Το επιστημονικό όνομα για το σύκο είναι το Ficus carica. Το σχήμα του λένε ότι θυμίζει δάκρυ, αλλά εγώ θα έλεγα μάλλον ότι μοιάζει με μια σταγόνα υπέρτατης απόλαυσης.

Το επιστημονικό όνομα για το σύκο είναι το Ficus carica. Το σχήμα του λένε ότι θυμίζει δάκρυ, αλλά εγώ θα έλεγα μάλλον ότι μοιάζει με μια σταγόνα υπέρτατης απόλαυσης. Έχουν περίπου το μέγεθος του αντίχειρα, γεμίζουν με εκατοντάδες μικροσκοπικούς σπόρους και έχουν μια μοβ ή πράσινη φλούδα. Η σάρκα του καρπού είναι ροζ και έχει ήπια, γλυκιά γεύση.

Τα σύκα – και τα φύλλα τους – είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν μια ποικιλία από πιθανά οφέλη για την υγεία. Μπορούν να προωθήσουν την υγιή πέψη, να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

Διατροφικό προφίλ

Τα φρέσκα σύκα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενώ είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.

Ένα μικρό (40 γραμμάρια) φρέσκο σύκο περιέχει:

Θερμίδες: 30

Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια

Λίπος: 0 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια

Ίνες: 1 γραμμάριο

Χαλκός: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ)

Μαγνήσιο: 2% της ΣΗΠ

Κάλιο: 2% της ΣΗΠ

Ριβοφλαβίνη: 2% της ΣΗΠ

Θιαμίνη: 2% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 3% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 2% της ΣΗΠ

Τα φρέσκα σύκα περιέχουν μερικές θερμίδες από τη φυσική ζάχαρη, αλλά το να έχεις μαζί σου μερικά σύκα είναι ένα ωφέλιμο, σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες ή μια εύκολη υγιεινή προσθήκη σε ένα γεύμα.

Από την άλλη, τα αποξηραμένα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και είναι πλούσια σε θερμίδες, καθώς η ζάχαρη συμπυκνώνεται όταν στεγνώσουν τα φρούτα.

Τα σύκα περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες μεγάλης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών, αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χαλκό και βιταμίνη Β6.

Ο χαλκός είναι ένα ζωτικό μέταλλο που εμπλέκεται σε διάφορες σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της παραγωγής ενέργειας, καθώς και στο σχηματισμό κυττάρων αίματος, συνδετικών ιστών και νευροδιαβιβαστών.

Η βιταμίνη Β6 είναι μια βασική βιταμίνη απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα να διαλύσει τις διατροφικές πρωτεΐνες και να δημιουργήσει νέες πρωτεΐνες. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

figs

Οφέλη

Τα σύκα έχουν πολλά πιθανά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της υγείας του πεπτικού συστήματος και της καρδιάς, καθώς και δυνητικά βοηθώντας στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Προωθούν την πεπτική υγεία

Τα σύκα έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια ως θεραπεία στο σπίτι ή ως εναλλακτική θεραπεία για πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προαγωγή της πεπτικής υγείας, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και χρησιμεύουν ως πρεβιοτική – ή πηγή τροφής για τα υγιή βακτήρια που εισβάλλουν στο έντερο.

Μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των αγγείων και της καρδιάς

Τα σύκα μπορεί να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λίπους στο αίμα, γεγονός που μπορεί να καλυτερεύσει την υγεία των αγγείων και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Μια μελέτη από σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού συκιάς στο πρωινό μπορεί να έχει μειώσει τις ανάγκες τους σε ινσουλίνη. Τον μήνα που έλαβαν τσάι από φύλλα συκιάς, οι δόσεις ινσουλίνης μειώθηκαν κατά περίπου 12%.

Επιπλέον, μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποτά που περιέχουν υψηλές δόσεις εκχυλίσματος χυμού σύκων είχαν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από τα ποτά χωρίς εκχύλισμα χυμού σύκων, που σημαίνει ότι αυτά τα ποτά θα είχαν πιο ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες

Έχουν διεξαχθεί πολλές υποσχόμενες μελέτες δοκιμαστικών σχετικά με τις επιπτώσεις των φύλλων συκιάς στα καρκινικά κύτταρα.

Τα φύλλα συκιάς έχουν δείξει ότι εμφανίζουν αντικαρκινική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου του ανθρώπου, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των καρκινικών κυττάρων του ήπατος.

Κάνουν καλό στο δέρμα

Τα σύκα μπορεί να έχουν κάποια ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα, ειδικά σε άτομα με αλλεργική δερματίτιδα – ξηρότητα ή φαγούρα στο δέρμα ως αποτέλεσμα αλλεργιών.

 

 

empty alt

3 καλοί λόγοι να ξεκινήσεις να πίνεις χυμό βύσσινο

Τα νέα μόλις μας έφτασαν από τα διατροφικά ερευνητικά κέντρα της Αμερικής, γι’ αυτό κάνε λίγο χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας σου γρήγορα.
empty alt

Μείωσε το βάρος σου και κάψε λίπος τρώγοντας τζίντζερ

  Αν σου αρέσει η ιαπωνική κουζίνα σίγουρα το έχεις δοκιμάσει ουκ ολίγες φορές. Αν όχι, αξίζει να το δοκιμάσεις καθώς το τζίντζερ βοηθάει στην απώλεια κιλών και στο κάψιμο του λίπους.
empty alt

Υπερτροφές α λα ελληνικά!

Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής πυροδοτεί όλο και πιο συχνά την ανάγκη να ανατρέχουμε στα αγαθά της ελληνικής γης, η οποία μας δίνει γενναιόδωρα μια ποικιλία από «σούπερ τροφές», όπως αποκαλούνται αυτές που, στις σωστές δόσεις, παρέχουν πολλαπλά και διαφορετικά οφέλη στην υγεία.
empty alt

Τα ντόνατς και η διάσπαση προσοχής!

Όσο αφοσιωμένοι κι αν είμαστε σε μια δραστηριότητα, αρκεί να δούμε μπροστά μας ένα ντόνατς για να ξεχάσουμε αμέσως τι κάναμε.
empty alt

Το ένα απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις για να χάσεις βάρος

Έχεις δοκιμάσει να κόψεις τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά, έχεις ακολουθήσει διάφορες επώνυμες δίαιτες, αλλά δεν βλέπεις αποτέλεσμα.
empty alt

Το πεπόνι είναι στα καλύτερά του αυτήν εποχή

Η γλυκιά σάρκα του πεπονιού είναι συνήθως κιτρινο-πορτοκαλί έως ανοιχτή πράσινη ανάλογα με την ποικιλία του, ενώ η φλούδα του έχει λευκό-κίτρινο τόνο.
empty alt

Τι είναι η βιταμίνη Ρ κι όλα όσα θες να ξέρεις για τα φλαβονοειδή

  Δεν δίνουν μόνο χρώμα στα διάφορα τρόφιμα αλλά τα «προικίζουν» με πολλά σημαντικά διατροφικά οφέλη. Η βιταμίνη Ρ είναι ένας όρος που κάποτε χρησιμοποιήθηκε για μια ομάδα φυτικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή κι ανήκουν στη μεγαλύτερη κατηγορία των πολυφαινόλων.
empty alt

Πέντε καλοί λόγοι για να εντάξετε τα ακτινίδια στη διατροφή σας

Τα ακτινίδια είναι ένα φρούτο που μπορεί να καταναλωθεί σαν σνακ όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ είναι ιδανική επιλογή για φρέσκα smoothies αν θέλετε να τους δώσετε ελαφρώς ξινή γεύση.
Back To Top