Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Να γιατί είναι καλό να βάλετε την ινδική καρύδα στη διατροφή σας

0     

Να γιατί είναι καλό να βάλετε την ινδική καρύδα στη διατροφή σας

coconutoil_gn90

Προσθέστε μια εξωτική νότα στα φαγητά σας αλλά και μερικά ωφέλιμα πλεονεκτήματα, με το λάδι καρύδας!

 

Το έλαιο καρύδας περιέχει υγιή λιπαρά οξέα

Το λάδι καρύδας είναι υψηλό σε ορισμένα κορεσμένα λίπη. Αυτά τα λίπη έχουν διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα σε σύγκριση με τα περισσότερα άλλα διαιτητικά λίπη.

Τα λιπαρά οξέα στο έλαιο καρύδας μπορούν να ενθαρρύνουν το σώμα να καίει λίπος και παρέχουν γρήγορη ενέργεια στο σώμα και τον εγκέφαλο. Αυξάνουν επίσης την HDL (καλή) χοληστερόλη στο αίμα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Το έλαιο καρύδας έχει αντιμικροβιακές επιδράσεις

Δώδεκα-άνθρακα λαυρικό οξύ αποτελεί περίπου το 50% των λιπαρών οξέων σε έλαιο καρύδας. Όταν το σώμα χωνεύει το λαυρικό οξύ, σχηματίζει μια ουσία που ονομάζεται μονολαουρίνη. Τόσο το λαυρικό οξύ όσο και η μονολαουρίνη μπορούν να εξοντώσουν επιβλαβή παθογόνα, όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες.

AdobeStock_106476648-750x500

Τα MCTs (κετόνες) μπορούν να μειώσουν την πείνα

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των MCTs είναι ότι μπορούν να μειώσουν την πείνα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τα λίπη, επειδή οι κετόνες μπορούν να μειώσουν την όρεξη ενός ατόμου. Τα MCT μπορούν να μειώσουν σημαντικά την όρεξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο σωματικό βάρος μακροπρόθεσμα.

Οι MCT μπορούν να μειώσουν τις επιληπτικές κρίσεις

Οι ερευνητές μελετούν σήμερα την κετογενική διατροφή (πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες, πολύ υψηλή σε λιπαρά) για τη θεραπεία διαφόρων διαταραχών. Η πιο γνωστή θεραπευτική χρήση αυτής της δίαιτας είναι η θεραπεία ανθεκτικής στα φάρμακα επιληψίας σε παιδιά. Τα MCT σε έλαιο καρύδας μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση αίματος σε κετονικά σώματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά με επιληψία.

Το έλαιο καρύδας μπορεί να αυξήσει την HDL χοληστερόλη

Το έλαιο καρύδας περιέχει φυσικά κορεσμένα λίπη που αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη στο σώμα. Μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μετατροπή της LDL (κακής) χοληστερόλης σε λιγότερο επιβλαβή μορφή. Με την αύξηση της HDL, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι το έλαιο καρύδας θα μπορούσε να είναι καλό για την υγεία της καρδιάς σε σύγκριση με πολλά άλλα λίπη.

shutterstock_1421356181-750x500

 Το έλαιο καρύδας μπορεί να προστατεύσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα δόντια

Το έλαιο καρύδας έχει πολλές χρήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το φαγητό. Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για καλλυντικούς σκοπούς για να βελτιώσουν την υγεία και την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών τους. Μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο καρύδας μπορεί να βελτιώσει την περιεκτικότητα σε υγρασία του ξηρού δέρματος και μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα του έκζεμα.

Το έλαιο καρύδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιβλαβούς κοιλιακού λίπους

Δεδομένου ότι ορισμένα από τα λιπαρά οξέα στο έλαιο καρύδας μπορούν να μειώσουν την όρεξη και να αυξήσουν την κάψιμο του λίπους, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Το κοιλιακό λίπος ή το σπλαχνικό λίπος, βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα και γύρω από τα όργανα. Τα MCT φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη μείωση του λίπους της κοιλιάς σε σύγκριση με τα LCTs. Το κοιλιακό λίπος είναι ο πιο επιβλαβής τύπος και συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες. Η περιφέρεια μέσης είναι ένας εύκολος, ακριβής δείκτης για την ποσότητα λίπους στην κοιλιακή κοιλότητα. Σε μία μελέτη 40 γυναικών με κοιλιακή παχυσαρκία, όσοι έλαβαν 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) καρύδας ημερησίως είχαν σημαντική μείωση τόσο του ΔΜΣ όσο και της περιφέρειας της μέσης σε διάστημα 12 εβδομάδων.