Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται!

0     

Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται!

eggplant-

Παπουτσάκια, μουσακάς, ιμάμ, μπριάμ, τηγανητές …και να μη μιλήσω για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας μιας και μου τρέχουν ήδη τα σάλια! Δοκίμασε ακόμα να τις προσθέσεις ως επιλογή ανάμεσα σε ντομάτες και πιπεριές στα γεμιστά σου ή να τις ψήσεις σε φέτες με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένα τυριά της αρεσκείας σου…

Οι μελιτζάνες ανήκουν στην οικογένεια φυτών νυχτερινής σκιάς και χρησιμοποιούνται σε πολλά διαφορετικά πιάτα σε όλο τον κόσμο.

Κάτι ανάμεσα σε λαχανικό και φρούτο καθώς μεγαλώνουν από ένα ανθοφόρο φυτό και περιέχουν σπόρους.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που κυμαίνονται σε μέγεθος και χρώμα. Και ενώ οι μελιτζάνες με βαθύ μωβ δέρμα είναι πιο συχνές, μπορεί να είναι κόκκινες, πράσινες ή ακόμη και δικές μας μαύρες.

Εκτός από τη μοναδική υφή και την ήπια γεύση που προσθέτει σε μια ποικιλία από συνταγές, η μελιτζάνα φέρνει μια σειρά από εξαιρετικά οφέλη για την υγεία.

eggplant0

Είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά

Οι μελιτζάνες είναι μια τροφή πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, που σημαίνει ότι περιέχουν καλή ποσότητα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών σε λίγες θερμίδες.

Ένα φλιτζάνι (82 γραμμάρια) ωμής μελιτζάνας περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 20

Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια

Ίνες: 3 γραμμάρια

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Μαγγάνιο: 10% της ΣΗΠ

Φολικό: 5% της ΣΗΠ

Κάλιο: 5% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 4% της ΣΗΠ

Βιταμίνη C: 3% της ΣΗΠ

Οι μελιτζάνες περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες άλλων θρεπτικών ουσιών, όπως νιασίνη, μαγνήσιο και χαλκό.

eggplant3

Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Εκτός από το ότι περιέχει μια ποικιλία βιταμινών και μετάλλων, οι μελιτζάνες διαθέτουν επίσης μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην προστασία του σώματος από βλάβες που προκαλούνται από επιβλαβείς ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών τύπων χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Οι μελιτζάνες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε ανθοκυανίνες, ένα είδος χρωστικής με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι υπεύθυνη για το έντονο χρώμα τους. Συγκεκριμένα, μια ανθοκυανίνη σε μελιτζάνες που ονομάζεται νασουνίνη είναι ιδιαίτερα ευεργετική.

 

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Χάρη στο αντιοξειδωτικό τους περιεχόμενο, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι μελιτζάνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

eggplants

Μπορεί να προωθήσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η προσθήκη μελιτζανών στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες περνούν ανέπαφα από το πεπτικό σύστημα. Οι ίνες μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα επιβραδύνοντας τον ρυθμό πέψης και απορρόφησης του σακχάρου στο σώμα. Η πιο αργή απορρόφηση διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και αποτρέπει τις απότομες μεταβολές.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες, ή φυσικές φυτικές ενώσεις, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως η μελιτζάνα μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση σακχάρου και να αυξήσουν την έκκριση ινσουλίνης, και οι δύο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Οι μελιτζάνες ταιριάζουν καλά στις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για τον έλεγχο του διαβήτη, οι οποίες περιλαμβάνουν μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά.

 

Θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλές σε θερμίδες, καθιστώντας τους μια εξαιρετική προσθήκη σε οποιοδήποτε σχήμα απώλειας βάρους.

Οι ίνες κινούνται αργά μέσω του πεπτικού συστήματος και μπορούν να προωθήσουν την πληρότητα και τον κορεσμό, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων (16).

Κάθε φλιτζάνι (82 γραμμάρια) ωμής μελιτζάνας περιέχει 3 γραμμάρια ινών και μόλις 20 θερμίδες.

Επιπλέον, οι μελιτζάνες χρησιμοποιούνται συχνά ως υποκατάστατα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και χαμηλών θερμίδων για συστατικά με υψηλότερες θερμίδες σε συνταγές.