Όπως και άλλα προμαγειρευμένα τρόφιμα και υπολείμματα, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν υγρασία που τελικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία λήξης τους.

Όπως και άλλα προμαγειρευμένα τρόφιμα και υπολείμματα, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν υγρασία που τελικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία λήξης τους.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πόσο καιρό μπορείς να αφήσεις τα ζυμαρικά στο ψυγείο προτού χαλάσουν.

Η αναμενόμενη διάρκεια συντήρησης διαφορετικών τύπων ζυμαρικών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο κύριο συστατικό τους – για παράδειγμα, αν είναι φτιαγμένα από φακές, σιτάρι ή περιέχουν αυγά.

Φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά σίτου: 4-5 ημέρες

Φρέσκα ζυμαρικά σίτου που αγοράστηκαν από το κατάστημα: 1-3 ημέρες

Μαγειρεμένα ζυμαρικά σίτου: 3-5 ημέρες

Ζυμαρικά με φακές, φασόλια ή μπιζέλια: 3-5 ημέρες

Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη: 3-5 ημέρες

Τορτελίνι ή άλλα γεμιστά ζυμαρικά: 3-5 ημέρες

Λαζάνια ή άλλα μαγειρεμένα ζυμαρικά με σάλτσα: 5 ημέρες

Να θυμάσαι ότι τα περισσότερα μαγειρεμένα ζυμαρικά μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για λιγότερο από 1 εβδομάδα.

Είναι ακόμα σημαντικό να εξετάσεις τα ζυμαρικά και να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν σημάδια αλλοίωσης πριν τα ξαναβάλεις στο πιάτο.

 

Σημάδια ότι τα ζυμαρικά είναι… για πέταμα

Συνήθως μπορείς να πεις εάν τα ζυμαρικά έχουν χαλάσει κοιτάζοντάς τα και από τη μυρωδιά τους.

Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια των ζυμαρικών που έχουν χαλάσει είναι ότι έχει γίνει γλοιώδης η υφή τους, κάτι που εμφανίζεται συνήθως αμέσως πριν αρχίσει να αναπτύσσεται ορατή μούχλα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι έχει μια θαμπή όψη ή αποχρωματισμό, όπως μια γκριζωπή ή υπόλευκη απόχρωση.

Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να μυρίσεις ότι τα ζυμαρικά έχουν αρχίσει να χαλάνε.

pasta2

Κίνδυνοι κατανάλωσης ζυμαρικών που έχουν λήξει

Η κατανάλωση μπαγιάτικων ή χαλασμένων ζυμαρικών μπορεί να σε κάνει να αρρωστήσεις εάν αναπτύσσονται επιβλαβή μικρόβια και αυτό μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τους ανθρώπους.

Μπορεί να εμφανίσεις συμπτώματα δηλητηρίασης από τρόφιμα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με το τι βακτήρια εμφανίστηκαν στα ζυμαρικά που έφαγες.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της τροφικής ασθένειας είναι γαστρεντερικής φύσης, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές, διάρροια και έμετο.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παθογόνα που μπορούν να αναπτυχθούν στα μπαγιάτικα ζυμαρικά είναι το B. cereus, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κράμπες, ναυτία, διάρροια και έμετο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό το βακτήριο είναι ακόμη γνωστό ότι προκαλεί θάνατο.

Εάν έφαγες χαλασμένα ζυμαρικά με άλλα συστατικά, όπως κρέας, αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πιο πιθανό να εκτεθείς και σε άλλα κοινά μικρόβια όπως η σαλμονέλα, το Campylobacter, το Clostridium ή η Listeria.

Για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο τροφικής ασθένειας από την κατανάλωση υπολειμμάτων ζυμαρικών, είναι καλύτερο να ακολουθείς τις γενικές προσδοκίες διάρκειας συντήρησης που αναφέρονται στην αρχή, να εξετάζεις τα ζυμαρικά πριν τα φας και να χρησιμοποιείς κατάλληλες τεχνικές αποθήκευσης.

 

Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης ζυμαρικών

Μόλις μαγειρέψεις τα ζυμαρικά, άφησε τα υπολείμματα να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια βάλε τα στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα.

Η υγρασία που παγιδεύεται όταν τα ζεστά ζυμαρικά σφραγίζονται και τοποθετούνται στο ψυγείο μπορούν να δημιουργήσουν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων ή μούχλας.

Τα ζυμαρικά στο ψυγείο πρέπει να φυλάσσονται σε ρηχά, αεροστεγή δοχεία ή σε σφραγισμένους σάκους.

Τέλος, φρόντισε να έχεις το ψυγείο στους 40 ° F (4 ° C) ή χαμηλότερα για να διατηρούνται κρύα τα τρόφιμα.

pasta3

Πώς να ζεστάνεις με ασφάλεια τα εναπομείναντα ζυμαρικά

Όταν θες να απολαύσεις εκ νέου τα υπόλοιπα ζυμαρικά, μπορείς είτε να τα φας κρύα μόλις τα βγάλεις από το ψυγείο ή να τα ξαναζεστάνεις χρησιμοποιώντας μερικές προτεινόμενες μεθόδους.

Εάν πρόκειται για απλά ζυμαρικά χωρίς σάλτσα, μπορείς να τα ξαναζεστάνεις τοποθετώντας τα σε ένα σουρωτήρι και βυθίζοντας τα σε βραστό νερό για περίπου 30-60 δευτερόλεπτα.

Τα εναπομείναντα ζυμαρικά με σάλτσα μπορούν να τοποθετηθούν σε πυρίμαχο σκεύος και να ψηθούν στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 350 ° F (176 ° C).

Μπορεί επίσης να τα βάλεις σε μια κατσαρόλα και να τα ζεστάνεις σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά.

Ένα σκεπαστό πιάτο σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά για τα υπόλοιπα ζυμαρικά, χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις επαναθέρμανσης του φούρνου μικροκυμάτων και ανακατεύοντας απαλά μέχρι να μην υπάρχουν κρύα σημεία.

Σε περίπτωση επαναθέρμανσης, φρόντισε να τα καταναλώσεις εντός 2 ωρών για να αποτρέψεις την ανάπτυξη βακτηριδίων.

 

 

empty alt

Τα πολλαπλά οφέλη του μάνγκο

Τα μάνγκο μπορούν να προστατεύουν από τον καρκίνο και τη δυσκοιλιότητα και να σταματήσουν την ανάπτυξη των νοσημάτων που συνδέονται με την παχυσαρκία, Αυτό δείχνουν  τέσσερις νέες μελέτες οι τρεις εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν σε ζώα και η μία σε ανθρώπους.
empty alt

Γάλα σόγιας

  Το βλέπεις σε όλα τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ αλλά διστάζεις να το πάρεις γιατί δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι και εάν σου κάνει καλό.
empty alt

Μπορεί κάποιος να εθιστεί στη σοκολάτα;

Μήπως έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου μία σοκολάτα για «επείγοντα περιστατικά» (βλέπε λιγούρες); Μήπως κάθε φορά που στρεσάρεσαι ή στεναχωριέσαι, αντί να το ρίξεις στο διαλογισμό και τη γιόγκα πέφτεις με τα μούτρα σε ένα σοκολατένιο γλυκό; Μήπως θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου […]
empty alt

Ποια είναι η νούμερο 1 τροφή που θα σε βοηθήσει να αυξήσεις τη μυϊκή σου ισχύ

Όταν λέμε «τροφές που χτίζουν μυς», πιθανότατα αρχίζετε να σκέφτεστε είδη πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες όπως μπριζόλα, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια … βασικά το μενού που μπορεί να φάει ο Σταλόνε ενώ ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία Ρόκι.
empty alt

Κάστανα: ο πιο λαχταριστός χειμερινός καρπός είναι και εξαιρετικά ωφέλιμος

Τα κάστανα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C, μοιάζουν περισσότερο με φρούτο παρά με ξηρό καρπό.
empty alt

Τα διατροφικά οφέλη του λωτού για να τον βάλεις στην καθημερινή σου διατροφή

Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά.
empty alt

Θαυματουργό ginger: Τα οφέλη του φυτού για την υγεία μας

Με θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες, το ginger είναι ένα πανίσχυρο φυτό που μπορεί να κάνει θαύματα στην υγεία του οργανισμού μας.
empty alt

Μούσμουλο: ένα φρούτο με εκπληκτικά ωφέλιμο διατροφικό προφίλ

Τα οφέλη που προσφέρει το μούσμουλο στην υγεία σου θα σε ενθουσιάσουν
Back To Top