Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει).

Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει). Όμως σύμφωνα με τη διατροφολόγο Cara Harbstreet, MS, RD, LD, έχουμε πολλούς καλούς λόγους να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τις πατάτες. Χωρίς τύψεις.

Σύμφωνα με την ειδικό, «στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, οι πατάτες μπορούν να έχουν μια θέση τους στο πιάτο μας».

Δεν μας προσφέρουν μόνο γεύση, αλλά και πολλά θρεπτικά στοιχεία. «Το κάλιο παρουσιάζεται ως το θρεπτικό συστατικό σούπερ σταρ της πατάτας», φέρνει ως παράδειγμα η Harbstreet. Πράγματι, είναι πολύτιμο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην ομαλή λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος του οργανισμού μας.

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι οι πατάτες μας δίνουν και μια μικρή έστω ποσότητα φυτικού σιδήρου, ενός στοιχείου ιδιαίτερα σημαντικού για τις γυναίκες. «Μία πατάτα δεν θα καλύψει τις καθημερινές ανάγκες μας σε σίδηρο, αλλά μπορεί να συνεισφέρει στην πρόσληψή του», εξηγεί η ειδικός. Επιπλέον, οι πατάτες περιέχουν κάποιες βιταμίνες της ομάδας B και μια μικρή ποσότητα βιταμίνης C.

Η φλούδα της πατάτας, από την άλλη, που συνήθως καταλήγει στα σκουπίδια, δίνει φυτικές ίνες, σίδηρο, κάλιο αλλά και μαγνήσιο. «Πάντα συμβουλεύω τους ασθενείς μου να τρώνε και τη φλούδα της πατάτας», τονίζει η Harbstreet. Μπορούμε να καταναλώσουμε, έστω και μικρές ποσότητές της, μέσα από ψητές πατάτες μαγειρεμένες με τη φλούδα.

Σημασία έχουν, επίσης, οι συνδυασμοί τροφών που κάνουμε στο πιάτο μας. «Όταν προσθέτουμε πολύ αλάτι ή ζάχαρη σε οποιοδήποτε φαγητό μειώνουμε τη θρεπτική αξία του, χωρίς οι πατάτες να αποτελούν εξαίρεση του κανόνα», εξηγεί η διατροφολόγος. Ιδανικά, σε ένα γεύμα μπορούμε να τις ψήσουμε στο φούρνο παρέα με άλλα, μη αμυλώδη λαχανικά, για να εξασφαλίσουμε ποικιλία στη διατροφή μας.

empty alt

Πώς θα κερδίσετε τον «πόλεμο» των λαχανικών

Τα λαχανικά, από το μαρούλι και το σπανάκι ως τα καρότα, το κρεμμύδι και τον αρακά, είναι από τα τρόφιμα που συνήθως αποφεύγουν τα μικρά παιδιά.
empty alt

Το ιδανικό ρόφημα για τις στιγμές που σε πεθαίνει το στομάχι σου.

Πόσες φορές τα γιατροσόφια σε έχουν σώσει από την αλόγιστη κατανάλωση φαρμάκων; Ουκ ολίγες! Εάν προσπαθείς να βρίσκεις φυσικούς τρόπους ανακούφισης και αντιμετώπισης απλών συμπτωμάτων, μάθε άλλον έναν πραγματικά αποτελεσματικό σε περίπτωση που σε ενοχλεί το στομάχι σου: Ένα ρόφημα με καρότο και...
empty alt

Σπαράγγια: Γκουρμέ αδυναμία ή απλώς απαραίτητα για την υγεία;

Τα έχεις δοκιμάσει από τα χεράκια σεφ σε εστιατόριο και τα λάτρεψες. Σκέφτηκες να τα φτιάξεις και μόνη σου αλλά τόσο η τιμή τους όσο και η άγνοιά σου για το πώς θα τα φτιάξεις, σε απομάκρυνε από το αρχικό πλάνο.
empty alt

Μήπως καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες νομίζεις;

Το ένα τρίτο των ανθρώπων υποτιμά των αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει καθημερινά, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.
empty alt

Πώς δεν θα πάρεις κιλά όταν εργάζεσαι από το σπίτι

Αν άρχισες πρόσφατα να εργάζεσαι από το σπίτι, ίσως ο δείκτης της ζυγαριάς σου να πήρε ανοδική πορεία, γιατί το αποτέλεσμα είναι, μεταξύ άλλων, να τσιμπολογάς όλη μέρα – είτε ως αφορμή για να κάνεις μικρά διαλείμματα είτε απλά επειδή το ψυγείο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από […]
empty alt

Τα σταφύλια είναι super food με πολλά οφέλη

Σε πολλές ποικιλίες και πάντα με υπέροχη γεύση σε "μεθάνε" υπέροχα
empty alt

Καλύτερα να μασάς…παρά να τρως; Αλήθεια ή μύθος;

Μερικοί αναφέρουν ότι τους βοηθά να κρατηθούν μακριά από το άσκοπο φαγητό, ενώ άλλοι ορκίζονται ότι κρατά τις λιγούρες τους μακριά ή βοηθά στη διαμόρφωση του προσώπου τους τονίζοντας τους μυς τους.
empty alt

Τάσεις στη μαγειρική εν μέσω Πανδημίας

Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες που τελικά έμειναν στην καθημερινότητά μας;
Back To Top