Μια από τις πιο δυνατές αλλά και αμφιλεγόμενες τάσεις του 2018; Το βρώσιμο γκλίτερ, που διακοσμεί τα πάντα, από μπισκότα μέχρι πίτσες! Μπορούμε όμως να την υιοθετήσουμε άφοβα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Μια από τις πιο δυνατές αλλά και αμφιλεγόμενες τάσεις του 2018; Το βρώσιμο γκλίτερ, που διακοσμεί τα πάντα, από μπισκότα μέχρι πίτσες! Μπορούμε όμως να την υιοθετήσουμε άφοβα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο παρελθόν το γκλίτερ χρησιμοποιείτο μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως σε γαμήλιες τούρτες και μπισκότα με γλάσο. Αλλά πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται η χρήση του, αρχικά στον καφέ μετά στον αφρώδη οίνο και στην μπίρα.

«Καθώς το γκλίτερ στροβιλίζεται στο ποτήρι, δημιουργεί ένα σχεδόν μαγικό εφέ», υποστηρίζει η Madeleine McCarthy, δημιουργός μιας μπίρας ονόματι Gold Dust Woman, που ξεπούλησε σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία της.

Τον τελευταίο καιρό όμως βλέπουμε γκλίτερ σχεδόν στα πάντα, όπως σε πίτσες, μπαγκέτες και σάλτσες. Ωστόσο οι τροφές με γκλίτερ, αν και σαρώνουν στο Instagram, καλό είναι να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Όπως ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου ο αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων FDA, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας χρυσόσκονες που φέρουν την ένδειξη «μη τοξική», παρά μόνο εκείνες που χαρακτηρίζονται σαφώς «βρώσιμες».

Ο λόγος; Η μη τοξική χρυσόσκονη, την οποία χρησιμοποιούμε στη χειροτεχνία μας, είναι φτιαγμένη από πλαστικό. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνει κακό στην υγεία μας αν την καταναλώσουμε σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και για… χόρταση. Η κόλλα Elmer, για παράδειγμα, μπορεί να θεωρείται μη τοξική (γι’ αυτό συστήνεται για παιδικές χειροτεχνίες), αλλά υπάρχει λόγος που δεν χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

Υιοθέτησε λοιπόν τη νέα τάση, αν σου αρέσει, αλλά με μέτρο. Και όταν επιλέγεις χρυσόσκονη για τη μαγειρική σου, μην επαναπαύεσαι στο χαρακτηρισμό «μη τοξική», αλλά διάλεξε μόνο τις «βρώσιμες».

empty alt

ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ιδέα της Εύης Τζήμου, ενός ανθρώπου που υπηρετεί την Περιφέρεια της Δράμας με μεράκι και επαγγελματισμό, πήρε “σάρκα και οστά” το 2014 οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δραμοινογνωσία.
empty alt

7 φαγητά που μυρίζουν ελληνικό καλοκαίρι

Η όσφρηση είναι η πιο αρχέγονη αίσθηση, αυτή που οδηγεί κατευθείαν σε βαθιά ριζωμένες αναμνήσεις. Έτσι εξηγείται γιατί όταν ευωδιάζουν στο σπίτι φρεσκοκομμένες πατάτες στο τηγάνι ανασύρονται αυτόματα από τη μνήμη μακρινές εικόνες από τη γιαγιά μας στο χωριό, να στρώνει το βράδυ το τραπέζι για να […]
empty alt

Ζεστή σούπα με ντομάτα και βασιλικό για κρύες μέρες και καυτές νύχτες

Ένα απλό μπολ με ζεστή σούπα είναι ακριβώς αυτό που λαχταράς για τα κρύα βράδια. Αυτή η σούπα βασιλικού ντομάτας είναι εύκολο να φτιαχτεί και αν την προτιμάς εντελώς vegan, βγάζεις έξω από τα υλικά της συνταγής την παρμεζάνα.
empty alt

Ταϊλανδέζικη σούπα με κοτόπουλο και καρύδα

Γνωστή ως Tom Kha Ghai, αυτή η σούπα καρύδας είναι από αυτές που πάντα μας ανοίγει την όρεξη και μας ζεσταίνει με ένα αρωματικό γευστικό ταξίδι.
empty alt

Milkshake: Παγωμένη απόλαυση σε ό,τι γεύση θες

Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός ψάχνεις όλο και πιο πολύ παγωμένες λαχταριστές απολαύσεις. Εκτός από παγωτό υπάρχουν κι άλλες ιδέες που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία για κάτι cool.
empty alt

Ένα εξωτικό θαλασσινό πιάτο που θα σας χορτάσει με υγιεινό τρόπο

Μπορεί η ζέστη να μη σας δελεάζει ώστε να ανάψετε κάρβουνα, αλλά θα θελήσετε να ευχαριστήσετε τη σχάρα για αυτό το λαχταριστό πιάτο με θαλασσινή αύρα! Το ψιλοκομμένο φρέσκο μάνγκο συμπληρώνει τέλεια τις γλυκές και πικάντικες γαρίδες μπάρμπεκιου σε αυτό το εξωτικό πιάτο, ενώ οι πιπεριές jalapeño […]
empty alt

Φακές Dal με άρωμα Ινδίας

Ανεβάστε τη θερμοκρασία και αναδείξτε αυτό το ωφέλιμο όσπριο
empty alt

Μπισκότα χωρίς γλουτένη με σοκολάτα και φιστικοβούτυρο

Μαλακά και υπέροχα και, με μόνο πέντε απλά υλικά, γίνονται πανεύκολα
Back To Top