωρά μπορεί να είναι επικίνδυνη, γι’ αυτό όταν είναι εφικτό, οι γονείς και οι φροντιστές θα πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μειώνουν την έκθεση των παιδιών σε αυτά από τη διατροφή τους” σχολίασε ο δρ Philip Landrigan από την Ιατρική Σχολή του Όρους Σινά.

Τα πιο “βρώμικα” φρούτα και λαχανικά:
Φράουλες
Σπανάκι
Νεκταρίνια
Μήλα
Ροδάκινα
Σέλερι
Σταφύλια
Αχλάδια
Κεράσια
Ντομάτες
Στρογγυλές γλυκιές πιπεριές
Πατάτες

Ισχύει και για την Ελλάδα αυτή η λίστα;
Προφανώς όχι, αφού τα δείγματα που συλλέχθηκαν είναι από καλλιέργειες στις ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, όταν αγοράζουμε εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα ενδέχεται να έχουν αυτές τις υψηλές συγκεντρώσεις υπολειμμάτων ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά που διαβάζουμε τη λίστα των πιο επιβαρυμένων μας δίνουν μια εικόνα για το ποια προϊόντα θα μπορούσαμε να αγοράζουμε από βιολογικές καλλιέργειες και ποια είναι λιγότερο “εκτεθειμένα” στα φυτοφάρμακα.

Πηγή: iatrikanea.gr