Όπως και άλλα προμαγειρευμένα τρόφιμα και υπολείμματα, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν υγρασία που τελικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία λήξης τους.

Όπως και άλλα προμαγειρευμένα τρόφιμα και υπολείμματα, τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχουν υγρασία που τελικά θα οδηγήσει σε ανάπτυξη μούχλας και οι ψυχρότερες θερμοκρασίες επιβραδύνουν τη διαδικασία λήξης τους.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πόσο καιρό μπορείς να αφήσεις τα ζυμαρικά στο ψυγείο προτού χαλάσουν.

Η αναμενόμενη διάρκεια συντήρησης διαφορετικών τύπων ζυμαρικών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο κύριο συστατικό τους – για παράδειγμα, αν είναι φτιαγμένα από φακές, σιτάρι ή περιέχουν αυγά.

Φρέσκα σπιτικά ζυμαρικά σίτου: 4-5 ημέρες

Φρέσκα ζυμαρικά σίτου που αγοράστηκαν από το κατάστημα: 1-3 ημέρες

Μαγειρεμένα ζυμαρικά σίτου: 3-5 ημέρες

Ζυμαρικά με φακές, φασόλια ή μπιζέλια: 3-5 ημέρες

Ζυμαρικά χωρίς γλουτένη: 3-5 ημέρες

Τορτελίνι ή άλλα γεμιστά ζυμαρικά: 3-5 ημέρες

Λαζάνια ή άλλα μαγειρεμένα ζυμαρικά με σάλτσα: 5 ημέρες

Να θυμάσαι ότι τα περισσότερα μαγειρεμένα ζυμαρικά μπορούν να μείνουν στο ψυγείο για λιγότερο από 1 εβδομάδα.

Είναι ακόμα σημαντικό να εξετάσεις τα ζυμαρικά και να βεβαιωθείς ότι δεν υπάρχουν σημάδια αλλοίωσης πριν τα ξαναβάλεις στο πιάτο.

 

Σημάδια ότι τα ζυμαρικά είναι… για πέταμα

Συνήθως μπορείς να πεις εάν τα ζυμαρικά έχουν χαλάσει κοιτάζοντάς τα και από τη μυρωδιά τους.

Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια των ζυμαρικών που έχουν χαλάσει είναι ότι έχει γίνει γλοιώδης η υφή τους, κάτι που εμφανίζεται συνήθως αμέσως πριν αρχίσει να αναπτύσσεται ορατή μούχλα.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι έχει μια θαμπή όψη ή αποχρωματισμό, όπως μια γκριζωπή ή υπόλευκη απόχρωση.

Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να μυρίσεις ότι τα ζυμαρικά έχουν αρχίσει να χαλάνε.

pasta2

Κίνδυνοι κατανάλωσης ζυμαρικών που έχουν λήξει

Η κατανάλωση μπαγιάτικων ή χαλασμένων ζυμαρικών μπορεί να σε κάνει να αρρωστήσεις εάν αναπτύσσονται επιβλαβή μικρόβια και αυτό μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τους ανθρώπους.

Μπορεί να εμφανίσεις συμπτώματα δηλητηρίασης από τρόφιμα που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με το τι βακτήρια εμφανίστηκαν στα ζυμαρικά που έφαγες.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της τροφικής ασθένειας είναι γαστρεντερικής φύσης, προκαλώντας στομαχικές διαταραχές, διάρροια και έμετο.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα παθογόνα που μπορούν να αναπτυχθούν στα μπαγιάτικα ζυμαρικά είναι το B. cereus, το οποίο μπορεί να προκαλέσει κράμπες, ναυτία, διάρροια και έμετο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό το βακτήριο είναι ακόμη γνωστό ότι προκαλεί θάνατο.

Εάν έφαγες χαλασμένα ζυμαρικά με άλλα συστατικά, όπως κρέας, αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πιο πιθανό να εκτεθείς και σε άλλα κοινά μικρόβια όπως η σαλμονέλα, το Campylobacter, το Clostridium ή η Listeria.

Για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο τροφικής ασθένειας από την κατανάλωση υπολειμμάτων ζυμαρικών, είναι καλύτερο να ακολουθείς τις γενικές προσδοκίες διάρκειας συντήρησης που αναφέρονται στην αρχή, να εξετάζεις τα ζυμαρικά πριν τα φας και να χρησιμοποιείς κατάλληλες τεχνικές αποθήκευσης.

 

Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης ζυμαρικών

Μόλις μαγειρέψεις τα ζυμαρικά, άφησε τα υπολείμματα να κρυώσουν καλά και στη συνέχεια βάλε τα στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το μαγείρεμα.

Η υγρασία που παγιδεύεται όταν τα ζεστά ζυμαρικά σφραγίζονται και τοποθετούνται στο ψυγείο μπορούν να δημιουργήσουν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων ή μούχλας.

Τα ζυμαρικά στο ψυγείο πρέπει να φυλάσσονται σε ρηχά, αεροστεγή δοχεία ή σε σφραγισμένους σάκους.

Τέλος, φρόντισε να έχεις το ψυγείο στους 40 ° F (4 ° C) ή χαμηλότερα για να διατηρούνται κρύα τα τρόφιμα.

pasta3

Πώς να ζεστάνεις με ασφάλεια τα εναπομείναντα ζυμαρικά

Όταν θες να απολαύσεις εκ νέου τα υπόλοιπα ζυμαρικά, μπορείς είτε να τα φας κρύα μόλις τα βγάλεις από το ψυγείο ή να τα ξαναζεστάνεις χρησιμοποιώντας μερικές προτεινόμενες μεθόδους.

Εάν πρόκειται για απλά ζυμαρικά χωρίς σάλτσα, μπορείς να τα ξαναζεστάνεις τοποθετώντας τα σε ένα σουρωτήρι και βυθίζοντας τα σε βραστό νερό για περίπου 30-60 δευτερόλεπτα.

Τα εναπομείναντα ζυμαρικά με σάλτσα μπορούν να τοποθετηθούν σε πυρίμαχο σκεύος και να ψηθούν στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά στους 350 ° F (176 ° C).

Μπορεί επίσης να τα βάλεις σε μια κατσαρόλα και να τα ζεστάνεις σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας απαλά.

Ένα σκεπαστό πιάτο σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά για τα υπόλοιπα ζυμαρικά, χρησιμοποιώντας τις ρυθμίσεις επαναθέρμανσης του φούρνου μικροκυμάτων και ανακατεύοντας απαλά μέχρι να μην υπάρχουν κρύα σημεία.

Σε περίπτωση επαναθέρμανσης, φρόντισε να τα καταναλώσεις εντός 2 ωρών για να αποτρέψεις την ανάπτυξη βακτηριδίων.

 

 

empty alt

H δουλειά σαμποτάρει την προσπάθειά σου να αδυνατίσεις;

Ξεκινάς δίαιτα κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, λίγο μετά το Πάσχα. Και πάντα συμπίπτει με τη λήξη της άδειάς σου και την επιστροφή στο γραφείο.
empty alt

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στο αλάτι και στο λίπος

Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
empty alt

Αλατόνερο: η νέα διατροφική τάση;

Μια από τις νέες διατροφικές τάσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι να πίνουμε… αλατόνερο. Για την ακρίβεια, όπως γράφει το μπλογκ Wellness Mama, το ρόφημα αυτό ονομάζεται sole και «δεν είναι απλώς μια μικρή ποσότητα αλατιού διαλυμένη σε νερό, αλλά νερό που έχει απορροφήσει όσο γίνεται...
empty alt

Τρεις «έξυπνες» επιλογές σε κρέας με λιγότερες θερμίδες και περισσότερες πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι αναπόσπαστο μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, αλλά τι μπορείς να κάνεις αν συνοδεύεται από υψηλή ποσότητα λιπαρών; Και ιδιαίτερα αν είσαι σε διακοπές και δεν έχεις την επιλογή του σπιτικού φαγητού; Τότε, θα σου φανούν χρήσιμες οι συμβουλές του personal trainer...
empty alt

Μπορείς να τρως ελεύθερα πίτσα για πρωινό

Αν είσαι φοιτητής, ή έχεις παρατείνει τη φοιτητική ζωή σου, σού έχουμε καλά νέα: μπορείς να τρως πίτσα για πρωινό και με τις ευλογίες ενός ειδικού.
empty alt

Πώς να βάλεις την κινόα (quinoa) στη διατροφή σου

  Το διατροφικό προφίλ της κινόα την κάνει να ξεχωρίζει, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες.
empty alt

Ποιες τροφές βοηθούν στη μείωση του άγχους

Το άγχος είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από συνεχή ανησυχία και νευρικότητα και μερικές φορές σχετίζεται με κακή υγεία του εγκεφάλου.
empty alt

Άγχος και διατροφή, μήπως πεινάς λόγω στρες;

Το άγχος είναι η απάντηση του σώματος σε ένα ερέθισμα, που προκαλεί μια φυσιολογική απόκριση. Αναγνωρίζετε το συναίσθημα – η καρδιά αρχίζει να χτυπά γρηγορότερα και νιώθετε άγχος.
Back To Top