Όπως και άλλα προμαγειρευμένα τρόφιμα και υπολείμματα, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν υγρασία που τελικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία λήξης τους.

Όπως και άλλα προμαγειρευμένα τρόφιμα και υπολείμματα, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν υγρασία που τελικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία λήξης τους.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πόσο καιρό μπορείς να αφήσεις τα ζυμαρικά στο ψυγείο προτού χαλάσουν.

Η αναμενόμενη διάρκεια συντήρησης διαφορετικών τύπων ζυμαρικών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο κύριο συστατικό τους – για παράδειγμα, αν είναι φτιαγμένα από φακές, σιτάρι ή περιέχουν αυγά.

Φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά σίτου: 4-5 ημέρες

Φρέσκα ζυμαρικά σίτου που αγοράστηκαν από το κατάστημα: 1-3 ημέρες

Μαγειρεμένα ζυμαρικά σίτου: 3-5 ημέρες

Ζυμαρικά με φακές, φασόλια ή μπιζέλια: 3-5 ημέρες

Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη: 3-5 ημέρες

Τορτελίνι ή άλλα γεμιστά ζυμαρικά: 3-5 ημέρες

Λαζάνια ή άλλα μαγειρεμένα ζυμαρικά με σάλτσα: 5 ημέρες

Να θυμάσαι ότι τα περισσότερα μαγειρεμένα ζυμαρικά μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για λιγότερο από 1 εβδομάδα.

Είναι ακόμα σημαντικό να εξετάσεις τα ζυμαρικά και να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν σημάδια αλλοίωσης πριν τα ξαναβάλεις στο πιάτο.

 

Σημάδια ότι τα ζυμαρικά είναι… για πέταμα

Συνήθως μπορείς να πεις εάν τα ζυμαρικά έχουν χαλάσει κοιτάζοντάς τα και από τη μυρωδιά τους.

Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια των ζυμαρικών που έχουν χαλάσει είναι ότι έχει γίνει γλοιώδης η υφή τους, κάτι που εμφανίζεται συνήθως αμέσως πριν αρχίσει να αναπτύσσεται ορατή μούχλα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι έχει μια θαμπή όψη ή αποχρωματισμό, όπως μια γκριζωπή ή υπόλευκη απόχρωση.

Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να μυρίσεις ότι τα ζυμαρικά έχουν αρχίσει να χαλάνε.

pasta2

Κίνδυνοι κατανάλωσης ζυμαρικών που έχουν λήξει

Η κατανάλωση μπαγιάτικων ή χαλασμένων ζυμαρικών μπορεί να σε κάνει να αρρωστήσεις εάν αναπτύσσονται επιβλαβή μικρόβια και αυτό μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τους ανθρώπους.

Μπορεί να εμφανίσεις συμπτώματα δηλητηρίασης από τρόφιμα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με το τι βακτήρια εμφανίστηκαν στα ζυμαρικά που έφαγες.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της τροφικής ασθένειας είναι γαστρεντερικής φύσης, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές, διάρροια και έμετο.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παθογόνα που μπορούν να αναπτυχθούν στα μπαγιάτικα ζυμαρικά είναι το B. cereus, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κράμπες, ναυτία, διάρροια και έμετο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό το βακτήριο είναι ακόμη γνωστό ότι προκαλεί θάνατο.

Εάν έφαγες χαλασμένα ζυμαρικά με άλλα συστατικά, όπως κρέας, αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πιο πιθανό να εκτεθείς και σε άλλα κοινά μικρόβια όπως η σαλμονέλα, το Campylobacter, το Clostridium ή η Listeria.

Για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο τροφικής ασθένειας από την κατανάλωση υπολειμμάτων ζυμαρικών, είναι καλύτερο να ακολουθείς τις γενικές προσδοκίες διάρκειας συντήρησης που αναφέρονται στην αρχή, να εξετάζεις τα ζυμαρικά πριν τα φας και να χρησιμοποιείς κατάλληλες τεχνικές αποθήκευσης.

 

Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης ζυμαρικών

Μόλις μαγειρέψεις τα ζυμαρικά, άφησε τα υπολείμματα να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια βάλε τα στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα.

Η υγρασία που παγιδεύεται όταν τα ζεστά ζυμαρικά σφραγίζονται και τοποθετούνται στο ψυγείο μπορούν να δημιουργήσουν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων ή μούχλας.

Τα ζυμαρικά στο ψυγείο πρέπει να φυλάσσονται σε ρηχά, αεροστεγή δοχεία ή σε σφραγισμένους σάκους.

Τέλος, φρόντισε να έχεις το ψυγείο στους 40 ° F (4 ° C) ή χαμηλότερα για να διατηρούνται κρύα τα τρόφιμα.

pasta3

Πώς να ζεστάνεις με ασφάλεια τα εναπομείναντα ζυμαρικά

Όταν θες να απολαύσεις εκ νέου τα υπόλοιπα ζυμαρικά, μπορείς είτε να τα φας κρύα μόλις τα βγάλεις από το ψυγείο ή να τα ξαναζεστάνεις χρησιμοποιώντας μερικές προτεινόμενες μεθόδους.

Εάν πρόκειται για απλά ζυμαρικά χωρίς σάλτσα, μπορείς να τα ξαναζεστάνεις τοποθετώντας τα σε ένα σουρωτήρι και βυθίζοντας τα σε βραστό νερό για περίπου 30-60 δευτερόλεπτα.

Τα εναπομείναντα ζυμαρικά με σάλτσα μπορούν να τοποθετηθούν σε πυρίμαχο σκεύος και να ψηθούν στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 350 ° F (176 ° C).

Μπορεί επίσης να τα βάλεις σε μια κατσαρόλα και να τα ζεστάνεις σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά.

Ένα σκεπαστό πιάτο σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά για τα υπόλοιπα ζυμαρικά, χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις επαναθέρμανσης του φούρνου μικροκυμάτων και ανακατεύοντας απαλά μέχρι να μην υπάρχουν κρύα σημεία.

Σε περίπτωση επαναθέρμανσης, φρόντισε να τα καταναλώσεις εντός 2 ωρών για να αποτρέψεις την ανάπτυξη βακτηριδίων.

 

 

empty alt

Τι λάθος κάνεις με τα δημητριακά και δεν χάνεις βάρος

  Θυμάμαι πριν από χρόνια μια φίλη που μετά τη γέννηση του γιου της είχε ξεκινήσει την προσπάθεια να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.
empty alt

5 τρόποι να αποφύγεις να πάρεις κιλά στις γιορτές

Ακόμα και οι πιο εγκρατείς παρασυρόμαστε στην περίοδο των γιορτών, με όλα αυτά τα φαγητά, τα γλυκά και τα κοκτέιλ που μας περιτριγυρίζουν στα ρεβεγιόν και όχι μόνο.
empty alt

Κεράσια: Ο πιο κόκκινος κι απολαυστικός πειρασμός είναι εδώ!

  Δεν είναι μόνο νόστιμα αλλά και εμπεριέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις με ισχυρές θετικές επιπτώσεις στην υγεία.
empty alt

Πώς η διατροφή σας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας

Οι ίνες στην καθημερινή μας διατροφή έχουν αναδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικές τα τελευταία χρόνια. Αυτό που ήταν μόνο ένα εργαλείο για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας (με τη βοήθεια των δαμάσκηνων), είναι τώρα ο πυρήνας πολλών σχεδίων διατροφής για να βοηθήσει με την απώλεια βάρους, να...
empty alt

Γιατί το μανταρίνι είναι το απόλυτο σνακ και του χειμώνα

Η θερμιδική αξία ενός μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό μας, γεγονός που το καθιστά στο απόλυτο σνακ για τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα που αυτό ευδοκιμεί.
empty alt

Ρόδι: Ποια σημαντικά οφέλη προσφέρει στην υγεία

Τα ρόδια είναι χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Τα οφέλη περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά, υγεία της καρδιάς, υγεία του ουροποιητικού συστήματος, αντοχή στην άσκηση και πολλά άλλα.
empty alt

Πώς η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό στον εγκέφαλό σας

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου με αρκετούς σημαντικούς τρόπους
empty alt

Τα 6 καλύτερα λαχανικά που πρέπει να τρώτε για το μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Η συνέπεια σε μια θρεπτική διατροφή, συμπεριλαμβανομένων αυτών των 6 λαχανικών, μπορεί να είναι σύμμαχός σας κατά του μεταβολικού συνδρόμου.
Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή
Back To Top