Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις. Γιατί οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σαμποτάρει τη γεύση και την υφή του.

Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις. Γιατί οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σαμποτάρει τη γεύση και την υφή του. Αυτά είναι τα tips που πρέπει να ακολουθήσεις για να το αναδείξεις στο πιο νόστιμο συνοδευτικό. Ή, γιατί όχι, ακόμα και κυρίως πιάτο.

1. Βάλε το στην κατσαρόλα χωρίς να το μουλιάσεις. Το μούλιασμα μπορεί να του δώσει μια κολλώδη υφή. Απόφυγε επίσης να ξεπλύνεις το λευκό ρύζι, γιατί μαζί με την πλεονάζουσα ποσότητα αμύλου συμπαρασύρονται και κάποια από τα θρεπτικά στοιχεία του.

2. Μαγείρεψέ το σε υγρό πλούσιο σε γεύση και αρώματα. Το ιδανικό είναι να βράσεις το ρύζι σε ζωμό, κατά προτίμηση σπιτικό, που θα το εφοδιάσει με έναν πλούτο γεύσης και αρωμάτων. Ακόμα και αν δεν έχεις στη διάθεσή σου ζωμό, φρόντισε τουλάχιστον να το μαγειρέψεις σε νερό που έχεις αλατίσει γενναιόδωρα (υπολόγισε 1 κ.σ. ανά 350 ml νερού) και στο οποίο έχεις προσθέσει ελαιόλαδο (επίσης 1 κ.σ. ανά 350 ml). Το ελαιόλαδο, επιπλέον, εμποδίζει τους κόκκους ρυζιού να κολλήσουν μεταξύ τους ή στην κατσαρόλα.

raw_rice750

3. Μη διστάσεις να πειραματιστείς πάνω στις οδηγίες της συνταγής. Ακόμα και σε εκείνες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του ρυζιού! Παρόλο που η συσκευασία προτείνει συγκεκριμένο χρόνο βρασίματος και ίσως συγκεκριμένες αναλογίες ρυζιού-νερού, αυτές οι παράμετροι ίσως διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα με τη συσκευή της κουζίνας, το σκεύος και το πόσο καλά κλείνει το καπάκι της κατσαρόλας. Γι’ αυτό, μόνο διά της δοκιμής και του λάθους μπορείς να καταλήξεις στον ιδανικό χρόνο βρασίματος ενός συγκεκριμένου τύπου ρυζιού, στη δική σου κουζίνα και με τη δική σου κατσαρόλα.

4. Άφησέ το να σιγομαγειρευτεί, αντί να βράσει σε δυνατή φωτιά. Το βράσιμο σε δυνατή φωτιά θα κάνει το νερό να εξατμιστεί πιο γρήγορα, ίσως προτού ακόμα να είναι έτοιμο το ρύζι σου, και θα απελευθερώσει άμυλο, κάνοντας το ρύζι κολλώδες. Το σιγοβράσιμο, από την άλλη, σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 100 βαθμούς Κελσίου, με το νερό να σχηματίζει μικρές φυσαλίδες στην επιφάνεια, θα κάνει το ρύζι σπυρωτό και νόστιμο. Απλά άφησέ το στην αρχή να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά και αμέσως μετά χαμήλωσε τη θερμοκρασία.

5. Μην αφαιρέσεις το καπάκι από την κατσαρόλα. Άφησε το ρύζι να σιγοβράσει σκεπασμένο. Καλό είναι επίσης να μην το ανακατέψεις. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να το κάνει κολλώδες. Από τη στιγμή που θα βρεις τον ακριβή χρόνο βρασμού που χρειάζεται, δεν χρειάζεται να το «ξαναενοχλήσεις» την ώρα του μαγειρέματος, αν θέλεις να γίνει αφράτο, νόστιμο και σπυρωτό.

Extra tip: Λίγο κάρι ή σαφράν θα δώσει στο ρύζι άρωμα, χρώμα και τα θρεπτικά συστατικά του αντίστοιχου μπαχαρικού. Εναλλακτικά, μπορείς αφού το μαγειρέψεις να το γαρνίρεις με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άλλο φρέσκο μυρωδικό της επιλογής σου.

empty alt

Το επικίνδυνο πάτωμα

Μην αγγίζετε φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα. Μπορεί η προειδοποίηση να είναι οικεία όμως οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ένας στους τρεις άντρες και γυναίκες θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο, πιστεύοντας ότι η στιγμιαία επαφή του φαγητού με το πάτωμα δεν μπορεί να το μολύνει […]
empty alt

Επικίνδυνος ο συνδυασμός αλκοολούχων και ενεργειακών ποτών

Εξίσου επικίνδυνη για τους εφήβους με τη λήψη κοκαΐνης, είναι και η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα.
empty alt

6 tips για ένα γρήγορο και εύκολο οικογενειακό δείπνο

Αν το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις μετά από μια πολυάσχολη μέρα είναι να κλειστείς με τις ώρες στην κουζίνα για να μαγειρέψεις για όλη την οικογένεια, ακολουθήσε τις παρακάτω συμβουλές και θα απλοποιήσεις εκπληκτικά τη διαδικασία, χωρίς να στερήσεις τα παιδιά σου από τα απαραίτητα […]
empty alt

Ξαναπαγωμένο παγωτό, αυτή η μάστιγα

Μόλις ο καιρός ζεσταίνει, η κίνηση γίνεται σχεδόν αυτόματα: Σκύβεις πάνω από το ψυγείο με τα παγωτά και χαζεύεις μέχρι να εντοπίσεις αυτό που θα σου κάνει εντύπωση.
empty alt

10 μυστικά της ιταλικής κουζίνας για να πάρεις Master στη μακαρονάδα

Τι κοινό έχουν ο πρωταθλητής τένις Roger Federer και ο chef Davide Oldani; Είναι και οι δύο δεξιοτέχνες σε ό,τι κάνουν, δηλαδή στον αθλητισμό και στη μαγειρική αντίστοιχα.
empty alt

Καιρός για…frozen yogurt

Οι θερμοκρασίες της άνοιξης ανεβαίνουν όπως ανεβαίνει κι η διάθεση μικρών και μεγάλων για παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι.
empty alt

Σπιτικά ντόνατς με γλάσο – εύκολα κι απολαυστικά

Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.
empty alt

Υγιεινό, γρήγορο, θρεπτικό πρωινό για να ξεκινήσετε νόστιμα τη μέρα σας

Το μόνο που χρειάζεται είναι 5 λεπτά για να ετοιμάσετε αυτή την εύκολη και νόστιμη συνταγή πρωινού.
Back To Top