Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Όσοι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια

0     

Όσοι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια

wine
Όχι παράξενα, η κατάχρηση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άνοιας: η τοξική δράση του αλκοόλ στο σώμα και τον εγκέφαλο έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες. Σύμφωνα όμως με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, φτάνοντας στο άλλο άκρο, δηλαδή απέχοντας εντελώς από το οινόπνευμα, δεν κάνουμε καλό στον εαυτό μας – κάθε άλλο μάλιστα.

Οι ειδικοί, αφού παρακολούθησαν 9.000 Βρετανούς 35-55 ετών για 30 χρόνια, ανακάλυψαν ότι όσοι δεν ήπιαν ούτε σταγόνα για μία δεκαετία διέτρεχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους που απολάμβαναν μια μέτρια ποσότητα αλκοόλ.

Φυσικά, το παραπάνω εύρημα δεν αποδεικνύει ότι η αποχή από το αλκοόλ προκαλεί άνοια. Ίσως όσοι δεν έπιναν καθόλου να αντιμετώπιζαν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας και γι’ αυτό να είχαν κόψει εντελώς το οινόπνευμα. Ή μπορεί κάποιοι από αυτούς να είχαν ανύπαρκτη κοινωνική ζωή, και η μοναξιά αποδεδειγμένα συνδέεται με την ταχύτερη φθορά των νοητικών λειτουργιών. Μένει λοιπόν να γίνουν περαιτέρω έρευνες. Μέχρι τότε, ας απολαμβάνουμε πού και πού ένα ποτηράκι κρασί, με λιγότερες τύψεις.