Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Τα ντόνατς και η διάσπαση προσοχής!

0     

Τα ντόνατς και η διάσπαση προσοχής!

donuts

Όσο αφοσιωμένοι κι αν είμαστε σε μια δραστηριότητα, αρκεί να δούμε μπροστά μας ένα ντόνατς για να ξεχάσουμε αμέσως τι κάναμε. Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας μικρής μελέτης όπου οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη προκαλούν… διάσπαση προσοχής!

Συγκεκριμένα μια ομάδα ερευνητών, ο Corbin A. Cunningham και οι συνεργάτες του, ζήτησαν από 18 άτομα να εκτελέσουν μια απλή εργασία στον υπολογιστή. Ενώ οι εθελοντές είχαν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, τυχαίες εικόνες φαγητών περνούσαν στιγμιαία από την οθόνη τους. Όπως παρατήρησαν λοιπόν οι επιστήμονες, οι εικόνες των τροφών με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες (όπως τα ντόνατς) αποσπούσαν την προσοχή των εθελοντών για περισσότερη ώρα από τις πιο χαμηλές σε θερμίδες και υγιεινές επιλογές.

Στη συνέχεια, έδωσαν σε άλλους 18 εθελοντές να φάνε δύο μικρά γλυκίσματα. Όταν, στη συνέχεια, τους ζήτησαν  να εκτελέσουν την ίδια εργασία στον υπολογιστή, παρατήρησαν ότι οι εικόνες των λιπαρών και πλούσιων σε ζάχαρη τροφών δεν αποσπούσαν τόσο έντονα την προσοχή τους. Μάλλον γιατί το στομάχι τους ήταν γεμάτο! 

«Ακόμα και όταν ένα ενδιαφέρον ερέθισμα που συνδέεται με το φαγητό είναι εντελώς άσχετο με μια εργασία που κάνουμε, και πάλι αποσπά την προσοχή μας», σχολίασε ο Cunningham. «Ιδιαίτερα όταν αυτό προέρχεται από ενεργειακά πυκνές τροφές».

Ο λόγος που χάνουμε το μυαλό μας μπροστά σε ένα ντόνατς ίσως εξυπηρετεί εξελικτικούς σκοπούς, δηλαδή μπορεί στο παρελθόν το ίδιο χαρακτηριστικό να βοηθούσε τους προγόνους μας να εντοπίζουν αμέσως τις τροφές που τους έδιναν ενέργεια, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσής τους.

Στην εποχή μας όμως η… διάσπαση προσοχής από τις λιπαρές και ζαχαρώδεις τροφές αποτελεί έναν καλό λόγο να απομακρύνουμε από το σπίτι και το γραφείο όλους αυτούς τους γευστικούς πειρασμούς, ειδικά όταν προσπαθούμε να κάνουμε δίαιτα ή, τουλάχιστον, να ολοκληρώσουμε μια απαιτητική εργασία!