Σύμφωνα  με το FDA οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν με ασφάλεια ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2  – με ορισμένες προειδοποιήσεις.

Οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 χωρίς αντίρρηση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ανακοίνωσε πρόσφατα η υπηρεσία.

Η απόφαση ήρθε ως απάντηση σε ένα αίτημα που υπέβαλε η Danone North America –ο γίγαντας τροφίμων πίσω από μεγάλες μάρκες, όπως η Dannon, η Activia, η Wallaby Organic και η Silk– το 2018. Η εταιρεία ζήτησε την αναγνώριση της FDA ότι δεν θα είχε αντίρρηση εάν η Danone πουλούσε γιαούρτι με τη δυνατότητα να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η FDA επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι δεν θα αντιταχθεί στον ισχυρισμό, με ορισμένες επιφυλάξεις. Οποιαδήποτε γλώσσα προς τους καταναλωτές πρέπει να σημειώσει ότι τα στοιχεία είναι περιορισμένα και ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών (τρεις μερίδες) γιαούρτι την εβδομάδα είναι το όριο για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, ανέφερε.

Η Danone υπέβαλε την αίτησή της ως μέρος μιας τυπικής διαδικασίας για αυτό που ο FDA αποκαλεί «εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας». Τέτοιοι ισχυρισμοί δεν απαιτούν την έγκριση του οργανισμού, αλλά οι εταιρείες ζητούν από τον FDA να καθορίσει τη συγκεκριμένη γλώσσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια, χωρίς η υπηρεσία να τους ακολουθεί για ψευδείς ισχυρισμούς.

Η αναφορά της Danone ανέφερε το θρεπτικό προφίλ των πρωτεϊνών, των βιταμινών και του χαμηλού νατρίου στο γιαούρτι, παράλληλα με μελέτες που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ τακτικής κατανάλωσης γιαουρτιού και μειωμένου κινδύνου διαβήτη και σχετικών παθήσεων.

«Η αναφορά σημείωσε επίσης ότι τα στοιχεία υποστηρίζουν τις επιπτώσεις του γιαουρτιού στην υγεία ως τροφή και όχι σε σχέση με κάποιο μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό ή ένωση και επομένως είναι ανεξάρτητο από την περιεκτικότητα σε λίπος ή ζάχαρη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η FDA.

Τα επίπεδα ζάχαρης και λίπους στο γιαούρτι ποικίλλουν ευρέως, φυσικά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι παρόλο που ορισμένα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς ζάχαρη είναι χαμηλά σε θερμίδες και αποτελούν υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης D και ασβεστίου, τα αρωματισμένα γιαούρτια είναι συχνά πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα και πρέπει να περιορίζονται. Η έρευνα έχει δείξει εδώ και καιρό μια σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Ορισμένα από τα στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία προέρχονται από μια μελέτη του 2022, η οποία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, ειδικά γιαουρτιού, «μπορεί να προσφέρει προστασία από την ανάπτυξη» διαβήτη τύπου 2.

Το γιαούρτι είναι επίσης μέρος της μεσογειακής διατροφής, μαζί με άλλα βασικά προϊόντα όπως φρέσκα προϊόντα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ψάρια. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η τήρηση της δίαιτας μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μια μελέτη του 2016 δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ασθένειας.

Ο Δρ Dariush Mozaffarian, ο οποίος παρείχε επιστημονική ανατροφοδότηση στην Danone όταν η εταιρεία συνέταξε την αναφορά της, είπε ότι η απόφαση του FDA είναι λογική, «δεδομένων των αυξανόμενων αποδεικτικών στοιχείων για τα οφέλη του γιαουρτιού που έχει υποστεί ζύμωση στην υγεία, ειδικότερα».

Αλλά ο Mozaffarian, διευθυντής του Ινστιτούτου The Food as Medicine στο Πανεπιστήμιο Tufts, τόνισε ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο ως πρόληψη ή θεραπεία μιας ασθένειας – γιατί τότε θα θεωρούνταν φάρμακο.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό πρόβλημα τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων όσο και για τον FDA γιατί τώρα που μαθαίνουμε ότι τα τρόφιμα είναι στην πραγματικότητα φάρμακο και ότι τα τρόφιμα μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θεραπεύσουν ή να προλάβουν ασθένειες, δεν υπάρχει ρυθμιστικό μονοπάτι για να φτάσουμε εκεί» αυτός είπε.

Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη; Το FDA λέει ότι μπορεί. - Γλυκούλι (glykouli.gr)

empty alt

Μια μπανάνα την ημέρα τον ψυχίατρο κάνει πέρα!

Αν η λέξη ευτυχία έπαιρνε χρώμα, τι θα ήταν; Ροζ, κόκκινο ή μήπως κίτρινο; Για σκέψου! Αυτό το νοστιμότατο φρούτο, η μπανάνα, σου χαρίζει μαγνήσιο, το οποίο αν λείπει από τον οργανισμό προκαλείται κατάθλιψη, έλλειψη προσοχής και αϋπνία.
empty alt

Πώς μπορεί ο καφές να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

Αν δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ, σου έχουμε καλά νέα: Το αγαπημένο σου ρόφημα όχι μόνο σού δίνει ενέργεια και ενισχύει την πνευματική συγκέντρωση, αλλά μπορεί επίσης να γίνει ο σύμμαχός σου στο αδυνάτισμα.
empty alt

Μήπως τρώτε υπερβολικά πολύ αλάτι;

Όλοι ξέρουμε ότι δεν μας κάνει καλό το πολύ αλάτι, ποια είναι όμως η ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά με ασφάλεια;   Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Jillian Kubala, MS, οι επίσημες συστάσεις στις ΗΠΑ είναι να μην υπερβαίνουμε τα 2,3 γραμμάρια την ημέρα.
empty alt

Ασπίδα προστασίας με γεύση φράουλας!

Ακόμα και το καλοκαίρι πρέπει να φροντίζεις το ανοσοποιητικό σου για να μην αρρωσταίνεις, ευτυχώς έχεις για σύμμαχο πολλά καλοκαιρινά φρούτα που λειτουργούν και ως ασπίδα ενίσχυσης απέναντι στους ιούς.
empty alt

Οκτώ τροφές που θα φορτίσουν τις μπαταρίες ενέργειάς σου

Όταν το μεσημέρι νιώθεις να πέφτουν επικίνδυνα τα επίπεδα της ενέργειά σου αλλά οι δουλειές κι οι υποχρεώσεις κρατούν ακόμα καλά, συνήθως η πρώτη σου σκέψη είναι να βάλεις ακόμα ένα φλιτζάνι καφέ – όμως η κατάχρηση της καφεΐνης μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα στον βραδινό ύπνο […]
empty alt

7 τρόποι να χρησιμοποιήσεις ένα λεμόνι

Τα λεμόνια είναι ένα από τα πιο ευέλικτα φρούτα. Για του λόγου το αληθές, καθώς πλησιάζει η εποχή τους ανακάλυψε 7 από τις χρήσεις τους στη μαγειρική και όχι μόνο! 1.
empty alt

Πώς να μείνετε ενυδατωμένοι στον καύσωνα

Υγιεινές επιλογές ενυδάτωσης για υψηλές θερμοκρασίες
empty alt

Τι πρέπει να προσέξεις την περίοδο των Χριστουγέννων για να μην πάρεις βάρος

Η ομορφότερη περίοδος της χρονιάς είναι εδώ και η ξεγνοιασιά που αυτή περιέχει επηρεάζει και στη διατροφή μας, που σίγουρα μεταβάλλεται χάρη στις γιορτινές λιχουδιές, τα χειροποίητα γλυκά και τα συνεχή καλέσματα σε τραπέζια.
Back To Top