Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Υγιεινή διατροφή με σοκολάτα, καφέ και κόκκινο κρασί

0     

Υγιεινή διατροφή με σοκολάτα, καφέ και κόκκινο κρασί

chocolate

Η αλήθεια είναι ότι διαρκώς βγαίνουν νέες έρευνες που ποντάρουν σε διαφορετικές τροφές. Και ενώ ήδη γνωρίζουμε, σε γενικές γραμμές, ότι μια διατροφή που στηρίζεται στις φυσικές τροφές κάνει καλό στην υγεία μας, από εκεί και πέρα επικρατεί ένα χάος από άπειρες, συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες.

Πάντως αν πρέπει να επιλέξουμε να βασιστούμε σε μία μελέτη, σίγουρα αυτή που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Journal of Internal Medicine κερδίζει πολλούς πόντους προτίμησης. Ο λόγος; Υποστηρίζει ότι βασικό κομμάτι μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αποτελούν, πέρα από τα φρούτα, τα λαχανικά και τις τροφές ολικής άλεσης, ο καφές, η σοκολάτα και το κόκκινο κρασί.

Όπως παρατήρησαν οι συγγραφείς της, οι εθελοντές που ακολούθησαν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή αντιμετώπιζαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και 13% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο. Ακόμα και οι καπνιστές επωφελήθηκαν από το συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα.

«Έστω και η μερική αφοσίωση στην αντιφλεγμονώδη διατροφή μπορεί να προσφέρει οφέλη στην υγεία», αποφάνθηκε η επικεφαλής της μελέτης Joanna Kaluza.

Η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας και καφέ έχει συνδεθεί και σε άλλες μελέτες με ευεργετικές δράσεις στην υγεία. Ωστόσο στην περίπτωση του αλκοόλ τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα, καθώς άλλες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι ξεπερνούν τα οφέλη του. Γι’ αυτό, θα το ξανασκεφτούμε προτού πιούμε ένα ακόμα ποτηράκι στην υγειά μας.