Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Μια νέα «επιδημία» εξαπλώνεται ανάμεσα στις γυναίκες

0     

Μια νέα «επιδημία» εξαπλώνεται ανάμεσα στις γυναίκες

Red wine pouring into wine glass, close-up; alcohol; alcoholic; background; bar; beverage; bordeaux; bottle; burgundy; cabernet; celebrate; celebration; closeup; drink; drop; elegance; event; glass; goblet; gourmet; grape; liquid; liquor; luxury; menu; merlot; motion; party; pour; product; red; refreshment; restaurant; ripe; rural; splash; splashing; tasting; wine; wineglass; winery
Αν κάθε φορά που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα στη δουλειά ή στην προσωπική ζωή σου καταφεύγεις σε ένα –ακόμα– ποτήρι κρασί, δεν είσαι η μόνη.

Όλο και περισσότερες γυναίκες αλλά και άτομα τρίτης ηλικίας καταναλώνουν υψηλές ποσότητες αλκοόλ, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Psychology.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία δύο παλαιότερων μελετών πάνω στη σχέση των Αμερικανών με το αλκοόλ. Η πρώτη είχε γίνει την περίοδο 2001-2002 σε περισσότερους από 43.000 ενήλικες και η δεύτερη το 2012 και 2013 σε πάνω από 36.000 ενήλικες.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, στη δεκαετία που μεσολάβησε οι ενήλικες που πίνουν αλκοόλ αυξήθηκαν κατά 11%, ενώ εκείνοι που καταφεύγουν σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (για τις γυναίκες τέσσερα ή περισσότερα ποτά τη μέρα για τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα, για ένα χρόνο και για τους άντρες πέντε ή περισσότερα ποτά) αυξήθηκαν κατά σχεδόν 30%. Επιπλέον, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρούνται αλκοολικοί, σύμφωνα με τα επίσημα κριτήρια διάγνωσης, ανέβηκε κατά 50%.

Υψηλότερη αύξηση παρατηρήθηκε στις γυναίκες, στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, σε μειονότητες και σε εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα μόρφωσης και οικογενειακού εισοδήματος.

Σε αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, φαίνεται να έχει παίξει ρόλο το γεγονός ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια η κοινή γνώμη έχει απενοχοποιήσει την κατανάλωση αλκοόλ από γυναίκες. Επίσης μάλλον ευθύνεται και το αυξημένο στρες από το οποίο υποφέρουν γυναίκες και μειονότητες.

«Τα παραπάνω ποσοστά συνιστούν μια κρίση δημόσιας υγείας η οποία επισκιάζεται από την αύξηση της χρήσης άλλων ουσιών (μαριχουάνα, οπιοειδή, ηρωίνη) την ίδια περίοδο», πιστεύουν οι συγγραφείς της μελέτης.