Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ;

Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο να γίνεις παχύσαρκος ή να αναπτύξεις το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο, ενώ ταυτόχρονα είσαι πιο ευάλωτος σε καρδιαγγειακές νόσους, εγκεφαλικά και διαβήτη. Αυτά είναι τα νέα επιστημονικά ευρήματα.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χιροσίμα στην Ιαπωνία, αφού παρακολούθησαν 642 άντρες και 441 γυναίκες για περισσότερα από πέντε χρόνια, ανακάλυψαν ότι εκείνοι που τρώνε γρήγορα κινδυνεύουν κατά 11,6% περισσότερο να αναπτύξουν το μεταβολικό σύνδρομο (που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλές τιμές τριγλυκεριδιών και σακχάρου σε περίοδο νηστείας και που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων).

Γιατί μας βλάπτει σοβαρά η γρήγορη κατανάλωση φαγητού; Όταν καταβροχθίζουμε βιαστικά το φαγητό μας το σώμα δεν προλαβαίνει να στείλει στον εγκέφαλο το μήνυμα του κορεσμού, με συνέπεια να τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε.

Μάλιστα μια άλλη μελέτη, σε πάνω από 3.000 άντρες και γυναίκες στην Ιαπωνία (όπου οι εντατικοί ρυθμοί ζωής επηρεάζουν και το φαγητό), έδειξε ότι όσοι τρώνε γρήγορα διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαροι από εκείνους που τρώνε αργά και υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν επεισόδια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (καούρες).

empty alt

Να γιατί στα φιστίκια λέμε… ναι!

Τα φιστίκια αν και τα γνωρίζουμε ως ξηρό καρπό, από τεχνικής άποψης είναι “βοτανικά όσπρια” και σχετίζονται με άλλα τρόφιμα της οικογένειας των ψυχανθών όπως είναι τα μπιζέλια, οι φακές, τα ρεβίθια.
empty alt

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της νηστείας

Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής πριν το Πάσχα και πολύς κόσμος έχει ήδη ξεκινήσει να νηστεύει. Η νηστεία έχει μεγάλη θρησκευτική αξία αλλά το ερώτημα παραμένει: είναι ευεργετική για την υγεία μας όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα; Τα μειονεκτήματα Κύριο χαρακτηριστικό της διατροφικής...
empty alt

Πόσα φρούτα πρέπει να τρώμε την ημέρα;

Διαρκώς διαβάζουμε και ακούμε ότι από την καθημερινή μας διατροφή δεν πρέπει να λείπουν τα φρούτα και τα λαχανικά.
empty alt

3 απλά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Δεν είναι, απαραίτητα, δύσκολο να χάσουμε κιλά. Ειδικά αν ο στόχος μας είναι μικρός –για παράδειγμα η απώλεια 2-3 κιλών– μπορεί να μη χρειάζεται καν να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής παρά μόνο να κάνουμε κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
empty alt

Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.
empty alt

Τάσεις στη μαγειρική εν μέσω Πανδημίας

Ποιες είναι οι διατροφικές συνήθειες που τελικά έμειναν στην καθημερινότητά μας;
empty alt

Αυτό είναι το καλύτερο φρούτο για την υγεία του εντέρου σας, σύμφωνα με έναν γαστρεντερολόγο

Αν και υποτίθεται ότι καταναλώνουμε 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, μια σύσταση που βασίζεται στη συνολική κατανάλωση θερμίδων μας, ο μέσος Δυτικός καταναλώνει στην πραγματικότητα μόνο περίπου 10 έως 15 γραμμάρια την ημέρα, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
empty alt

Τι συνέβη σε 500 άνθρωπους που έτρωγαν ένα αβοκάντο κάθε μέρα για 26 εβδομάδες

Άλλη μια μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη αυτού του superfood
Back To Top