Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Πώς θα κερδίσετε τον «πόλεμο» των λαχανικών

0     

Πώς θα κερδίσετε τον «πόλεμο» των λαχανικών

Τα λαχανικά, από το μαρούλι και το σπανάκι ως τα καρότα, το κρεμμύδι και τον αρακά, είναι από τα τρόφιμα που συνήθως αποφεύγουν τα μικρά παιδιά. Ωστόσο, επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες είναι απαραίτητα για τη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τρόποι να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν τα λαχανικά.

Ο καθηγητής Richard Rosenkranz του Πανεπιστημίου του Κάνσας υποστηρίζει ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών επηρεάζονται από την περίοδο που είναι ακόμα στη μήτρα της μαμάς τους. Με τον τρόπο αυτό, οι μαμάδες μπορούν να βάλουν τις βάσεις για το τι θα θέλουν να φάει το μωρό τους από όταν είναι ακόμα έμβρυο.

Μετά τη γέννηση του μωρού και όταν αρχίζει να τρώει στερεά φαγητά, οι γονείς θα πρέπει να τρώνε και οι ίδιοι τα λαχανικά που προσφέρουν στο παιδί τους, αφού τα μωρά και τα νήπια τείνουν, όπως και σε θέματα συμπεριφοράς, να ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους. Αλλιώς τα μωρά, σύμφωνα με τον Rosenkranz, αρχίζουν να σκέφτονται «γιατί η μαμά μου βάζει συνέχεια μπροστά μου αυτό το φαγητό αλλά δεν το τρώει ποτέ η ίδια;».

Μία λύση είναι να αρχίσετε με τα πιο γλυκά λαχανικά, όπως τα καρότα και το καλαμπόκι, ενώ μπορείτε να τα κάνετε πιο ελκυστικά για τα μικρά παιδιά, φτιάχνοντας χαρούμενες φατσούλες με κομμάτια λαχανικών στο πιάτο τους.

Μπορείτε ακόμα να ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας βοηθήσουν, ανάλογα με την ηλικία τους, στην προετοιμασία του φαγητού. Αν τα καλλιεργούν, τα διαλέγουν στο μανάβικο ή τα ετοιμάζουν για το φαγητό στην κουζίνα, είναι πιο πιθανό να τα φάνε.

Να δείξετε επιμονή και υπομονή. Μπορεί στην αρχή να μη θέλουν να δοκιμάσουν, αν όμως τους βάλετε αρκετές φορές στο πιάτο τους λαχανικά να είστε βέβαιες ότι κάποια στιγμή θα τα δοκιμάσουν.

Μπορείτε ακόμα να πειραματιστείτε με διαφορετικές συνταγές και τρόπους σερβιρίσματος για να βρείτε ποια προτιμάει και ποια όχι. Αυτά που φαίνεται να αποφεύγει μπορείτε να τα προσθέτετε στη διατροφή του «κρυφά», για παράδειγμα αν δεν του αρέσει το μπρόκολο, πολτοποιήστε το και προσθέστε το στα μπιφτέκια.

Για πιο μεγάλα παιδιά, μπορείτε να τα βοηθήσετε να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά έχοντας πάντα διαθέσιμα έτοιμα, κομμένα και καθαρισμένα κομμάτια λαχανικών στο ψυγείο ή σε ένα πιάτο στην κουζίνα για να μπορούν να φάνε ένα υγιεινό σνακ αντί για κάτι με ζάχαρη.

Πηγή: childit.gr