Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

6 κατηγορίες τροφών που καλό είναι να περιορίσεις αν θηλάζεις

0     

6 κατηγορίες τροφών που καλό είναι να περιορίσεις αν θηλάζεις

coffee_chocolate

Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία;

1. Καφές και σοκολάτα. Τα νεογέννητα δυσκολεύονται να μεταβολίσουν την καφεΐνη. Για τον ίδιο λόγο είναι καλό να περιορίσεις και τη σοκολάτα, η οποία επίσης περιέχει τη συγκεκριμένη διεγερτική ουσία.

2. Ψάρι. Δεν χρειάζεται –και δεν πρέπει– να το κόψεις εντελώς, αλλά κατανάλωσέ το υπό προϋποθέσεις: Προτίμησε τα μικρότερα ψάρια, που περιέχουν μικρότερες ποσότητες υδραργύρου, απόφυγε εντελώς το σούσι (καθώς ενέχει ένα, μικρό έστω, κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης) και υπολόγισε να μην καταναλώνεις ψάρι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

3. Σκόρδο. Δεν βλάπτει την υγεία του μωρού σου, αλλά δίνει στο μητρικό γάλα μια χαρακτηριστική γεύση που μπορεί να αποθαρρύνει το βρέφος και να μειώσει το θηλασμό. Γι’ αυτό περιόρισε την κατανάλωσή του, χωρίς ωστόσο να το κόψεις εντελώς.

4. Όσπρια και σταυρανθή λαχανικά. Είναι κάθε άλλο παρά φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν επώδυνο μετεωρισμό (φούσκωμα από αέρια), σε εσένα και ενδεχομένως στο μωρό σου.

5. Μπαχαρικά. Όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες δίνουν μια δυσάρεστη γεύση στο μητρικό γάλα, ενώ, επιπλέον, ίσως προκαλέσουν ενοχλήσεις στο ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σου.

6. Γαλακτοκομικά προϊόντα, αλεύρι, εσπεριδοειδή. Είναι μερικές από τις τροφές που ευθύνονται συνήθως για τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, ιδιαίτερα σε νεογέννητα, οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν π.χ. με δερματικά εκζέματα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, στομαχόπονο, ακόμα και με δυσκολία στην αναπνοή ή αιμορραγίες του γαστρεντερικού! Φυσικά, αν παρατηρήσεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα σπεύσεις στον παιδίατρο (οι αιτίες μπορεί να είναι διάφορες), αλλά να είσαι προετοιμασμένη ότι ο ένοχος ίσως κρύβεται στη διατροφή σου.