Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Αλλη μία έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία της καλής και ισορροποιημένης διατροφής. Το κακό διαιτολόγιο σύμφωνα με επιστημονική μελέτη μπορεί να προκαλέσει επίμονες βλάβες στα γονίδια, οι οποίες δεν διορθώνονται καν μετά από την υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και μετά από την επιτυχημένη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης με υγιεινή διατροφή και μείωση της χοληστερόλης, δεν αναστρέφονται οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής διατροφής στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα.Αποτέλεσμα να διατηρείται ο κίνδυνος εκδηλώσεως καρδιαγγειακών προβλημάτων σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι θα ήταν, εάν το άτομο δεν είχε υιοθετήσει ποτέ τις ανθυγιεινές συνήθειες. Η σχετική μελέτη, στην επιθεώρηση «Journal of Leukocyte Biology», έγινε σε ποντίκια, αλλά οι επιστήμονες από την Ολλανδία που την πραγματοποίησαν υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά της ισχύουν και στους ανθρώπους.

Στο επιστημονικό άρθρο τονίζετια πως όταν κάποιος τρέφεται ανθυγιεινά συμβαίνουν επιγενετικές αλλαγές, δηλαδή αλλάζει ο τρόπος έκφρασης πολλών γονιδίων.

Στα γονίδια αυτά συμπεριλαμβάνονται εκείνα που σχετίζονται με ανοσοποιητικές λειτουργίες, οι οποίες παίζουν ρόλο στην αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση είναι η στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών από την συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στο τοίχωμά τους, που αποτελεί την κύρια αιτία καρδιοπάθειας.

Στη νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leiden χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικιών, τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να είναι επιρρεπή στην αθηροσκλήρωση.

Η μία ομάδα τρεφόταν επί μήνες φυσιολογικά, ενώ η άλλη με πολλά λιπαρά και χοληστερόλη – όπως δηλαδή τρέφονται όσοι ακολουθούν την δυτικού τύπου διατροφή.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα μυελού των οστών από τις δύο ομάδες και τα μεταμόσχευσαν σε άλλα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, τα οποία τρέφονταν αποκλειστικώς υγιεινά και επιπλέον δεν διέθεταν δικό τους μυελό των οστών.

Οι ερευνητές κατέληξαν αρκετούς μήνες αργότερα πως τα ποντίκια-δέκτες των μοσχευμάτων εξακολουθούσαν να έχουν διαφορές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα και στα ποσοστά αθηροσκλήρωσης, αναλόγως με το αν ο μυελός των οστών τους προερχόταν από ποντίκια που τρέφονταν υγιεινά ή ανθυγιεινά.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Έρκ φαν Κάμπεν«τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πόσο σημαντικές είναι για την υγεία είναι οι προκαλούμενες από τη διατροφή αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση και πόσο σημαντικό είναι να υιοθετείται δια βίου μια υγιεινή διατροφή».

 

empty alt

Οι 5 τροφές που σε κάνουν να πεινάς σαν λύκος

Ενώ έχεις φάει, μετά από λίγο ακούς ένα γουργούρισμα. Δεν είναι η γάτα σου, είναι το στομάχι σου που δεν έχει ικανοποιηθεί.
empty alt

Τι να τρως και τι όχι μετά το γυμναστήριο

Η αίσθηση που έχεις μετά τη γυμναστική δεν συγκρίνεται. Μόνο ίσως με το σεξ. Και τα δύο σε κάνουν αφού ολοκληρώσεις να πεινάς απίστευτα! Δεν θα σου πω τι να τρως μετά το σεξ.
empty alt

Να τι κάνουμε λάθος με το καθάρισμα των φρούτων!

Παίρνεις στο χέρι σου ένα πορτοκάλι, το κόβεις, αφαιρείς τη φλούδα του, το μοιράζεις σε κομμάτια και το απολαμβάνεις.
empty alt

Τρία tips για να απολαμβάνεις καθημερινά ένα εύκολο και υγιεινό πρωινό

Ξυπνάς στις 7 το πρωί, ετοιμάζεσαι βιαστικά, αρπάζεις τον καφέ που έχεις φτιάξει με την ψυχή στο στόμα και ξεκινάς για τη δουλειά.
empty alt

5 εκπληκτικά οφέλη της σοκολάτας για την υγεία μας

Όσο κι αν έχει πολεμηθεί, η σοκολάτα διαθέτει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, πράγμα που την καθιστά σε μια λιχουδιά που μπορούμε να καταναλώνουμε σε λογικές ποσότητες δίχως τύψεις.
empty alt

Πώς να απολαύσετε 9 από τις καλύτερες πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές

Χωρίς να αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας
empty alt

Τα 3 καλύτερα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά για το σάκχαρο του αίματος

Η μαγειρική χρήση του τζίντζερ, του κουρκουμά και της κανέλας δείχνουν όλα τα μεταβολικά οφέλη για την υγεία
empty alt

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε τακτικά κουνουπίδι

Υπάρχουν πολλά σημαντικά οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε τρώγοντας αυτό το ωφέλιμο λαχανικό.
Back To Top