Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά.

Ο λωτός είναι ένα μοναδικό φρούτο εποχής, πλούσιο σε οφέλη για τον οργανισμό μας και με γλυκιά γεύση που μπορεί να το καταστήσει στο τέλειο εναλλακτικό μιας λιχουδιάς με μπόλικη ζάχαρη και λιπαρά. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε τον κλασικό ελληνικό λωτό, που είναι πιο μικρόκαρπος και είναι γλυκός όταν είναι πολύ ώριμος και μαλακός, αλλά και τον εισαγόμενο λωτό Fuyu, που είναι σκληρός ακόµη και όταν είναι ώριµος, διαθέτει  γλυκιά γεύση και η υφή του ακροβατεί ανάµεσα σε µήλο και αχλαδόµηλο.

Τα διατροφικά οφέλη του λωτού

Ο λωτός διαθέτει υψηλά επίπεδα βιταµίνης Α, που συµβάλλει στην καλή όραση και τη συνολική υγεία των ματιών, ενώ διαθέτει και 6 γραµµ. φυτικές ίνες ανά καρπό, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Ως καρπός θεωρείται επίσης εξαιρετική πηγή:

Φλαβονοειδών που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλά και B-καροτενίου και λυκοπενίου, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.

Επιπλέον, ο λωτός είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.

Ταυτόχρονα, ως καρπός περιέχει διάφορες βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ, ενώ στο ίδιο φρούτο συναντάμε ιχνοστοιχεία όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και τη χολίνη.

Κάθε 100 γρ φρέσκου λωτού παρέχουν 70 θερμίδες στον οργανισμό μας, γεγονός που τον καθιστά σε μια εξαιρετική επιλογή για σνακ μέσα στην ημέρα.

Πώς συντηρούμε τους λωτούς

Φύλαξε τους λωτούς σε θερµοκρασία δωµατίου µέχρι να ωριµάσουν και µετά τοποθετήστε τους στο ψυγείο µέχρι να την κατανάλωσή τους. Συνήθως διατηρούνται για αρκετές εβδοµάδες και συνδυάζονται τέλεια με γιαούρτι.

empty alt

Επικίνδυνες οι διατροφικές συνήθειες των νέων

Mε ψωμί, σνακ, αλλαντικά, αναψυκτικά και τηγανητές πατάτες, διατρέφονται οι νέοι ηλικίας 17-29 ετών στην Ελλαδα, αποκλείοντας τα φρούτα και λαχανικά, Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ερευνών Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Mediterranean College, σε...
empty alt

Αρακάς: Τα μικρά πράσινα θαυματουργά μπιλάκια

  Μικρά, πράσινα μπιλάκια: έτσι λένε τον αρακά τα περισσότερα παιδάκια, που και μόνο χρώματος δεν τον συμπαθούν και ιδιαίτερα.
empty alt

Τι να φας όταν νιώθεις αγχωμένος;

Την ώρα που μας καταβάλλει το άγχος, το σώμα μας απελευθερώνει τις λεγόμενες ορμόνες του στρες, όπως είναι η αδρεναλίνη, η κορτιζόλη και η νορεπινεφρίνη.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.
empty alt

Παγκόσμια Μέρα Μπίρας και σου έχουμε 7 λόγους για να πιείς μια «στην υγειά» σου

Μερικές φορές δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την απόλαυση μιας παγωμένης μπίρας – ειδικά τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει και να προχωράμε προς το καλοκαίρι.
empty alt

Πέντε συνήθειες που πρέπει να αποχωριστείς για την ενίσχυση της υγείας του εντέρου

Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες, σε συνδυασμό με τον έντονο τρόπο ζωής, το στρες και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα βακτήρια που διαφυλάσσουν την υγεία του εντέρου μας, οδηγώντας σταδιακά στην ανάπτυξη σχετικών προβλημάτων.
empty alt

Οι 5 καλύτερες επιλογές πρωινού για μαθητές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Γιατί η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται και στις εξετάσεις
empty alt

Τι οφέλη προσφέρουν οι βιοδραστικές ενώσεις όπως οι πολυφαινόλες

Ο ρόλος των πικρών πολυφαινολών στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Back To Top