Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία; 1.

Μπορεί να έχεις κόψει «μαχαίρι» το αλκοόλ, ή τουλάχιστον να έχεις μειώσει την κατανάλωσή του στο ελάχιστο, το ήξερες όμως ότι υπάρχουν και άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται την περίοδο του θηλασμού, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία;

1. Καφές και σοκολάτα. Τα νεογέννητα δυσκολεύονται να μεταβολίσουν την καφεΐνη. Για τον ίδιο λόγο είναι καλό να περιορίσεις και τη σοκολάτα, η οποία επίσης περιέχει τη συγκεκριμένη διεγερτική ουσία.

2. Ψάρι. Δεν χρειάζεται –και δεν πρέπει– να το κόψεις εντελώς, αλλά κατανάλωσέ το υπό προϋποθέσεις: Προτίμησε τα μικρότερα ψάρια, που περιέχουν μικρότερες ποσότητες υδραργύρου, απόφυγε εντελώς το σούσι (καθώς ενέχει ένα, μικρό έστω, κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης) και υπολόγισε να μην καταναλώνεις ψάρι πάνω από δύο φορές την εβδομάδα.

3. Σκόρδο. Δεν βλάπτει την υγεία του μωρού σου, αλλά δίνει στο μητρικό γάλα μια χαρακτηριστική γεύση που μπορεί να αποθαρρύνει το βρέφος και να μειώσει το θηλασμό. Γι’ αυτό περιόρισε την κατανάλωσή του, χωρίς ωστόσο να το κόψεις εντελώς.

4. Όσπρια και σταυρανθή λαχανικά. Είναι κάθε άλλο παρά φτωχά σε θρεπτικά στοιχεία, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν επώδυνο μετεωρισμό (φούσκωμα από αέρια), σε εσένα και ενδεχομένως στο μωρό σου.

5. Μπαχαρικά. Όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες δίνουν μια δυσάρεστη γεύση στο μητρικό γάλα, ενώ, επιπλέον, ίσως προκαλέσουν ενοχλήσεις στο ευαίσθητο γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σου.

6. Γαλακτοκομικά προϊόντα, αλεύρι, εσπεριδοειδή. Είναι μερικές από τις τροφές που ευθύνονται συνήθως για τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες, ιδιαίτερα σε νεογέννητα, οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν π.χ. με δερματικά εκζέματα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, στομαχόπονο, ακόμα και με δυσκολία στην αναπνοή ή αιμορραγίες του γαστρεντερικού! Φυσικά, αν παρατηρήσεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα θα σπεύσεις στον παιδίατρο (οι αιτίες μπορεί να είναι διάφορες), αλλά να είσαι προετοιμασμένη ότι ο ένοχος ίσως κρύβεται στη διατροφή σου.

empty alt

Η διατροφή που μπλοκάρει την ακμή

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.
empty alt

Το πράσινο superfood που πρέπει να βάλεις στο πιάτο σου.

Δεν πρόκειται για κάποιο τελευταίο trend ή ουσία που προέρχεται από τα Ιμαλάια. Ο λόγος γίνεται για ένα λαχανικό που βρίσκεις πανεύκολα παντού, σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, και είναι πολύ φτηνό.
empty alt

Η διατροφική αξία της ρόκας

Η ρόκα προστίθεται συχνά σε σαλάτες, σάντουιτς και πολλά φαγητά και ξεχωρίζει λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και της «πικάντικης» αίσθησης που χαρίζει στα πιάτα.
empty alt

3 καλοί λόγοι να ξεκινήσεις να πίνεις χυμό βύσσινο

Τα νέα μόλις μας έφτασαν από τα διατροφικά ερευνητικά κέντρα της Αμερικής, γι’ αυτό κάνε λίγο χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας σου γρήγορα.
empty alt

Τα οφέλη που προσφέρει ο ψευδάργυρος στη διατροφή σου

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε πολλή φήμη γύρω από τον ψευδάργυρο. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μέταλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας σου.
empty alt

Τι είναι η ινουλίνη, τι οφέλη σού προσφέρει και σε ποιες τροφές θα την βρεις

Εάν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι η ινουλίνη αναφέρεται ως συστατικό σε συσκευασμένα είδη διατροφής και ίσως αναρωτιέσαι τι είναι.
empty alt

Η καλή… δίατα από το πρωινό φαίνεται!

  Αν θες να προσέχεις τη διατροφή σου και αν είσαι στην προσπάθεια να ελέγχεις το βάρος σου ή ακόμα και να χάσεις κάποια παραπανίσια κιλά, το πρωινό είναι ένα γεύμα που όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείεις αλλά πρέπει συνειδητά να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.
empty alt

Ποια τρόφιμα τονώνουν τις αμυντικές ικανότητες του οργανισμού σου

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται, η λήψη καθημερινών προφυλάξεων, όπως το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική απομόνωση, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
Back To Top