Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για την τάδε ή τη δείνα τροφή που «επιταχύνει» ή «δίνει ώθηση» στο μεταβολισμό – συνήθως για την καυτερή πιπεριά, το πράσινο τσάι ή τον καφέ.
Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για την τάδε ή τη δείνα τροφή που «επιταχύνει» ή «δίνει ώθηση» στο μεταβολισμό – συνήθως για την καυτερή πιπεριά, το πράσινο τσάι ή τον καφέ. Ισχύει;
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο παραπάνω ισχυρισμός έχει μια βάση: για παράδειγμα, το πράσινο τσάι ή η καυτερή πιπεριά μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις μέχρι 50 θερμίδες επιπλέον, ενώ ο καφές θεωρείται ότι επιταχύνει το μεταβολικό ρυθμό έως και κατά 25%.
Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν μπορείς να βασιστείς σε μία και μοναδική τροφή για να αποκτήσεις το σώμα που ονειρεύεσαι. «Κανένα φαγητό από μόνο του δεν θα ενισχύσει ως διά μαγείας το μεταβολισμό σου», τονίζει η διατροφολόγος Mascha Davis. Το κακό, όταν ποντάρεις στις τροφές που υποτίθεται ότι επιταχύνουν το μεταβολισμό, είναι ότι μπορεί να επαναπαυτείς σε αυτές «αντί να κάνεις βιώσιμες αλλαγές στη διατροφή σου», τονίζει η ίδια ειδικός.
Ο μοναδικός τρόπος, επομένως, να δεις αλλαγή στη ζυγαριά, το σώμα και την υγεία σου είναι ο… παραδοσιακός: να υιοθετήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυσικές τροφές, οι οποίες ξεχειλίζουν από θρεπτικά στοιχεία χωρίς να σε φορτώνουν με «κενές» θερμίδες.
Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.
Η αίσθηση που έχεις μετά τη γυμναστική δεν συγκρίνεται. Μόνο ίσως με το σεξ. Και τα δύο σε κάνουν αφού ολοκληρώσεις να πεινάς απίστευτα! Δεν θα σου πω τι να τρως μετά το σεξ.
Όλοι ξέρουμε ότι δεν μας κάνει καλό το πολύ αλάτι, ποια είναι όμως η ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά με ασφάλεια; Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Jillian Kubala, MS, οι επίσημες συστάσεις στις ΗΠΑ είναι να μην υπερβαίνουμε τα 2,3 γραμμάρια την ημέρα.
Τώρα το καλοκαίρι δεν είναι μόνο η επιδερμίδα μας που υποφέρει κάτω από τον καυτό ήλιο, αλλά και το φαγητό μας, που αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι το χειμώνα, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης.
Αποφασίζεις να βγεις, αλλά δεν θέλεις να πιείς πολύ. Τι θα παραγγείλεις; Καταλήγεις σε ένα πιο «ελαφρύ» κοκτέιλ, με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο ξεδίνεις χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου.
Ίσως ακούγεται απλό το να κάνεις ένα λαχανικό τουρσί, για να απογειώσεις όμως το αποτέλεσμα μπορείς να δοκιμάσεις τη συμβουλή που δίνει ο Mark Bittman στο βιβλίο του «How to Cook»: να ξεκινήσεις τη διαδικασία ψήνοντας το λαχανικό.