Σύμφωνα  με το FDA οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν με ασφάλεια ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2  – με ορισμένες προειδοποιήσεις.

Οι παραγωγοί τροφίμων μπορούν να διαφημίσουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 χωρίς αντίρρηση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ανακοίνωσε πρόσφατα η υπηρεσία.

Η απόφαση ήρθε ως απάντηση σε ένα αίτημα που υπέβαλε η Danone North America –ο γίγαντας τροφίμων πίσω από μεγάλες μάρκες, όπως η Dannon, η Activia, η Wallaby Organic και η Silk– το 2018. Η εταιρεία ζήτησε την αναγνώριση της FDA ότι δεν θα είχε αντίρρηση εάν η Danone πουλούσε γιαούρτι με τη δυνατότητα να μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η FDA επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι δεν θα αντιταχθεί στον ισχυρισμό, με ορισμένες επιφυλάξεις. Οποιαδήποτε γλώσσα προς τους καταναλωτές πρέπει να σημειώσει ότι τα στοιχεία είναι περιορισμένα και ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών (τρεις μερίδες) γιαούρτι την εβδομάδα είναι το όριο για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, ανέφερε.

Η Danone υπέβαλε την αίτησή της ως μέρος μιας τυπικής διαδικασίας για αυτό που ο FDA αποκαλεί «εγκεκριμένους ισχυρισμούς υγείας». Τέτοιοι ισχυρισμοί δεν απαιτούν την έγκριση του οργανισμού, αλλά οι εταιρείες ζητούν από τον FDA να καθορίσει τη συγκεκριμένη γλώσσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια, χωρίς η υπηρεσία να τους ακολουθεί για ψευδείς ισχυρισμούς.

Η αναφορά της Danone ανέφερε το θρεπτικό προφίλ των πρωτεϊνών, των βιταμινών και του χαμηλού νατρίου στο γιαούρτι, παράλληλα με μελέτες που υποστηρίζουν τη σχέση μεταξύ τακτικής κατανάλωσης γιαουρτιού και μειωμένου κινδύνου διαβήτη και σχετικών παθήσεων.

«Η αναφορά σημείωσε επίσης ότι τα στοιχεία υποστηρίζουν τις επιπτώσεις του γιαουρτιού στην υγεία ως τροφή και όχι σε σχέση με κάποιο μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό ή ένωση και επομένως είναι ανεξάρτητο από την περιεκτικότητα σε λίπος ή ζάχαρη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η FDA.

Τα επίπεδα ζάχαρης και λίπους στο γιαούρτι ποικίλλουν ευρέως, φυσικά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι παρόλο που ορισμένα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς ζάχαρη είναι χαμηλά σε θερμίδες και αποτελούν υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης D και ασβεστίου, τα αρωματισμένα γιαούρτια είναι συχνά πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα και πρέπει να περιορίζονται. Η έρευνα έχει δείξει εδώ και καιρό μια σχέση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Ορισμένα από τα στοιχεία που υποστηρίζουν τα οφέλη του γιαουρτιού για την υγεία προέρχονται από μια μελέτη του 2022, η οποία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, ειδικά γιαουρτιού, «μπορεί να προσφέρει προστασία από την ανάπτυξη» διαβήτη τύπου 2.

Το γιαούρτι είναι επίσης μέρος της μεσογειακής διατροφής, μαζί με άλλα βασικά προϊόντα όπως φρέσκα προϊόντα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ψάρια. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η τήρηση της δίαιτας μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, μια μελέτη του 2016 δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ασθένειας.

Ο Δρ Dariush Mozaffarian, ο οποίος παρείχε επιστημονική ανατροφοδότηση στην Danone όταν η εταιρεία συνέταξε την αναφορά της, είπε ότι η απόφαση του FDA είναι λογική, «δεδομένων των αυξανόμενων αποδεικτικών στοιχείων για τα οφέλη του γιαουρτιού που έχει υποστεί ζύμωση στην υγεία, ειδικότερα».

Αλλά ο Mozaffarian, διευθυντής του Ινστιτούτου The Food as Medicine στο Πανεπιστήμιο Tufts, τόνισε ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο ως πρόληψη ή θεραπεία μιας ασθένειας – γιατί τότε θα θεωρούνταν φάρμακο.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό πρόβλημα τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων όσο και για τον FDA γιατί τώρα που μαθαίνουμε ότι τα τρόφιμα είναι στην πραγματικότητα φάρμακο και ότι τα τρόφιμα μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θεραπεύσουν ή να προλάβουν ασθένειες, δεν υπάρχει ρυθμιστικό μονοπάτι για να φτάσουμε εκεί» αυτός είπε.

Το γιαούρτι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη; Το FDA λέει ότι μπορεί. - Γλυκούλι (glykouli.gr)

empty alt

Η διατροφή που μπλοκάρει την ακμή

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.
empty alt

Να γιατί δεν παίρνεις αρκετό σίδηρο!

Έχεις ακούσει ότι για να απορροφηθεί ο σίδηρος από τον οργανισμό σου χρειάζεται να συνδυάζεις τις τροφές που τον περιέχουν με όσες έχουν Βιταμίνη C.
empty alt

Τι λάθος κάνεις με τα δημητριακά και δεν χάνεις βάρος

  Θυμάμαι πριν από χρόνια μια φίλη που μετά τη γέννηση του γιου της είχε ξεκινήσει την προσπάθεια να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης.
empty alt

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εξήγηση για την αγάπη μας στο αλάτι και στο λίπος

Γιατί μας είναι δύσκολο να αντισταθούμε στο πρόχειρο φαγητό; Γιατί δε μπορούμε να είμαστε εύκολα συνεπείς σε μια υγιεινή διατροφή; Οι απαντήσεις μπορεί να είναι πολλές, όμως σίγουρα μια που δόθηκε πρόσφατα στη συνάντηση της American Association for the Advancement of Science, στην Βοστόνη,...
empty alt

Μείνε νέα και ωραία τρώγοντας αντιοξειδωτικά

Ακούς συνέχεια αυτή τη λέξη: αντιοξειδωτικά. Σε θέματα ομορφιάς, διατροφής, υγείας. Μα γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελικά με αυτά και είναι αλήθεια ότι αν τα καταναλώνεις θα μείνεις νέα; Τι είναι ακριβώς τα αντιοξειδωτικά; Με απλά λόγια, είναι μόρια που προστατεύουν τον οργανισμό σου και τα...
empty alt

Πώς να βάλεις την κινόα (quinoa) στη διατροφή σου

  Το διατροφικό προφίλ της κινόα την κάνει να ξεχωρίζει, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες.
empty alt

10 οφέλη που προσφέρει το γκρέιπφρουτ στην υγεία μας

Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, μπορεί να ωφελήσει την καρδιά και το ανοσοποιητικό σας σύστημα και πολλά άλλα
empty alt

Νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.
Back To Top