Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει).

Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει). Όμως σύμφωνα με τη διατροφολόγο Cara Harbstreet, MS, RD, LD, έχουμε πολλούς καλούς λόγους να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις πατάτες. Χωρίς τύψεις.

Σύμφωνα με την ειδικό, «στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, οι πατάτες μπορούν να έχουν μια θέση τους στο πιάτο μας».

Δεν μας προσφέρουν μόνο γεύση, αλλά και πολλά θρεπτικά στοιχεία. «Το κάλιο παρουσιάζεται ως το θρεπτικό συστατικό σούπερ σταρ της πατάτας», φέρνει ως παράδειγμα η Harbstreet. Πράγματι, είναι πολύτιμο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος του οργανισμού μας.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι οι πατάτες μας δίνουν και μια μικρή έστω ποσότητα φυτικού σιδήρου, ενός στοιχείου ιδιαίτερα σημαντικού για τις γυναίκες. «Μία πατάτα δεν θα καλύψει τις καθημερινές ανάγκες μας σε σίδηρο, αλλά μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψή του», εξηγεί η ειδικός. Επιπλέον, οι πατάτες περιέχουν κάποιες βιταμίνες της ομάδας B και μια μικρή ποσότητα βιταμίνης C.

Η φλούδα της πατάτας, από την άλλη, που συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια, δίνει φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο αλλά και μαγνήσιο. «Πάντα συμβουλεύω τους ασθενείς μου να τρώνε και τη φλούδα της πατάτας», τονίζει η Harbstreet. Μπορούμε να καταναλώσουμε, έστω και μικρές ποσότητές της, μέσα από ψητές πατάτες μαγειρεμένες με τη φλούδα.

Σημασία έχουν, επίσης, οι συνδυασμοί τροφών που κάνουμε στο πιάτο μας. «Όταν προσθέτουμε πολύ αλάτι ή ζάχαρη σε οποιοδήποτε φαγητό μειώνουμε τη θρεπτική αξία του, χωρίς οι πατάτες να αποτελούν εξαίρεση του κανόνα», εξηγεί η διατροφολόγος. Ιδανικά, σε ένα γεύμα μπορούμε να τις ψήσουμε στο φούρνο παρέα με άλλα, μη αμυλώδη λαχανικά, για να εξασφαλίσουμε ποικιλία στη διατροφή μας.

empty alt

Πώς θα φτιάξεις τσιπς από κέιλ νόστιμα σαν πατατάκια

Μια φορά κι έναν καιρό, τα φύλλα κέιλ αντιμετωπίζονταν σαν ένα εξωτικό έδεσμα που γνώριζαν μόνο λίγοι «φανατικοί» της υγιεινής διατροφής.
empty alt

Κεράσια: Γιατί να μην κρατάς μικρό καλάθι

Τα κεράσια είναι τόσο λαχταριστά που πρώτα τα χαζεύεις έτσι όπως βρίσκονται φρεσκοπλυμμένα και δροσερά μέσα στο μπολ και μετά απολαμβάνεις τη γεύση τους! Κι όμως, δεν είναι μόνο τέλεια οπτικά αλλά και διατροφικά! Το φρούτο που φέρνει στη στιγμή το καλοκαίρι στη ζωή σου, τώρα είναι […]
empty alt

7 μύθοι για τη δίαιτα

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Το μυστικό βρίσκεται στο παχύ έντερο και τα 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια που περιέχει, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο αυτά αλληλεπιδρούν με τις τροφές που καταναλώνει ο καθένας μας.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για τα οφέλη που προσφέρει το κεφίρ στην υγεία σου

Με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, είναι πολύ ευεργετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου.
empty alt

Μηλόξιδο: ένα ελιξίριο υγείας και ομορφιάς

Οι άνθρωποι το έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και αιώνες στο μαγείρεμα και στην ιατρική – κι εσύ πλέον μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε diy περιποίηση ομορφιάς.
empty alt

Αυτό το παγωτό έχει τις περισσότερες θερμίδες!

Στην παιδική σου ηλικία, το παγωτό ήταν η απόλυτη επιβράβευση και μπορεί να έκανες διαγωνισμό με τους φίλους σου για το πόσα έφαγε ο καθένας στη διάρκεια του καλοκαιριού.
empty alt

Αβοκάντο: όχι μόνο γευστικό αλλά και με εξαιρετικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ

7 σημαντικά οφέλη του αβοκάντο για την υγεία
empty alt

Μια διατροφολόγος μοιράζεται την «υποτιμημένη» τροφή μακροζωίας που τρώει κάθε μέρα για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό της σύστημα

Ψάχνετε για μια υγιή, φθηνή πρωτεΐνη που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο; Πάρτε μερικά όσπρια την επόμενη φορά που θα είστε στο παντοπωλείο.
Back To Top