Αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Το σώμα χρειάζεται επίσης να παράγει μόρια σηματοδότησης που ονομάζονται εικοσανοειδή, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό, πνευμονικό, καρδιαγγειακό και ενδοκρινικό σύστημα να λειτουργεί σωστά.

Αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Το σώμα χρειάζεται επίσης να παράγει μόρια σηματοδότησης που ονομάζονται εικοσανοειδή, τα οποία βοηθούν το ανοσοποιητικό, πνευμονικό, καρδιαγγειακό και ενδοκρινικό σύστημα να λειτουργεί σωστά.

Τα ωμέγα-3 είναι ένας τύπος πολυακόρεστου λιπαρού οξέος (PUFA). Σημαντικά ωμέγα-3 στα τρόφιμα περιλαμβάνουν το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το docosahexaenoic acid (DHA), καθώς και τον απαραίτητο πρόδρομο άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).

Ερεθισμός και ξηρότητα του δέρματος

Εάν το σώμα δεν έχει επαρκή ποσότητα από λιπαρά ωμέγα-3, ένα από τα πρώτα μέρη που μπορεί να παρατηρήσεις τις επιπτώσεις είναι στο δέρμα. Για παράδειγμα, το ευαίσθητο, ξηρό δέρμα ή ακόμη και μια ασυνήθιστη αύξηση της ακμής μπορεί να αποτελεί ένδειξη έλλειψης ωμέγα-3 σε μερικούς ανθρώπους.

Τα λιπαρά ωμέγα-3 βελτιώνουν την ακεραιότητα των φραγμών του δέρματος, αποτρέποντας την απώλεια υγρασίας και προστατεύοντάς το από ερεθιστικούς παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε ξηρότητα και ερεθισμό.

Επιπλέον, η εμφάνιση περισσότερης ακμής από το φυσιολογικό μπορεί να είναι μια έμμεση ένδειξη ανεπάρκειας ωμέγα-3 σε μερικούς ανθρώπους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 μειώνουν τη φλεγμονή, την οποία οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν να προκαλέσουν ακμή.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εξάρσεων της ακμής και της φλεγμονής του δέρματος.

boostc

Κατάθλιψη

Τα λιπαρά ωμέγα-3 είναι ένα βασικό συστατικό του εγκεφάλου και είναι γνωστό ότι έχουν νευροπροστατευτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών και εγκεφαλικών διαταραχών, όπως η νόσος του Alzheimer, η άνοια και η διπολική διαταραχή. Πολλές μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ μιας χαμηλής κατάστασης ωμέγα-3 και μιας υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης κατάθλιψης.

Μια ανάλυση 26 μελετών που περιλάμβαναν 2.160 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 είχε ευεργετική επίδραση στα συμπτώματα κατάθλιψης.

Συγκεκριμένα, ένα συμπλήρωμα ωμέγα-3 που περιείχε τουλάχιστον 60% EPA, λαμβανόμενο σε δόση 1 γραμμάριο ή λιγότερο την ημέρα, φαίνεται να είναι χρήσιμο.

Selection of healthy food on rustic wooden background

Ξηρά μάτια

Τα λιπαρά ωμέγα-3 παίζουν ρόλο στην υγεία των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της υγρασίας τους, συμβάλλοντας επιπλέον και στην παραγωγή δακρύων.

Για αυτόν τον λόγο, πολλοί οφθαλμίατροι συνταγογραφούν συμπληρώματα ωμέγα-3 για να βοηθήσουν στην ανακούφιση του συνδρόμου ξηροφθαλμίας. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν δυσφορία στα μάτια και ακόμη και διαταραχές στην όραση.

Πόνος στις αρθρώσεις και δυσκαμψία

Είναι σύνηθες να αισθάνεσαι πόνο στις αρθρώσεις και δυσκαμψία καθώς μεγαλώνεις. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με μια κατάσταση που ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα, στην οποία ο χόνδρος που καλύπτει τα οστά διαλύεται. Εναλλακτικά, μπορεί να σχετίζεται με μια φλεγμονώδη αυτοάνοση κατάσταση που ονομάζεται ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA).

Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3 βοηθά στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις και στην αύξηση της αντοχής.

foo4-750x500

Αλλαγές στα μαλλιά

Ακριβώς όπως τα λιπαρά ωμέγα-3 βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα, βοηθούν επίσης στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών. Οι αλλαγές στην υφή των μαλλιών, την ακεραιότητα και την πυκνότητα μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη σε ωμέγα-3.

Διατροφικές επιλογές πλούσιες σε λιπαρά ω3

Τα λιπαρά ψάρια είναι οι καλύτερες πηγές τροφίμων EPA και DHA. Αυτά περιλαμβάνουν σολομό, ρέγκα, πέστροφα, σκουμπρί, λαβράκι και σαρδέλες.

Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να ενσωματώσεις και καλές πηγές ALA στη διατροφή σου. Μερικές από τις καλύτερες πηγές ALA περιλαμβάνουν φυτικά έλαια, σπόρους λιναριού, σπόρους chia και καρύδια.

Καλές πηγές είναι ακόμα τα φυλλώδη λαχανικά και τα αυγά, το ελαιόλαδο και τα όσπρια.

empty alt

Τι να πίνεις για να έχεις μνήμη ελέφαντα

  Τώρα τελευταία η μνήμη σου σε απατά. Πολλές φορές, δεν θυμάσαι τι έφαγες χθες, όπως λέμε χαρακτηριστικά και ουδόλλως τυχαία.
empty alt

Η θρεπτική ουσία που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλά για θρεπτικά στοιχεία όπως η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ, ωστόσο υπάρχει ένα ακόμα διατροφικό συστατικό που αξίζει την προσοχή σου: η χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία των κυττάρων, του μεταβολισμού, του νευρικού συστήματος, του συκωτιού,...
empty alt

Τι τροφές και πώς να βάλεις αυτό το διάστημα στην κατάψυξη

Υποστηρίζουμε τη λήψη όσων περισσότερων φρούτων και λαχανικών στα γεύματά σας μπορείτε – νωπά ή κατεψυγμένα – αλλά αυτές είναι οι κορυφαίες επιλογές για τα κατεψυγμένα λαχανικά και τα φρούτα που μπορείτε να αποθηκεύσετε.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Καφέ – κι έχεις πολλούς καλούς λόγους για να τη γιορτάσεις δεόντως!

Καφές το πρωί, καφές και κουβεντούλα με παλιούς φίλους. Συνάντηση για καφέ με το νέο σου date… Πίνεις καφέ το πρωί, μέρα και νύχτα με φίλους, συνεργάτες και εραστές.
empty alt

Άσκηση και διατροφή – πριν και μετά τη γυμναστική

Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο και στη γυμναστική και την άσκηση. Η επίτευξη μιας σωστής προπόνησης υπερβαίνει τον αριθμό των επαναλήψεων που κάνετε ή τα μίλια που τρέχετε στον δρόμο ή στον διάδρομο (αν και αυτό βοηθά επίσης).
empty alt

Tροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο για να προσθέσετε στη διατροφή σας

Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τον οργανισμό μας, που ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα όλες τις εποχές του χρόνου.
empty alt

7 συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψετε για να έχετε μια πιο προσεκτική διατροφή

Μικρές αλλαγές για περισσότερη συνειδητή απόλαυση και καλή υγεία
empty alt

5 «κακοί» υδατάνθρακες που μπορείτε να τρώτε όταν έχετε διαβήτη, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Οι υδατάνθρακες μπορούν να είναι υγιείς επιλογές όταν έχετε διαβήτη ή προσέχετε τη διατροφή σας

Back To Top