Όχι παράξενα, η κατάχρηση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άνοιας: η τοξική δράση του αλκοόλ στο σώμα και τον εγκέφαλο έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες.


Όχι παράξενα, η κατάχρηση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άνοιας: η τοξική δράση του αλκοόλ στο σώμα και τον εγκέφαλο έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες. Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, φτάνοντας στο άλλο άκρο, δηλαδή απέχοντας εντελώς από το οινόπνευμα, δεν κάνουμε καλό στον εαυτό μας – κάθε άλλο μάλιστα.

Οι ειδικοί, αφού παρακολούθησαν 9.000 Βρετανούς 35-55 ετών για 30 χρόνια, ανακάλυψαν ότι όσοι δεν ήπιαν ούτε σταγόνα για μία δεκαετία διέτρεχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους που απολάμβαναν μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ.

Φυσικά, το παραπάνω εύρημα δεν αποδεικνύει ότι η αποχή από το αλκοόλ προκαλεί άνοια. Ίσως όσοι δεν έπιναν καθόλου να αντιμετώπιζαν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και γι’ αυτό να είχαν κόψει εντελώς το οινόπνευμα. Ή μπορεί κάποιοι από αυτούς να είχαν ανύπαρκτη κοινωνική ζωή, και η μοναξιά αποδεδειγμένα συνδέεται με την ταχύτερη φθορά των νοητικών λειτουργιών. Μένει λοιπόν να γίνουν περαιτέρω έρευνες. Μέχρι τότε, ας απολαμβάνουμε πού και πού ένα ποτηράκι κρασί, με λιγότερες τύψεις.

empty alt

Τα 4 ανοιξιάτικα λαχανικά που πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου

Εάν προσπαθείς να θωρακίσεις την υγεία σου τρώγοντας σωστά, τα λαχανικά σίγουρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή σου διατροφή.
empty alt

Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και σε τι διαφέρει από την κοινή ζάχαρη

Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα σχετικά νέο για την ελληνική αγορά προϊόν, το οποίο έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών.
empty alt

Τι να πίνεις για να έχεις μνήμη ελέφαντα

  Τώρα τελευταία η μνήμη σου σε απατά. Πολλές φορές, δεν θυμάσαι τι έφαγες χθες, όπως λέμε χαρακτηριστικά και ουδόλλως τυχαία.
empty alt

Τα ντόνατς και η διάσπαση προσοχής!

Όσο αφοσιωμένοι κι αν είμαστε σε μια δραστηριότητα, αρκεί να δούμε μπροστά μας ένα ντόνατς για να ξεχάσουμε αμέσως τι κάναμε.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για τα οφέλη που προσφέρει το κεφίρ στην υγεία σου

Με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, είναι πολύ ευεργετικό για την πέψη και την υγεία του εντέρου.
empty alt

Το πεπόνι είναι στα καλύτερά του αυτήν εποχή

Η γλυκιά σάρκα του πεπονιού είναι συνήθως κιτρινο-πορτοκαλί έως ανοιχτή πράσινη ανάλογα με την ποικιλία του, ενώ η φλούδα του έχει λευκό-κίτρινο τόνο.
empty alt

Ποια τρόφιμα τονώνουν τις αμυντικές ικανότητες του οργανισμού σου

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται, η λήψη καθημερινών προφυλάξεων, όπως το πλύσιμο των χεριών, η κοινωνική απομόνωση, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
empty alt

Το μπαχαρικό που βελτιώνει τη διάθεση και τη μνήμη

Αν αγαπάς το ινδικό φαγητό, σου έχουμε καλά νέα: η ουσία κουρκουμίνη, που δίνει στο ινδικό κάρι το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε ανθρώπους με μέτρια απώλεια μνήμης η οποία συνδέεται με την ηλικία τους.
Back To Top