Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει).

Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει). Όμως σύμφωνα με τη διατροφολόγο Cara Harbstreet, MS, RD, LD, έχουμε πολλούς καλούς λόγους να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις πατάτες. Χωρίς τύψεις.

Σύμφωνα με την ειδικό, «στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, οι πατάτες μπορούν να έχουν μια θέση τους στο πιάτο μας».

Δεν μας προσφέρουν μόνο γεύση, αλλά και πολλά θρεπτικά στοιχεία. «Το κάλιο παρουσιάζεται ως το θρεπτικό συστατικό σούπερ σταρ της πατάτας», φέρνει ως παράδειγμα η Harbstreet. Πράγματι, είναι πολύτιμο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος του οργανισμού μας.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι οι πατάτες μας δίνουν και μια μικρή έστω ποσότητα φυτικού σιδήρου, ενός στοιχείου ιδιαίτερα σημαντικού για τις γυναίκες. «Μία πατάτα δεν θα καλύψει τις καθημερινές ανάγκες μας σε σίδηρο, αλλά μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψή του», εξηγεί η ειδικός. Επιπλέον, οι πατάτες περιέχουν κάποιες βιταμίνες της ομάδας B και μια μικρή ποσότητα βιταμίνης C.

Η φλούδα της πατάτας, από την άλλη, που συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια, δίνει φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο αλλά και μαγνήσιο. «Πάντα συμβουλεύω τους ασθενείς μου να τρώνε και τη φλούδα της πατάτας», τονίζει η Harbstreet. Μπορούμε να καταναλώσουμε, έστω και μικρές ποσότητές της, μέσα από ψητές πατάτες μαγειρεμένες με τη φλούδα.

Σημασία έχουν, επίσης, οι συνδυασμοί τροφών που κάνουμε στο πιάτο μας. «Όταν προσθέτουμε πολύ αλάτι ή ζάχαρη σε οποιοδήποτε φαγητό μειώνουμε τη θρεπτική αξία του, χωρίς οι πατάτες να αποτελούν εξαίρεση του κανόνα», εξηγεί η διατροφολόγος. Ιδανικά, σε ένα γεύμα μπορούμε να τις ψήσουμε στο φούρνο παρέα με άλλα, μη αμυλώδη λαχανικά, για να εξασφαλίσουμε ποικιλία στη διατροφή μας.

empty alt

Η διατροφή επηρεάζει τα γονίδια

Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.
empty alt

Τα πολλαπλά οφέλη του μάνγκο

Τα μάνγκο μπορούν να προστατεύουν από τον καρκίνο και τη δυσκοιλιότητα και να σταματήσουν την ανάπτυξη των νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία, Αυτό δείχνουν  τέσσερις νέες μελέτες οι τρεις εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και η μία σε ανθρώπους.
empty alt

Να γιατί πρέπει να βάλεις τους ξηρούς καρπούς στο πρωινό σου

Μπορεί να έχεις συνηθίσει το βούτυρο, το φιστικοβούτυρο άντε και τις μαρμελάδες για να αλείφεις το ψωμάκι σου στο πρωινό, έφτασε όμως η στιγμή να μάθεις για πιο έξυπνες και υγιεινές επιλογές.
empty alt

Γιατί το ρόδι φέρνει γούρι (και) στην υγεία σου!

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

Τέσσερις εύκολες τροφές που θα απογειώσουν το πρωινό σας

Όσο βιαστικοί κι αν είστε το πρωινό θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε!
empty alt

Ίσως γι’ αυτό τα βράδια θέλεις να φας ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου

Αν καθημερινά αρχίζεις να πεινάς μετά το απόγευμα, με αποτέλεσμα τελικά να κάνεις νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο, ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βράδυ ανεβαίνουν τα επίπεδα των ορμονών που μας προκαλούν πείνα ενώ πέφτουν εκείνα των ορμονών που μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι.
empty alt

Σπάσε ένα… αβγό ή περισσότερα

Για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, τα αβγά μπορούν να δώσουν ιδέες για γεύματα που δεν είναι μόνο εύκολα και οικονομικά προσιτά αλλά και κάνουν και καλό σε σας.
empty alt

Tροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο για να προσθέσετε στη διατροφή σας

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό μας, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όλες τις εποχές του χρόνου.
Back To Top